Архив - 2021

 • ТРИ БРОНЗОВИ МЕДАЛА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА ЗА МОМИЧЕТА, 2021

  Тази седмица, между 09 и 15 април 2021 г., за втори пореден път Европейската олимпиада по математика за момичета прие онлайн формат на провеждане. В десетото издание на олимпиадата се състезаваха над 200 участнички от над 50 отбора от държави не само от Европа, но и от цял свят. Виртуален домакин бе Грузия.

  България за пореден път бе излъчена от национален отбор на престижното състезание, и отново може да се похвали с успешни резултати - три бронзови отличия:

  Техни ръководители са Люба Конова и Велина Иванова, които също са медалистки и участнички в предишни издания на EGMO. 

  Задачите на български език можете да разгледате тук: ДЕН 1, ДЕН 2.

  Всички момичета с изключение на Мария, бяха участнички и в миналогодишния отбор, който взе 2 сребърни и 2 бронзови медала от онлайн EGMO 2020 с виртуален домакин Холандия. През 2020 г. Мария пък бе част от отбора за онлайн Младежката балканска олимпиада по математика, откъдето спечели сребърно отличие.

  Повече подробности относно (не)провеждането на олимпиадите по природни науки тази година можете да видите в предишната ни публикация

  *На заглавната снимка отляво надясно: Калина Николова, Люба Конова, Маргарита Стефанова, Михаела Гледачева, Мария Дренчева, Велина Иванова;

   

 • ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОЛИМПИАДИ ПРЕЗ 2021 Г.

  През трудната и необичайна 2020 г., пред придзикателства бяха изправени и участниците в научни състезания. Организаторите на много от най-престижните международни формати предприеха адекватни мерки и трансформираха олимпиадите в онлайн такива. Равносметката обаче е в полза на поводите за национална гордост - 53 нови медала спечелиха през 2020 г. гимназистите ни по математика, информатика, физика, химия, биология, астрофизика. Това са 11 различни (официално признати) балкански, европейски и международни олимпиади, които Сдружението подкрепя. 

  От тези 53 отличия за изминалата година, говорим за 8 златни, 21 сребърни и 24 бронзови отличия, както и 3 почетни грамоти.

  С настъпването на новата година и навлизането в състезателния сезон, прогнозите и този път не са обещаващи и не предполагат традиционно провеждане на състезанията, а ще се цели безопасността на всички замесени страни. 

  В тази публикация ще обобщим какви са намеренията и изявленията на организационните комитети към 14.04. 2021 за предстоящия състезателен сезон. Следете статията и за своевременни актуализации на информацията.

  Следете също и нашия Календар 2021.

  АПРИЛ

  От 09 до 15 април се провежда онлайн EGMO - Европейска олимпиада по метаматика за момичета с виртуален домакин Грузия. Следете ни за подробности и резултати от състезанието, с което откриваме сезона.(

  Между 20 и 26 април ще се проведе Международната Менделеевска олимпиада по химия .55-ата ММОХ също ще се проведе онлайн с два теоретични кръга. Явява се отбор от четирима души - първите по резултат на националния кръг. Очаква се участие да вземат отборите на 25 държави. 

  Резултати от Националния кръг по химия и опазване на околната среда вече можете да видите тук.

  ЮНИ

  Между 19 и 25 юни дистанционно ще се проведе 33-ата Международна олимпиада по информатика. Виртуален домакин отново е Сингапур. 

  Към 15.03: Организаторите обявиха онлайн провеждането на състезанието, и това, че ще се придържат към събирането на такси за участие, както и избирането на нови членове на Комитета, независимо от дистанционното провеждане.  
  Организационният комитет не изключва(ше) възможността да допусне посрещането на някои отбори, които биха могли да пътуват до Сингапур, спазвайки всички противоепидемични мерки. В случай че има такива, то тези отбори отново биха се състезавали онлайн, но на място в Сингапур, използвайки личните си компютри. 

  Към 12 април: Регистрацията за участие на IOI 2021 скоро ще бъде отворена. Обявените дати са 19-25 юни, като на 28 юни ще бъдат обявени резултатите. Комитетът е взел решение да проведе състезанието изцяло онлайн, тъй като е имало твърде малък интерес от страна на отбори, изявили готовност да пътуват до Сингапур, а и случаите на заболели се увеличават.

