Чавдар Лалов и Звездин Бесарабов спечелиха три награди на Intel ISEF 2018

Нов успех за български ученици в международна надпревара. Три награди от Intel ISEF 2018 спечелиха гимназистите ни Чавдар Лалов и Звездин Бесарабов. Днес станаха ясни наградите на журито на най-голямото състезание за гимназисти свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF).

Чавдар Лалов спечели престижната трета награда в раздел математика. Преди това той завоюва и специална награда от журито на Американското математическо общество (AMS). Другият ни ученик Звездин Бесарабов бе удостоен със специална награда за интелигентни решения в сферата на киберсигурността – стипендия за следването си от Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдул-Азис и неговата свита (Мохиба).

Това е първата година, когато целият български отбор взима награди на Intel ISEF. Тези награди са огромно признание за труда и отдадеността на двамата ни участници, както и за всички, които ги подкрепяха – техните научни ръководители, техните учители и хората, които работиха с тях по подготовката за Intel ISEF.

Чавдар Лалов заслужи наградата си с проекта „Пораждащи функции на свободните пораждащи на някои подмагми на свободната Ω-магма и планарни дървета“. Той получи трета награда от основното жури на Intel ISEF и от Американското математическо общество (AMS).

Чавдар е ученик от 11клас в МГ „Гео Милев“ Плевен. Той е лауреат и на EUCYS, както и миналогодишният български участник в Expo Science Luxembourg, a скоро му предстои да участва и в RSI в MIT. Проектът му изследва едни от най-базовите алгебрични структури, свободните Ω-магми, като генерализира и решава проблем, въведен от Дренски и Холткампф през 2008г. Резултатите решават частен случай на една от вариациите на XIV-ия проблем на Хилберт. Чавдар работи под ръководството на акад. Веселин Дренски и Румен Данговски (двукратен участник и лауреат на Intel ISEF – 2013-2014г.). Той запази традицията всяка година български участник да бъде отличаван от AMS.

Звездин Бесарабов спечели наградата си, стипендия за следването си от Фондацията за Надареност и Креативност на крал Абдул-Азис и неговата свита (Мохиба), с разработката „Прогнозиране на криптовалути на базата на публични блокчейн данни“. Мохиба е водещата фондация в сферата на образованието в Саудитска Арабия, ангажирана с реформирането и отварянето на образованието на кралството към света. Тя спонсорира редица инициативи в сферата на средното и висшето образование, като се стреми да изгражда мостове между Саудитска Арабия, Европа, САЩ и други държави.

Звездин е ученик от 11клас в НПМГ. Той е носител на президентската грамота „Джон Атанасов“ за дебютен пробив в компютърните науки и участник в редица международни форуми (Expo Science Milset, WACOM Inkathon и др.) и в момента е част от Comrade Cooperative. Негов ръководител е създателя на кооператива – Тодор Колев. Разработката му анализира публични блокчейн данни, извличайки важните моменти от тези данни и имплементира дълбоки невронни мрежи за прогнозиране на бъдещи събития като цена, интерес, стабилност и др.

Тагове