12 български ученици по математика се състезават в 41-вата Балканска олимпиада във Варна

Тази седмица във Варна се провежда 41-вата Балканска олимпиада по математика. В нея като домакини България има право да участва с два отбора от по 6 ученици. Най-добрите ни гимназисти по математика ще премерят знания с над 120 участници от 21 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Турнирът бе официално открит вчера и ще продължи до 2 май. Регламентът на надпреварата предвижда, че в нея взимат участие както 10 официални страни от Балканите, така и държави-гости на турнира, които тази година ще бъдат 12 на брой. В тях влизат страни като Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Саудитска Арабия и други.

Българските отбори са в следните състави:

Първи отбор:

 • Марин Христов, 12 клас, СМГ
 • Деян Хаджи-Манич, 12 клас, МГ Варна
 • Веселин Маркович, 11 клас, МГ Варна
 • Андрей Стефанов, 9 клас, ПЧМГ
 • Александър Бангачев, 9 клас, ПЧМГ
 • Виктор Костадинов, 12 клас, ПЧМГ
 • Ръководители -  Драгомир Грозев  и Александър Иванов

Втори отбор:

 • Ангел Христов, 11 клас, ППМГ Бургас
 • Лазар Тодоров, 11 клас, СМГ
 • Милен Шуманов, 11 клас, ПЧМГ
 • Георги Николов, 10 клас, СМГ
 • Виктор Аврамски, 10 клас, СМГ
 • Теодор Златанов, 10 клас, ПМГ Велико Търново
 • Ръководители - Ивайло Кортезов, ИМИ-БАН и Мирослав Маринов, ИМИ-БАН

Балканската олимпиада по математика е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., когато турнирът се провежда в Атина. През годините Балканиадата набира популярност и става една от най-сериозните международни прояви, която влиза в календарите на десетки държави-гости, участващи извън официалното класиране. Състезателният ден за учениците е един и тази година ще бъде 29 април. В рамките на 4 часа и половина всеки ученик решава 4 задачи, което включва по една задача от темите Алгебра, Комбинаторика, Геометрия, и Теория на числата. Всеки отбор може да се яви с до 6 ученици, което значи, че на Балканиадата ще премерят знания 138 състезатели.

Основните организатори на Балканската олимпиада по математика в България са Министерство на образованието и науката (МОН) и Съюз на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е чл.кор. Николай Николов, а секретари са проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на турнира е кметът на Варна Благомир Коцев, а за училище-организатор на събитието МОН определи МГ „Д-р Петър Берон“. Партньори на Балканиада са Jane Street, Astea Solutions и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

През последните години българските участници винаги взимат медали и в неофициалното отборно класиране страната ни е в топ 3. Учениците, които защитават българският трибагреник на Балканиадата се избират сред най-добре представилите се от Есенния математически турнир, Националното зимно математическо състезание и Пролетното математическо състезание. След това те преминават допълнителен подбор с контролни състезания, където най-добрите 6 влизат в националния отбор за надпреварата, а следващите 6 класирани от 9 до 11  клас влизат във втория български отбор.

Задачите за Балканиадата се избират след като всяка държава участник (без домакините) предлага до 5 задачи, след което домакините сформират комисия, която избира ShortList от задачи – 5-6 задачи от всяка една от четирите области. Накрая журито на олимпиадата , състоящо се от ръководителите на официалните страни-участнички, избира състезателната тема в деня преди самото състезание.

Тагове