Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас. Ръководители на отбора са доц. Донка Ташева и доц. Христо Чанев.

От 1999* г. до 2021 г. нашите ученици са спечелили общо 60 медала: 5 златни, 13 сребърни и 42 бронзови! (*Има пропуски в данните от 1968-1999)

През 2022 г. Международната олимпиада по химия се проведе онлайн от 10 до 20 юли. / Резултати

Сдружението подкрепя и участието на отбора в Международната Менделеевска олимпиада по химия.

Това е ежегодно регионално състезание с богати традиции на страните от бившия Съветски съюз. За първи път се провежда през 1965, което прави олимпиадата по-стара дори от Международната. През 2004 г. като участници в ХХХVІІІ ММОХ са поканени и вземат участие отбори от България, Румъния и Македония. От тогава до днес България изпраща по четирима състезатели, които ежегодно представят страната ни достойно. Участниците в отбора за ММОХ са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. 

През 2021 г. на Менделеевската олимпиада българските ученици спечелиха 3 отличия: 1 сребърен и 2 бронзови медала. / Резултати

---

По традиция на международните олимпиади по химия участващите страни разменят задачите си от националните им олимпиади. Задачите от нашата олимпиада се превеждат (на английски) от авторите и/или ръководителите на отбора, оформят се като книжка, размножават се в необходимия брой и се раздават на всички участващи в олимпиадата страни. 

За популяризиране на международните олимпиади в нашата страна, състезателните задачи от тях се превеждат (от английски) и се подготвят за публикуване в специализирано издание (списание “Химия”). Това дава възможност на учителите по химия да се запознаят с нивото на международните олимпиади, а на учениците – да опитат възможностите си при решаване на наистина трудни задачи. Преводът и оформянето на текста се извършва от ръководителите на отбора.