Младежкият отбор по информатика ще вземе участие във втората Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI

Очакваме отново достойно представяне на най-добрите ни млади програмисти, 
които за втори път ще премерят сили със свои връстници от страните членки на Съвета на Европа 

Четиримата състезатели от Младежкия национален отбор по информатика на България са в последния етап от подготовката си за предстоящата втора Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi2018.org/). Тя ще се проведе в Иннополис, Русия от 26 юли до 1 август 2018 г.

Освен талантливите ни млади състезатели по програмиране, в състава на българската делегация ще бъдат проф. д-р Каталина Григорова, ръководител на отбора и преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев", Петър Петров, заместник-ръководител на отбора и лектор в Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, проф. Красимир Манев, президент на еJOI и преподавател в Нов български университет, гл. ас. Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменски университет „Константин Преславски“, основател на Школа по програмиране „А&Б” и член на международния комитет на eJOI и Елена Маринова, учредител на борда на eJOI от представители на политиката и бизнеса, председател на Съвета за развитие на Сдружението  и президент на софтуерна компания Мусала Софт.

[По-рано този месец младежите спечелиха шест медала на международната лагер-школа в Русия. ]

              Състезателите в отбора, който ще представи България на втората eJOI са:

  1. Андон Ивайлов Тодоров - ученик в 8 клас на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Занимава се с информатика от 5-ти клас, когато още учи в Благоевград. До миналата година негов ръководител е Емилия Николова, а през 2018 г. негов ръководител е Петър Петров. Това ще бъде второ участие на Андон на eJOI. През 2017 г. той завоюва сребърен медал на първото издание на олимпиадата.
  2. Виктор Ивайлов Кожухаров - ученик в 9 клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе. Занимава се с информатика от 5-ти клас. Негови ръководители са доц. Пламенка Христова и проф. Каталина Григорова от Русенски университет „Ангел Кънчев“. Това ще бъде второ участие на Виктор на еJOI. Той е бронзов медалист от първото издание на олимпиадата през 2017 г.
  3. Георги Георгиев Петков - ученик в 8 клас на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Занимава се с информатика от 5-ти клас в Матемтическата гимназия във Варна, където негов ръководител е Елена Димитрова. През учебната 2016/17 г. се включва в „Школа А&Б“ в Шумен с ръководител Бисерка Йовчева. През 2018 г. негови ръководители са Петър Петров и проф. Красимир Манев от Нов български университет. Това ще бъде второ участие на Георги на еJOI. През 2017 г. той печели бронзов медал.
  4. Константин Каменов Каменов - ученик в 8 клас на Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Занимава се с информатика от 5-ти клас, когато негов ръководител е Петър Петров. През 2018 г. негови ръководители са Петър Петров и проф. Красимир Манев от Нов български университет. Това ще бъде второ участие на Константин на еJOI, след като спечели сребърен медал на първото издание на олимпиадата през 2017 г. в София.

 Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI се проведе в София от 7 до 13 септември 2017 г. В нея участваха отбори от 22 страни членки на Съвета на Европа. В реализацията на eJOI участваха 90 души - инициативен, организационен, технически и научен комитет, Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и доброволци.  Патрони на първото издание на eJOI бяха президентът на Република България Румен Радев, Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество и Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта. Инициатори на олимпиадата бяха проф. Красимир Манев, по това време президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), а днес вече президент на eJOI, Бисерка Йовчева, преподавател в Шуменски университет „Константин Преславски“ и основател на Школа по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, председател на СООПН, и Елена Маринова, председател на съвета за развитие на СООПН и Президент на софтуерна компания Мусала Софт.

В продължение на една седмица, участниците в първата Европейска младежка олимпиада по информатика изживяха незабравими вълнения и емоции и събраха много впечатления от България. Освен че имаха шанса да премерят знания и умения по програмиране с близо 100 свои връстници на възраст до 15,5 години от различни страни на разширена Европа, младите таланти опознаха важна част от културно-историческото наследство на страната ни като посетиха забележителности в София и Пловдив. Те заедно станаха част от мащабно и основополагащо състезание в областта на информационните технологии.

eJOI събра и отличи най-добрите млади таланти в състезателното програмиране от  22 страни членки на Съвета на Европа, като постави пред обществеността темата за необходимостта от национална стратегия за развитие на младите таланти по информатика. Пилотното издание на еJOI доказа, че страната ни има амбицията и работи за силна ИТ индустрия и лидерско място на ИТ картата на света и че резултат в тази насока може да бъде постигнат чрез обединените усилия на бизнеса, академичните среди, неправителствени организации, правителството и европейските институции.

Тагове