  В същия времеви диапозон онлайн ще се проведе и 5-ата Европейска олимпиада по физика, съответно между 19 и 26 юни. Състезателните дни ще бъдат съответно 19 и 20 юни, т.е в събота и неделя, и са изцяло съобразени с желанията на държавите участнички. 

  EuPhO 2022 се очаква да се проведе в Словения, а 2023 - в Германия. 

  ЮЛИ

  След като през 2020 г. Международният турнир на младите физици не се проведе, този път 33-ият IYPHT се очаква да се случи от 7 до 14 юли. Организаторите съобщават, че окончателно решение за провеждането на престижното състезание ще бъде взето в края на месец май. По план МТМФ трябва а се проведе в Kutaisi International University в Кутаиси, Грузия. Паралелно се работи по организирането на онлайн събитие със същите дати на провеждане. 

  През март месец бе обявено, че Международната олимпиада по биология отново няма да може да се проведе в традиционния си формат. Онлайн версията на най-престижното състезание в дисциплината се нарича IBO Challenge и планираните дати са 19-22 юли 2021 г., с виртуален домакин Лисабон. Предвидени са една теоретична част и една смесена - практическо-теоретична, в два последователни дни. Втората състезателна част ще съдържа както теми, предвидени изначално за IBO 2021, така и виртуална обиколка на света и различните екосистеми, като учениците ще трябва да анализират видеа. 

  Още едно състезание, което не се проведе в международния си формат през 2020 г., този път все пак ще продължи в дистанционна форма - 18-ата Международна олимпиада по лингвистика. Датите на провеждане са 19-23 юли, а допълнителна информация за крайни срокове за регистрация и такси за участие предстои да бъдат обявени съвсем скоро. Очаква се местните отбори да се състезават заедно физически на едно и също място за индивидуалния и отборния турове, като ще бъдат наблюдавани от посочен от журито представител.

  Най-старото и голямо състезание по природни науки, Международната олимпиада по математика, се очаква да се проведе от 14 до 24 юли. През април очакваме повече информация по същество за провеждането на 62-рото издание на МОМ. 

  След като през изминалата година Международната олимпиада по физика не се проведе, то през 2021 г. очакваме това да се случи от 17 до 25 юли. През февруари организаторите съобщиха, че имат готовност МОФ да се проведе и физически, и онлайн, като отборите ще могат да направят своя избор до средата на месец май.

  Ако някой избере присъственото участие, то всички участници ще трябва да покажат или документ за поставена ваксина, или негативен тест за COVID-19 още пристигане, на летището. Организаторите от Литва обещават да осигурят предпазни средства, вентилация на помещнията, деинфекция и други мерки за защита. 

  АВГУСТ

  53-ата Международна олимпиада по химия също ще се проведе виртуално, от 24 юли до 02 август 2021 г. Виртуален домакин тази година е Япония, без възможност за присъствено участие. Организаторите обещават интересни извънсъстезателни занимания на отборите, независимо от формата на провеждане. 

   

  През 2020 г. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика съобщи, че през 2021 г. състезанието ще се проведе през ноември в Колумбия, но липсва повече информация по темата.

  За Международната олимпиада по астрономия досега е обявено, че ще се проведе през октомври 2021 г. в Матера, Италия. 

  Все още липсва информация относно провеждането - или, респективно, непровеждането, на Балканските олимпиади по математика и информатика; Младежките балкански олимпиади по математика и информатика; Европейската олимпиада по информатика; 

  Следете уебсайта ни, фейсбук страницата ни, както и тази статия за актуализации по темата. Надникнете и в календара със събития за 2021 г., а ако ви се чете нещо странично, можете да хвърлите един поглед върху публикациите с олимпийци в нашия БЛОГ.

  Разберете как да подкрепите българските национални отбори по природни науки тук. 

   

   

 • РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ, 2021

  53-ият Национален кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда се проведе на 20.03.2021 г. от 09:00 ч., при спазване на всички мерки, дезинфекция, осигурено максимално разстояние между участниците и с лични предпазни средства. 

