Архив - 2010

 • Български информатици се завърнаха с отличия от Международната олимпиада в Канада

  Наскоро българският национален ученически отбор по информатика се завърна с две златни, едно сребърно и едно бронзово отличие от ХХII-та Международна олимпиада, която се проведе в Канада. В нея участваха 84 държави с около 300 състезатели. Всеки един от българските участници е преминал през множество изпитания и състезания, преди да влезе в националния отбор на страната, ръководен от проф. Стоян Капралов от Техническия университет в Габрово и главния асистент от Института по математика и информатика на БАН Емил Келеведжиев. Интересен факт е, че България е основателка на тези международни олимпиади, първата от които се провежда у нас през 1989 г. в град Правец, недалече от София. Страната ни бе домакин и на миналогодишната – XXI Международна олимпиада по информатика, която се състоя в Пловдив.

  Владислав Харалампиев, ученик в Математическата гимназия в София, е един от членовете на отбора и един от двамата български златни медалисти. По думите му конкуренцията в Канада е била на много високо ниво. „Всички участници са много добри информатици, за това говори класацията – разликата между златните медалисти е само 40 точки от 800 възможни”, казва той. Владислав не крие амбициите си да участва в международното състезание и през следващата година. Изпитанията за Олимпиада 2011 г. започват още тази есен, обяснява той и конкретизира: „Първото състезание в България е есенният турнир по информатика. Има и зимни състезания по информатика. Доста много са състезанията по време на учебната година, от които се формира ранглистата на състезателите в България. Най-важното от тях е Националната олимпиада. Тя протича в три кръга: училищен, областен и национален. От последния се определя националният отбор от 12 човека. Следват серия контролни състезания. Тази година те бяха три, от които се определя окончателният национален отбор от 4 човека. След това те преминават 10-дневно обучение преди участието им в международната олимпиада.” 

  Владислав очертава и детайли от регламента на състезанието в Канада. 

  „Задачите са разпределени така, че да има една задача, която би трябвало да е решима от всички през състезателния ден. Също така има две задачи, които са със средна сложност. Повечето състезатели успяват да се справят с тях и получават сериозен брой точки. Всеки ден има и една доста трудна задача, основно от нея се определя класирането в Олимпиадата. През тази година задачите бяха разделени на подточки и всяка подточка носи точки само, ако се реши изцяло.” 

 • Всички български ученици от 51-та международната по математика и Централноевропейската по информатика - с медали!

  Родните таланти отново блеснаха с таланта си: На 51-та международна олимпиада по математика, която се състоя от 2 до 14 юли в Асатана, Казахстан, в която взеха участие близо 100 държави, и шестимата ученици от българския екип бяха наградени с медали.

  Любослав Панчев от 12 клас на Софийска математическа гимназия спечели златно отличие. Александър Макелов, 12 клас на Математическа гимназия в Бургас и Виктор Вълов, 11 клас на Софийска математическа гимназия получиха сребърни медали, а Живко Жечев, 11 клас на Математическа гимназия - Шумен, Кубрат Данаилов, 11 клас на Американски колеж - София и Йоан Делчев, 12 клас на СМГ - бронзови. Ръководители на националния ни отбор са ст.н.с. Николай Николов и ст.н.с. Петър Бойваленков от Института по математика и информатика на БАН.

  Българските участници се представиха блестящо и на едно от най-силните регионални състезания по информатика - Централноевропейската олимпиада. В надпреварата, провела се от 12 до 19 юли 2010 г. в град Кошице, Словакия, участваха 9 страни. Нашият отбор се представи много успешно и спечели един златен, един сребърен и два бронзови медала, което ни нарежда на второ място в отборното класиране по медали.

 • 2 ЗЛАТНИ И 4 СРЕБЪРНИ МЕДАЛА ОТ МЛАДЕЖКАТА БАЛКАНИДА ПО МАТЕМАТИКА В РУМЪНИЯ (2010)

  14-тата Младежка балканска олимпиада по математика се състоя в Румъния от 18 до 22 юни 2010 г.. В нея участваха ученици от 15 балкански държави. Възрастовото ограничение е до 15 години. 6 български ученици грабнаха отличия.

  Златни медали получиха Нгуен Чи Зунг – 8 клас в СМГ София, и Йордан Йорданов – 8 клас в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”, Варна. Сребърни медали донесоха осмокласниците Павлена Ненова, Велина Иванова, Георги Праматаров и Виктор Радивчев. 

  Ръководители на отлично представилата се група са старши научен сътрудник Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика към БАН, и Ирина Шаркова, учител по математика в СМГ София.

  „Да си ръководител е чувство на отговорност! Очаквахме медали, но не очаквахме толкова злато”, заяви Ирина Шаркова. „България е математическа сила!”, допълни още тя.

  Йордан Йорданов, 8 клас, златен медал:

  – Какви са впечатленията ти от олимпиадата?
  Трудна беше. Задачите бяха по-трудни, в сравнение с миналата година. Имаше голяма конкуренция.
  –    Очакваше ли златен медал?
  Не. Всъщност се изненадах, когато го получих.
  –    Какво е чувството да донесеш злато за България?
  Печелил съм и друг медал за България, в ЮАР.

  Нгуен Чи Зунг, 8 клас, златен медал:

  –    С какви впечатления остана от олимпиадата?
  Страхотни! Само четирима сме участниците, постигнали максимален резултат.
  –    Очакваше ли златен медал?
  Не, не съм го очаквал! Никога не съм предполагал такова нещо.
  –    Какво е чувството да получиш такова отличие?
  Много е странно. Еуфория! Всички в България толкова се радват…
  –    Други медали печелил ли си?
  Да, имам 2 бронзови медала в Азия. Но това е първото ми злато за България.
  –    Какво ти предстои сега?
  Утре заминаваме на състезание в Южна Корея. Вече стягаме багажа!

  Източник: Академика БГ