Архив - 2008

  • Международната олимпиада по информатика 2009 ще е през август в Пловдив

    За втори път от основаването на състезанието през 1989 г., световната олимпиада по информатика ще се проведе в България

    XXI-вата международна олимпиада по информатика (МОИ) ще се проведе през август 2009 г. в Пловдив. Първото такова състезание е организирано през 1989 г. в Правец и оттогава макар олимпиадата да се провежда всяка година, за цели 20 години България не кандидатствала за домакин.

    На пресконференцията по повод обявяване на началото на МОИ на 24 ноември присъстваха доц. Красимир Манев, член на Международния организационен комитет и зам.-председател на Националния организационен комитет, акад. Петър Кендеров, предс. на ВАК и почетен председател на Националния органзационен комитет, доц. Кирчо Атанасов, зам.-министър на МОН и предс. на Националния организационен комитет на XXI МОИ, Петя Дойчинова – гл. секретар на община Пловдив, Пламен Вачков - предс. на ДАИТС.

    В надпреварата ще покажат таланта си ученици на възраст до 20 г. с изявени математически способности и алгоритмично мислене. Олимпиадата всъщност представлява състезание по програмиране в алгоритмичен стил-участниците трябва да решат всяка задача със съответната програма, написана на език за програмиране C++ или Pascal. Самите задачи се подготвят от Националния научен комитет под контрола на Международния научен комитет. Оценяването става изцяло автоматично, без човешка намеса, със специализирана система. 

    Всяка страна участничка ще бъде представена с отбор от 4 състезатели, като класирането на всеки от тях е индивидуално. Отличените с най-голям брой точки получават златен, сребърен и бронзов медали, а победителят с най-висок краен резултат получава специалната награда на МОИ. Най-младият финалист пък се поощрява със специалната награда на IFIP (Международната федерация по обработка на информацията). 
    В олимпиадата в Пловдив се очаква да се състезават участници от 100 държави. 

    България участва всяка година със свой отбор на олимпиадата. От регистрираните досега 77 участия, българските състезатели са спечелили 67 медала – 14 златни, 28 сребърни и 25 бронзови. През 1989 г. и 1990 г. български участник е бил абсолютен победител. През 1989 г., 1993 г. и 2003 г. български ученик е успял да завоюва второто място, а през 1990 г.  и 2002 г. – трета позиция. Със спечелените 67 медала България заема пето място в света по общ брой отличия. 
    Според доц. Кирчо Атанасов, зам.-министър на образованието и науката и председател на Националния организационен комитет на XXI МОИ, идеята България да стане домакин на Международната олимпиада по информатика е родена през 2004 г., когато държавата е била домакин на Балканската олимпиада по информатика. През 2010 г. домакин на световната олимпиада ще е Канада, през 2011 г. – Тайланд, през 2012 г. – Италия.

    Държавата  домакин се обявява 4 години преди провеждане на състезанието. Държавата домакин на състезанието поема разноските за всички събития по време на олимпиадата. Участниците поемат сами единствено разходите по пътуването до мястото на провеждане на олимпиадата и обратно. 
    Акад. Петър Кендеров, председател на ВАК и почетен председател на Националния организационен комитет на ХХІ МОИ заяви, че един от стимулите за победителите в състезанието е, че те обикновено стават обект на хедхънтинг от страна на големите мултинационални корпорации, които им предлагат стипендии в реномирани международни университети.

     

  • България с 2 сребърни и 2 бронзови медала от 20-тата Международна олимпиада по информатика

    Националите ни по информатика се завърнаха с четири медала - два сребърни и два бронзови - от Двадесетата Международна олимпиада по информатика, съобщиха от МусалаСофт, която подкрепя участието на младите ни таланти в надпреварата. Олимпиадата се проведе от 16 до 23 август в Кайро, Египет.

    Тазгодишният отбор, в състав Момчил Томов, Румен Христов, Мартин Маринов и Стефан Аврамов се представи отлично, продължавайки традицията на силно българско присъствие на станалите вече традиционни международни състезания в областта на информатиката. В неофициалното отборно класиране България е на четиринадесето място в света по медали.
    Румен Христов от Математическата гимназия в Шумен и Момчил Томов от Математическа гимназия "Гео Милев" в град Плевен спечелиха сребърни отличия за страната ни. С бронзови медали се завърнаха Мартин Маринов и Стефан Аврамов.

    През 2009 г. олимпиадата ще се проведе в България. За страната ни ролята на домакин е от особено значение тъй като ще се навършат двадесет години след първото провеждане на Международна олимпиада по информатика в Правец (1989). Пловдив ще събере талантите от цял свят.

  • Българите с 6 медала от световната олимпиада по математика в Мадрид

    Два златни, един сребърен и три бронзови медали завоюва националният ни отбор на 49-ата Международна олимпиада по математика, която се проведе от 10 до 21 юли в Мадрид, Испания

    Златните медалисти са Николай Белухов, ученик от ПМГ „Гео Милев”, Стара Загора и Александър Даскалов от СМГ „Паисий Хилендарски”. Сребърен медал спечели Любослав Панчев, СМГ „Паисий Хилендарски”. Носители на бронзовите отличия са Борислав Вълков и Светозар Станков от СМГ „Паисий Хилендарски” и Евгени Димитров, ученик в МГ „Гео Милев”, Плевен.
    Младите български математици спечелиха медалите в състезание с националните отбори на 97 страни.

    Ръководители на българския отбор са ст.н.с. д-р Емил Колев и ст.н.с. д-р Николай Николов от Института по математика и информатика при БАН.

  • Българският отбор стана победител на балканската олимпиада по информатика за юноши

    От 8 до 13 юли деца от Балканските страни и гости от Полша и Казахстан се събраха в България, за да премерят сили в решаването на алгоритмични задачи.

    Състезатели от 10 отбора, съставени от ученици до 15 години и половина, участваха в надпреварата в Шумен. Най-голям успех - златни медали - постигнаха Калина Петрова от ОМГ “Акад. Кирил Попов” - Пловдив и Румен Христов от ПМГ “Нанчо Попович” - Шумен.
    Балканската олимпиада беше открита от заместник-министър Мукаддес Налбант.

    Като страна домакин България участва с 2 отбора и с отбор на градовете домакини – Шумен и Варна. Всички български състезатели завоюваха медали. Със сребърни медали са: Ясен Трифонов, Тодор Марков, Симеон Иванов, Йордан Чапаров, Кирил Кафадаров, Атанас Добрев, а с бронзови: Симона Бояджийска, Ивайло Чернев, Делян Димитров и Филип Узунов.

  • Българи с четири първи награди на Всерусийската математическа

    Четири първи награди, една втора и една трета награда завоюваха българските ученици на приключилата Всерусийска математическа олимпиада в Кисловодск, съобщи МОН

    Носители на първите награди са Светозар Станков, Любослав Панчев и Александър Даскалов от Софийската математическа гимназия “Паисий Хилендарски” и Евгени Димитров от Математическа гимназия „Гео Милев” в Плевен.

    Втора награда спечели Галин Статев от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов” в София, а трета – Николай Белухов от Природоматематическата гимназия „Гео Милев” в Стара Загора.

    Награда за най-висок резултат получи Светозар Станков. Единствен от всички участници на олимпиадата в Русия българският ученик е постигнал максимален брой точки. Така българският отбор победи и отбора на Китай, съставен от най-изявените за годината млади математици. 

    Ръководители на българските математици са ст. н. с. Николай Николов и ст. н. с. Емил Колев от Института по математика и информатика при БАН.