  Кръгът се проведе по региони в училищата, които са  определени от началника на РУО за училище-координатор на областния кръг. За София-град това бе 23 СУ „Фр. Жолио-Кюри“. Вече са ясни резултатите на учениците в съответните възрастови групи.

  Времетраенето на националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда за I, II, III и IV е 4 астрономически часа, а за V състезателна група е 5 астрономически часа.

  1. Първа състезателна група – ученици в VII клас;
  2. Втора състезателна група – VIII клас;
  3. Трета състезателна група – IX клас;
  4. Четвърта състезателна група – X клас;
  5. Пета състезателна група – XI и XII клас;

  Националният кръг на олимпиадата по ХООС се провежда за всички състезателни групи. За учениците от V състезателна група олимпиадата включва теоретичен и експериментален кръг, а за останалите групи – само теоретичен кръг, като всяка тема включва и въпроси/задачи, които проверяват и знания по химичен експеримент.

  Лауреати* на тазгодишната Национална олимпиада по химия са:

  • Теодор Маслянков, 12 клас, СМГ 
  • Георги Недялков, 12 клас, СМГ
  • Мария Попова, 12 клас, МГ Плевен

  *На учениците, завършващи ХІІ клас, получили оценка отличен (6,00) на националния кръг на олимпиадата, МОН издава удостоверение за статута им на лауреати, съгласно § 2 от Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България.

  Участие в международните олимпиади по химия –
  Международна 
  Менделеевска олимпиада по химия и Международна олимпиада по химия

  Тази година, подобно на миналата, няма да бъде формиран Разширен национален отбор (който по принцип се състои от първите 10 души в националното класиране, и за тях следва подбор за излъчване на национален отбор), а на международните състезания България излъчва директно първите четирима химици в най-голямата, V-та, възрастова група. (Ако някой от класиралите се гимназисти се откаже, мястото му се заема от следващия в класирането.) Това са:

  • Павел Николов, 11 клас, МГ Пловдив 
  • Теодор Маслянков, 12 клас, СМГ София 
  • Георги Недялков, 12 клас, СМГ София
  • Самуил Петков, 11 клас, СМГ София 

  55-ата Международна Менделеевска олимпиада по химия (ММОХ/ IMChO) предстои да се проведе дистанционно между 20 и 26 април 2021 г., с виртуален домакин Будапеща, Унгария. 53-ата Международна олимпиада по химия (МОХ/IChO) - между 25 юли и 02 август 2021 г., с виртуален домакин Осака, Япония. 

  Следете ни за повече подробности и новини, както относно химията, така и за останалите природни науки и национални кръгове, които предстоят.

 • КОНКУРС "НАУКА С БЪДЕЩЕ 2" ТЪРСИ ПРОЕКТИ ЗА РОБОТИЗИРАНИ СИСТЕМИ И НОВИ ТЕХНОЛОГИИ

  С второто издание на конкурса за финансиране на проекти „Наука с бъдеще“ по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите десет години“, Фондация „Америка за България“ търси проектни предложения на изследователи, учени и инженери на възраст между 16 и 40 години с приложна насоченост в областта на роботизираните системи, изкуствения интелект и новите технологии, които да решават съществуващи проблеми и да имат потенциал за внедряване в практиката. Основната цел на конкурса е да насърчи и стимулира ранния етап на развитие на техните разработки и продукти. Размерът на финансирането на одобрен проект е от 5 000 до 15 000 лв.

  “Ще подкрепим проектни предложения с приложна насоченост в областта на роботизираните системи, изкуствения интелект и новите технологии. Проектите трябва да имат реален и измерим ефект за бизнеса и/или да решават съществуващи проблеми от обществен интерес, както и да имат висок потенциал за внедряване в практиката.”

