Кои сме ние?

Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) е създадено през 2010 г. и включва ръководителите на отборите по астрономия, биология, информатика,  математика, математическа лингвистика, химия, физика и отбора на младите физици.

Учредителите са известни учени, ветерани на олимпийското движение в България с изключително богат опит в подготовката, обучението и участието в международни олимпиади. Председател на Управителния съвет на Сдружението е Алексей Христов.

Сдружението помага с организиране на обучения и подготовка, лабораторни занимания, специализирана подготовка по съответните научни дисциплини, осигуряване на лектори, разработване на задачи, публикуване на задачи от предишни олимпиади.

Сдружението се създава по инициатива на Фондация „Америка за България". Фондацията поема дългосрочен ангажимент в подкрепа на  българските национални отбори по природни науки в организацията, целогодишната им подготовка и участията им в международни олимпиади и състезания.  Финансира и оборудването на специални лаборатории за подготовка на олимпийски състезатели по биология и по химия с цел усъвършенстване на практическите им умения. За периода 2010 - 2019 г. Фондацията е инвестирала над 3 милиона лева в олимпийските отбори чрез Сдружението.

Инвестицията в олимпийските състезатели по природни науки е инвестиция в бъдещето на България, в нейните млади хора, които в идните години ще бъдат двигател на иновациите, на научните постижения и на икономическия просперитет на страната ни. 

Всяка година около 60 ученика взимат участие в 15 международни и балкански състезания. През 2019 г. националните олимпийски отбори на България по природни науки завоюваха общо 72 медала и спечелиха почетни грамоти. Зад достигането тези успехи стои целогодишният труд на около 70 преподаватели, ангажирани с подготовката и селекцията на националните отбори.

От 1959 г. до 2018 г. националите са донесли за България общо 893 медала - 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови.

Членове на Сдружението

* До 2017 г. Сдружениет носи името СРООПН: Сдружение на ръководители на българските олимпийски отбори по природни науки.

Календар Виж

В социалните мрежи

Каналът ни