Архив - 2021

  • 17 МЕДАЛА ОТ ПРЕСТИЖНИЯ ТУРНИР ROMANIAN MASTER OF INFORMATICS, 2021

    За поредна година българските участници се представиха страхотно на престижното международно състезание по информатика "Romanian Master of Informatics"То се проведе дистанционно от 15 до 17 декември 2021 г. с 237 участници от 14 държави. От България участваха състезателите на Националния отбор и още 10 други отбори от различни градове. Нашите състезатели завоюваха 3 златни, 3 сребърни и 11 бронзови медала, похвали се един от ръководителите, гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН).

    Златни медали:

    Сребърни медали:

    Бронзови медали:

    • Константин Томов, 10 клас, МГ Варна
    • Борис Михов, 9 клас, СМГ
    • Александър Гатев, 9 клас, СМГ
    • Деян Хаджи-Манич, 10 клас, МГ Варна
    • Ясен Пенчев, 10 клас, ПМГ Габрово
    • Юлиян Славчев, 10 клас, СМГ
    • Цветослав Мавродиев, 12 клас, МГ Варна
    • Петър Михов, 9 клас, СМГ
    • Велислав Гърков, 10 клас, СМГ
    • Денис Потурлиев
    • Михаил Банков, 11 клас, МГ Плевен

     

  • 4 МЕДАЛА ОТ БАЛКАНИАДАТА ПО ИНФОРМАТИКА, 2021

    Между 24 и 29 ноември 2021 г. се проведе 13-ят Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" (IATI), а паралелно с него и 28-ата Балканска олимпиада по информатика (BOI), с домакин Северна Македония, но Шумен като съорганизатор. Цялата ранглиста от БОИ можете да разгледате тук.

    Българите за поредна година направиха отлично представяне и спечелиха 4 медала. Те се конкурираха с над 50 гимназисти от над 10 държави и завоюваха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медала, както следва:

    Припомняме, че по-рано тази година българските ученици станаха първи на Младежката балканиада по информатика (JBOI), когато спечелиха 8 медала - 2 златни, 3 сребърни и 3 бронзови отличия. Преди това пък националният ни отбор в старша възраст грабна 3 сребърни 1 бронзов медала от провелата се онлайн 33-а Международна олимпиада по информатика (IOI).

     

  • 15 МЕДАЛА СТРАХОТЕН УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ ПО ИНФОРМАТИКА НА 13-ИЯ ТУРНИР "ДЖОН АТАНАСОВ"

    13-ят Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" (IATI) се проведе дистанционно между 24 и 29 ноември 2021 г. Състезателните дни бяха съответно 26 и 27 ноември. А паралелно с Турнира, в същите дни се проведоха и Националният есенен турнир и Балканската олимпиада по информатика

    Престижното състезание “събра” 381 състезателя от 20 държави, като българските представители спечелиха 15 медала - 7 в младша възраст и 8 в старша. 

    Основният организатор Бисерка Йовчева се похвали, че тази година българин е на първо място в младшата възрастова група, което не се е случвало през последните години. Абсолютен победител при златните медалисти е българинът Веселин Маркович. Злато получава и шуменеца Даниел Койнов, който сподели още, че IATI е на по-високо ниво от всякога. „Възхитен съм от представянето ни като отбор. Трябва да призная, че тази година се затрудних“, завърши той.

    „Спечелихме 13-я Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ /IATI/. За първи път от 2015 г. българин е на първо място в младшата възрастова група“, съобщи Бисерка Йовчева. „Изключително постижение за България. През последните години всички златни медали отиваха в Русия и от време на време в Румъния. От толкова години насам България спечели златото и то в младша възрастова група, което означава само едно - и занапред ще продължим да печелим. Младежкият ни национален отбор показа изключително високо ниво“, каза още Йовчева.

    Сребро получава национала ни Александър Гатев, а съотборника му Борис Михов - бронз. ​Бронзови медали при младша възраст получават и Петър Михов и Калоян Еленков, а като неофициален състезател еквивалент на бронз получава и Георги Славчев.