  Проектите, които ще бъдат подкрепени трябва да разработват иновативни технологични решения с приложна насоченост в области като:

  • големи данни (big data)
  • квантови изчисления (quantum computing)
  • блокчейн технологии
  • криптография
  • киберсигурност
  • интернет на нещата (Internet of Things) и умни устройства, включително интелигентни преносими устройства (wearable electronics) за следене на здравни показатели
  • smart home и smart city системи
  • умни решения и технологии за здравеопазване, околна среда и достъпност на хора с увреждания
  • умни решения за селското стопанство

  Кой и как може да кандидатства за финансиране?

  • Поканата е отворена към кандидати от цялата страна с интерес и опит в областта на роботизираните системи, изкуствения интелект и новите технологии, на възраст от 16 до 40 години към момента на подаване на кандидатурата.
  • Задължително условие е проектите, с които се кандидатства, да не са само на ниво идея, а да са преминали успешно минимум втория етап на технологична готовност (формулирана техническа концепция) съгласно международно приетата скала за оценка на зрелостта на новосъздадена технология (Technology Readiness Levels) и да е започната работа по трети етап – доказване на концепцията в експериментална среда.
  • Крайният срок за кандидатстване е 15 април 2021 г.
  • Крайният срок за подаване на уточняващи въпроси е 25 март 2021 г. На 26 март ще се проведе уебинар за разясняване на най-често задаваните въпроси.

  За по-подробна информация и детайли около условията на кандидатстване и проектите, разгледайте уебсайта на Фондация “Америка за България”. 

  Това е второто издание на конкурса и е част от програмата #Следващите10 - в подкрепа на значими идеи през следващите десет години в България. Целта на програмата „Следващите 10“ е да бъдат подкрепени проектни предложения на български организации и сдружения, които да подпомогнат укрепването на частния сектор и демократичните институции в страната.

 • УТРЕ, 14.03, ЧЕСТВАМЕ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МАТЕМАТИКАТА

  Международният ден на математиката (The International Day of Mathematics- IDM) отбелязваме за втори път на 14 март тази година. Денят е известен  и като “Денят на числото Пи” - 3/14.

  Преди 2 години Международният математически съюз (International Mathematical Union - IMU) предложи на ЮНЕСКО 14 март да бъде обявен за Международен ден на математиката. На своята 40. Генерална конференция през ноември 2019 г. ЮНЕСКО подкрепи предложението на IMU. Всяка година на тази дата всички страни ще бъдат призовавани да участват в честванията като организират различни събития за ученици, студенти, музеи, библиотеки и за широката общественост.

  Всяка година IDM обявява различна тема, която да обогатява идеите за празника, да предизвиква креативността и да улеснява връзките между математиката и различни области, концепции и идеи. Тази година темата е “Математиката за един по-добър свят”. Честванията са онлайн, като програмата е пълна: доклади и сесии на английски, френски и испански език. 

  Пълната програма ще откриете на този адрес, като дадените часове са в английско време от 14 до 15 ч. в неделя.

  Източник: Съюз на математиците в България 

   

 • КОНКУРС “МЛАДИ ТАЛАНТИ” ПРИЕМА ПРОЕКТИ ДО 07 АПРИЛ 2021

  Министерството на образованието и науката е организатор на Национален конкурс „Млади таланти”. Той се провежда от 1999 г. насам и представлява възможност за насърчаване на младите хора – ученици и студенти, проявяващи интерес към науката и към провеждането на научни изследвания и иновации. Конкурсът е част от инициативите на Министерството на образованието и науката за стимулиране и подпомагане развитието на младите научни таланти в страната. Регламентът за участие в националния конкурс предвижда подготовката на научноизследователски и иновативни проекти в категориите:

  • Биология
  • Химия
  • Информатика
  • Инженерни науки
  • Материалознание
  • Математика
  • Медицина
  • Физика
  • Социални и хуманитарни науки
  • Екология

  Тази година 23. Национален конкурс ще се проведе в периода 26 -28 април 2021 г. А крайният срок за подаване на проекти е до 7 април 2021 г.

  В конкурса могат да участват ученици и студенти първи курс, отговарящи на следните условия:

  • да са навършили 14 години към 1 септември 2021 г.
  • да са под 21 години към 30 септември 2021 г.

  В разработването на един проект могат да участват индивидуални участници или екипи до трима човека. 

