Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на Олимпиадата през 1982 г., като тя се провежда в Бургас. Ръководители на отбора са доц. Донка Ташева и доц. Христо Чанев.

От 1999 г. до 2019 г. нашите ученици са спечелили общо 53 медала: 5 златни, 11 сребърни и 36 бронзови! 

През 2019 г. Международната олимпиада по химия се проведе от 19 до 29 юли в Париж, Франция. / Резултати

Сдружението подкрепя и участието на отбора в Международната Менделеевска олимпиада по химия.

Това е ежегодно регионално състезание с богати традиции на страните от бившия Съветски съюз. За първи път се провежда през 1965, което прави олимпиадата по-стара дори от Международната. През 2004 г. като участници в ХХХVІІІ ММОХ са поканени и вземат участие отбори от България, Румъния и Македония. От тогава до днес България изпраща по четирима състезатели, които ежегодно представят страната ни достойно.

---

По традиция на международните олимпиади по химия участващите страни разменят задачите си от националните им олимпиади. Задачите от нашата олимпиада се превеждат (на английски) от авторите и/или ръководителите на отбора, оформят се като книжка, размножават се в необходимия брой и се раздават на всички участващи в олимпиадата страни.

За популяризиране на международните олимпиади в нашата страна, състезателните задачи от тях се превеждат (от английски) и се подготвят за публикуване в специализирано издание (списание “Химия”). Това дава възможност на учителите по химия да се запознаят с нивото на международните олимпиади, а на учениците – да опитат възможностите си при решаване на наистина трудни задачи. Преводът и оформянето на текста се извършва от ръководителите на отбора.