    Руснакът Александър Бабин е официалния първи във старша възраст, златен медал получава и националът на България Мартин Копчев. Сребро за Андон Тодоров и Георги Петков. Еквивалент на сребърен медал получава Деян Хаджи-Манич. Румен Михов и Атанас Димитров са носители на бронз, а Константин Томов и Ясен Пенчев получават еквиваленти на бронзови медали.

    В 13-то издание на Международния есенен турнир по информатика IATI, взеха участие 381 състезателя - 160 juniors и 221 seniors от Азербайджан, Албания, Армения, Белгия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Израел, Казахстан, Кипър, Молдова, Северна Македония, Словения, Сърбия, Татарстан, Украйна и световните сили в информатиката Румъния и Русия, премериха сили в два състезателни дни. Турнирът премина без нито един фал и пропуски в организацията.

    Новото поколение шуменски информатици са заели и множество призови места в Националния есенен турнир. „В група „С“ (7-8 клас) отлично се представиха Иво Иванов, Нермин Идириз и Серкан Рашид. Това е ключовата група, от която ще се избира младежкия национален отбор за следващия състезателен сезон“, обясни Йовчева. Даниел Койнов грабва среброто в група „В“ (9-10 клас). Най-големият фурор Шумен направи в „Е“ група (4-5 клас) с безпогрешното и бързо представяне на Симона Иванова, която спечели златен медал.

    В класирането за момичета група „А“ бронзов медал печели Ниа Димитрова, „Б“ група двете отличия са за Весела Георгиева - бронз и грамота за много добро представяне в общото класиране на националния есенен турнир. Със сребърен медал от класирането за момичета в „С“ група е Нермин Идриз.

    Домакин на IATI е Община Шумен. Съорганизатори на турнира са ШУ „Епископ Константин Преславски“ и „Школа А и Б“. Турнирът се провежда под патронажа на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев. Партньори на IATI са МУСАЛА СОФТ и ШУМ.БГ. Генерален спонсор на събитието е „Алкомет“ АД. IT надпреварата е подкрепена и от PeerAssist и Ротари клуб - Шумен.

    Източник: MediaBricks.bg и БТА

     

  • ЗАПОЧВА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА “ДЖОН АТАНАСОВ” 2021

    15 държави са заявили участие в 13-я Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" (IATI), който ще се проведе дистанционно от 24 до 29 ноември 2021 г. Състезателните дни са съответно 26 и 27 ноември.  А паралелно с Международния турнир в същите дни ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика. 

    Заради пандемията и обстановката в страна и в света, и тази година турнирът ще се проведе онлайн. За разлика от 2020 г. обаче, международното жури ще бъде ситуирано изцяло в Шумен. Домакини и организатори на IATI са община Шумен, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа А & Б. Генерален спонсор е „Алкомет“ АД.

    Отборите от България от различни краища на страната, официални национални отбори в младша и старша възраст, и неофициалните участници - можете да видите тук, в раздел “Teams”.

    „И тази година турнирът се очертава да бъде на много високо ниво. Ще участват състезатели от 3 от държавите в Топ 5 на информатиката – Русия, Румъния и България. Също така очакваме да се регистрират и поляците, които са шести в световната ранклиста", каза Бисерка Йовчева на пресконференция неотдавна. Тя добави, че турнирът вече е на ново по-високо ниво в организационно отношение, като регистрацията е автоматизирана и са направени подобрения в състезателната платформа.

    Патрони на Турнира са министърът на образованието и науката, проф. Николай Денков, и ректорът на Шуменския университет, проф. Георги Колев.

    Откриващата церемония е утре, 24.11, от 17:30 ч. Следете ни за повече подробности и новини.

  • ЗЛАТО И ОЩЕ 4 МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ ОТБОРЪТ НИ ПО АСТРОФИЗИКА

    Страхотно представяне на български ученици по астрофизика, които спечелиха 5 медала от най-престижната надпревара този сезон. По-рано днес стана ясно, че на 14-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика (IOAA) българските гимназисти печелят 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Успехът им идва в конкуренция с над 230 състезатели от 48 държави (вкл. България). 

