Олимпийското сдружение ще участва на Отворения фестивал на интересите тази събота

Помните ли астрономическото събитие, което проведохме през юли пред НДК? Ако сте го пропуснали, на 15 септември (събота) ще имате възможност да го посетите, като освен до астрономия, ще можете да се докоснете и до други науки в Отворения фестивал на интересите.

Отвореният фестивал на интересите е събитие, което събира учени от различни научни дисциплини на едно място, където всеки може да демонстрира част от дейностите, които разработва на практика. Целта е да се запознаят повече хора с дейността, която се извършва от българските учени, технологиите, които се използват от тях и не на последно място да се привлече общественото внимание към науката и стратегическото значението, което има тя в развитието на всяко общество и подрастващото поколение. В Отворения фестивал на Интересите ще се проведат демонстрации в различни направления като химия, биология, геология и география, астрономия, роботика, физика и спорт, които ще дадат възможност на повече хора да видят света през различна гледна точка - през оптиката на микроскопа, телескопа, триизмерните очила и като цяло през погледа на един учен. Отвореният Фестивал на Интересите създава среда, която да събере учени-родители-деца на едно място, да засили комуникацията между тях и да покаже магическия свят на науката. 

Учениците от националния отбор по астрономия и астрофизика, на които им предстоят международни олимпиади в Китай и Шри Ланка, също ще вземат участие във фестивала, като те ще отговарят на въпросите на любознателните. 

От 20:00 Никола Каравасилев - астрофизик, бивш състезател и настоящ ръководител на българските олимпийски отбори по астрономия и астрофизика, ще разказва за Физиката, а от 20:30 Пламен Николов, доктор по Астрономия и оператор на телескоп в НАО “Рожен” заедно с астроном - Григор Николов ще говорят за Астрономията. Калина Стоименова пък ще разкаже за това, какво може да видим на нощното небе, използвайки любителска техника.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки ще се включи с дарителска кутия, където любителите на астрономията ще могат да допринесат за подготовката и развитието на олимпийските отбори.

За повече информация и пълната програма на инициативата, вижте събитието във Facebook. 

Тагове