Отбор по Информатика

Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първата олимпиада е проведена у нас през 1989 г. в град Правец. Днес събира участници от над 80 държави. Ръководител на отбора е гл. ас. Емил Келеведжиев.

Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 108 медала, от които 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови.

Впечатляващо е, че до 2016 г. най-добрият ни състезател бе Румен Христов, който с общо 3 златни и 2 бронзови медала (от пет поредни олимпиади) дълго време държа третото място в световната ранглиста на олимпиадата. В момента той е пети в света, а най-добрият български състезател и втори в световната ранглиста по информатика е Христо Венев с общо 4 златни и 1 сребърен медал. 

През 2021 Международната олимпиада по информатика се проведе от 20 до 28 юни онлайн с виртуален домакин Сингапур. / Резултати

Сдружението подкрепя и участието на отбора на следните престижни международни състезания:

  • Балканска олимпиада по информатика (BOI)
  • Младежка балканска олимпиада по информатика (JBOI)
  • Eвропейска младежка олимпиада по информатика - eJOI*

 *Първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст eJOI (European Junior Olympiad in Informatics) се проведе през септември 2017 г. в София. До момента българските младши състезатели по информатика са спечелили за страната ни общо 23 медала - 3 златни, 14 сребърни и 6 бронзови.