    Надпреварата тази година бе дистанционна с виртуален домакин Колумбия, и се проведе между 14 и 21 ноември 2021 г. Нашите национали се състезаваха дистанционно в зали на ППМГ „Никола Обрешков“, Казанлък.

    А ето и кои са българските участници със съответните отличия:

    • Явор Йорданов, 12 клас, НПМГ - златен медал
    • Александър Проданов, 12 клас, ПМГ Казанлък - сребърен медал
    • Иван Попов, 12 клас, ПМГ Гоце Делчев - сребърен медал 
    • Маргулан Исмолдаев, 11 клас, МГ Варна - сребърен медал
    • Васил Николов,ПЧМГ, вече студент в СУ - бронзов медал

    Техни ръководители са Никола Каравасилев (Izzi Science for Kids, ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

    Нека припомним, че ден преди старта на МОАА, отборът ни по астрономия също пожъна пореден успех, спечелвайки 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала от онлайн олимпиадата с домакин Италия.

    Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки и да им помогнете да продължат да жънат успехи, можете да го сторите по няколко начина. - Да откриете касичките на кампания "Операция Жълти стотинки" 2021, да използвате приложението Pay by Vivacom, да изпратите sms с текст DMS OLYMP на номер 17 777; или да изпратите еднократно или месечно абонаментно дарение през бутона "Дарете сега".

     

  • 2 ЗЛАТНИ, 2 СРЕБЪРНИ И 2 БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ПО АСТРОНОМИЯ

    Днес, 13.11.2021 г., приключи Международната дистанционна олимпиада по астрономия, която се проведе между 05 и 13 ноември. Виртуален домакин бе Милано, Италия, а ще участиевзеха 15 държави, в т.ч. и България. Нашите ученици се събраха намясто в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", благодарение на съдействието от проф. Вили Лилков и ректора на МГУ проф. Ивайло Копрев. В Университета бе осигурена зала, в която учениците ни да се състезават за трите тура на олимпиадата -  теоретичен, практически и наблюдателен.

    Равносметката показва цели 6 медала: 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови за нашите астрономи. 

    А ето и отбора (със съответните отличия) в състав: 

    • Лора Лукманова, 9 клас, СМГ- златен медал и най-добър резултат в младша възрастова група;
    • Калоян Цанев, 9 клас, ПЧМГ - младша група - сребърен медал
    • Стела Бинева, 9 клас, ПМГ Хасково - младша група - бронзов медал
    • Маргулан Исмолдаев, 11 клас, МГ Варна - старша група - златен медал
    • Баян Гечев, 10 клас, СМГ - старша група - сребърен медал
    • Гео Калфов, 10 клас, ПЧМГ - старша група - бронзов медал
    • Константин Кръстев, 11 клас, ПМГ Бургас - група гама* - диплома за участие

    *за учениците, които са били класирани предната година, но не са се явили поради отмяната на олимпиадата

    Ръководители на отбора са Ева Божурова (НАОП "Николай Коперник" - Варна), и Никола Каравасилев (ЧСУ "Наука за деца", ПЧМГ).

    Припомняме, че през 2020 г. International Astronomy Olympiad не се проведе нито физически, нито онлайн, и бе преместена за тази година.

    Още утре, 14 ноември, пък стартира Международната олимпиада по астрономия и астрофизика - за учениците от най-горните класове. Тя също се се проведе онлайн, като в ролята на домакин ще влезе Колумбия.

    Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки и да им помогнете да продължат да жънат успехи, можете да го сторите по няколко начина. - Да откриете касичките на кампания "Операция Жълти стотинки" 2021, да използвате приложението Pay by Vivacom, да изпратите sms с текст DMS OLYMP на номер 17 777; или да изпратите еднократно или месечно абонаментно дарение през бутона "Дарете сега".

    Снимка: MediaBricks.bg

  • BAYER ОТНОВО ПОДКРЕПИ ОТБОРА ПО БИОЛОГИЯ

    От няколко години насам едно от най-вълнуващите събития през есента за нас е BayLab - забавната лаборатория по биология и химия за деца. През годините 2015-2019 в нея са се включвали ентусиазирани ученици и студенти от София, Пловдив, Варна и Бургас, а организаторите от Bayer винаги са приемали олимпийската кауза присърце.