  1. Класиралите се на първите три места участници в националния конкурс представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS). За участието си в двата форума получават парична награда в размер на 1 500 лв. на проект.
  2. Три проекта получават право на участие в Европейското младежко научно изложение EXPO Science Europe 2021 г.
  3. Три проекта получават поощрителни парични награди по 1 000 лв. Проектите ще бъдат оценявани от жури.

  Информацията за конкурса е разпространена в училищата в страната и чрез регионалните управления на образованието на МОН.

  Повече информация, регламент и форма за участие ще откриете на уебсайта на Министерство на образованието

  Всяко проектно предложение се подава на български език и на английски език на следните електронни адреси:

  • Янита Жеркова, н-к отдел, дирекция „Наука“, на МОН - тел.: 02/9217 648, y.zherkova@mon.bg
  • Весела Василева, държавен експерт в дирекция „Наука” на МОН - тел.: 02/92 17 646, vesela.vasileva@mon.bg

 • РЕЗУЛТАТИ И РАЗШИРЕН НАЦИОНАЛЕН ОТБОР ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ТУРНИР НА МЛАДИТЕ ФИЗИЦИ 2021

  От 05 до 07 февруари 2021 г. дистанционно се проведе Националното състезние „Турнир на младите физици“ - гр. Перник. Резултатите бяха публикувани чрез протокол на Министерството на образованието и науката.

  Окончателно класиране на отборите:

  1. Отбор Еврика на ГПЧЕ "Симеон Радев" - Перник; ПМГ "Христо Смирненски" - Перник; СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Радомир;
  2. Отбор Прокрастинаторите на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" гр. София
  3. Отбор Апосиопеза на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" гр. София

  Стана ясен и съставът на излъчения разширен национален отбор тази година:

  • Руси Ивайлов Шишманов, НПМГ София
  • Явор Мирославов Йорданов, НПМГ София
  • Христа Юлиянова Иванова, НПМГ София
  • Трифон Божидаров Ефтов, НПМГ София
  • Александра Димитрова Найденова, ГПЧЕ "Симеон Радев", Перник
  • Деян Тодоров Тасев, ПМГ "Христо Смирненски”, Перник

  Крайният срок за изпращане на решения за задочния кръг бе 17 януари 2021 г. Участието в този кръг е задължително за всички желаещи да участват в класирането за разширения националния отбор и пожелателно за всички останали участници.

  Международният турнир на младите физици /МТМФ/, известен като International Young Physicist s` Tournament /IYPT / е отборно състезание между ученици от средните училища, равностойно на Международната олимпиада по физика. Началото на турнира е поставено през 1979г. от преподаватели при Физическия факултет на Московския държавен университет, като състезание за ученици от Москва и околностите й. България участва МТМФ в първите две години от създаването му-през 1988г. и 1989г.

  Задачите за Международния турнир през 2021 г. могат да се видят тук. Националното състезание обхваща само част от тези задачи. Техният официален превод на български език може да се изтегли през родния сайт на Турнира.

 • ПОДКРЕПЕТЕ ОЛИМПИЙСКИТЕ ОТБОРИ И С КРИПТОВАЛУТА

  Фондация BitHope е първата българска неправителствена организация в обществена полза, която използва единствено криптовалута за събиране на дарения за кампаниите си. Bitcoin е най-известната и най-търгуваната валута от крипто света, което покачва и доверието към този начин на инвестиране. Криптовалутите все повече печелят симпатиите на хората, тъй като са бързи, децентрализирани, независими и прозрачни средства за разплащане и търговия.

  Отскоро Олимпийското сдружение официално е част от избраните кампании, които можете да подкрепите на уебсайта на организацията - BitHope.org.

  Ако изберете да подкрепите СООПН, средствата ще подпомогнат подготовката, селекцията и участието на разширените и националните отбори на България по математика, информатика, лингвистика, биология, физика, млади физици, химия, астрономия, астрофизика.

  Благодарим на експертите от Nexo, които вече са повярвали в нас! 

  Научете повече за платформата и станете част от кампанията като индивидуален или корпоративен спонсор на този адрес. Разбира се, все още можете да разчитате и на традиционните средства за дарение, които ще откриете тук.