    Олимпийското сдружение е изключително благодарно, че среща такъв добър партньор в лицето на компанията, която за поредна година избра да подаде ръка на младите таланти в науката. Тази година Bayer подкпепи финансово българските национални отбори по биология с 5000 EUR, с пожелания за още пожънати успехи!

    Припомняме, че през 2021 г. страната ни постигна най-добрия си резултат на Международната олимпиада по биология (IBO) до момента, спечелвайки 4 медала, цели 2 от които - златни.

    А ние и олимпийците благодарим на Bayer за оказаната подкрепа, с пожелания за нови съвместни дейности и проекти!

    *На снимката: Десислава Илиева - биология, и Яна Димитрова - химия, по време на BayLab 2019

     

  • КАМПАНИЯ ОПЕРАЦИЯ "ЖЪЛТИ СТОТИНКИ" ОТНОВО ЩЕ ПОДКРЕПИ ОТБОРИТЕ НИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

    Започва десетото юбилейно издание на дарителската кампания 

    Най-голямата благотворителна инициатива на Vivacom – Операция „Жълти стотинки“, подкрепяща социални каузи в полза на деца и младежи – започва своето десето издание. И тази година събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни състезания. Досега националните отбори по природни науки са донесли за България общо над 1000 медала, като само през 2020 г. са спечелили 53 медала в 11 балкански, европейски и международни олимпиади.

    За да продължат успешното си представяне, е необходима регулярна финансова подкрепа, която да обезпечи подготовката и участието на талантливите младежи в състезания. 

    Юбилейното издание на кампанията ще се проведе в периода октомври 2021 г. – януари 2022г. Посланици на дарителската инициатива са носителят на четири олимпийски медала в спортната гимнастика Йордан Йовчев и Златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика на България, които донесоха Златен медал на Олимпиадата в Токио. Операция „Жълти стотинки” 2021 се реализира в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на редица корпоративни и медийни партньори, които застават зад тази кауза. 

    Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в касичките на кампанията позиционирани в магазините на Vivacom и в търговските обекти на партньорите. Другите начини за дарение са: чрез изпращане на SMS с текст DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталния портфейл Pay by Vivacom от меню „Изпрати“, секция „Дари с Pay by Vivacom”, или директно на дарителската сметка на СООПН в Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995.

     „Подкрепата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки е инвестиция в бъдещето на България и в нейните млади хора, които са двигател на иновациите, на научните постижения и на икономическия просперитет на страната ни. Популяризирането на тази кауза дава още една възможност на младото поколение да има добър пример за упорита работа, постоянство и постигнати благодарение на тях успехи, които са достойно оценени и уважавани от цялото общество”, каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ на Vivacom.

    Припомняме, че през изминалата година Сдружението също беше кауза на Кампанията, и благодарение на всички вас, по време на Деветото издание беше събрана сумата от над 55,000 лв. 

    Партньори в десетото юбилейно издание на кампанията са: кино Arena, Ciela, издателство Colibri, DHL, Domino's Pizza, Grand Optics, Joy optics, 1 minute, Inmedio, Relay, Mr. Bricolage, Group Renault, Nissan, SDI, Sport Depot, VIP Security, бензиностанции Petrol, аптеки soPharmacy, VIPSecurity и Софийска вода.

    Медийни партньори са: Нова телевизия, netinfo, vesti.bg, Vbox7, радио Витоша, радио Веселина, Magic FM, Magic TV, The voice, вестници Монитор и Телеграф, Българското национално радио,  Дарик радио, сп. Elle, сп. Журнал за жената, Actualno.com, Dir.bg, Наука OFFnews.bg, OFFnews.bg, Rozali.com, Iwoman.bg, obekti.bg, Podmosta.bg, MediaBricks.bg и Triple eye project. 

    Инициативата ще продължи до 31.01.2022 г.  Повече информация за кампанията на www.vivacomfund.bg.