Последни новини

 • 5 БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА МЛАДЕЖИТЕ НИ ПО ИНФОРМАТИКА

  Между 19 и 25 септември 2022 г. онлайн се проведе Шестото издание на eJOI - Европейската младежка олимпиада по информатика. Виртуален домакин бе Киев, Украйна, а нашите олимпийци се състезаваха от Националния STEM център в София.

  От самото начало България се представя с 2 отбора, като за поредна година младите ни информатици се представиха достойно. Този път те спечелиха 5 бронзови медала и 1 почетна грамота, разпределени както следва:

  Отбор 1:

  • Андрей Стефанов, 8 клас, ПЧМГ София, Школа Олимпийци - бронзов медал
  • Симона Христова, 9 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б - бронзов медал
  • Огнян Йоргов, 10 клас, СМГ, Школа Олимпийци - почетна грамота
  • Михаил Михалев, 9 клас, ПМГ Габрово

  Ръководители: Емил Келеведжиев (ИМИ – БАН) и Зорница Дженкова (ПМГ Габрово)

  Отбор 2:

  • Валентин Филипов, 9 клас, МГ Плевен - бронзов медал
  • Иво Иванов, 8 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б - бронзов медал
  • Серкан Рашид, 8 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б - бронзов медал
  • Виктор Ванев, 9 клас, МГ Плевен

  Ръководители на втория отбор са доц. Пламенка Христова (Русенски Университет) и Димитър Добрев (Шуменски Университет и Школа А&Б).

  Припомняме, че самата олимпиада (eJOI) бе създадена по инициатива на България, като Първото издание се проведе през септември 2017 г. в София, под патронажа на Президента на Републиката. (На снимката долу) Инициатори бяха Бисерка Йовчева и нейната Школа по информатика „А&Б“, гр. Шумен, съвместно с проф. Красимир Манев (Президент на Международната олимпиада по информатика - IOI), организатори бяха още СООПН и софтуерната компания Мусала Софт.

  Първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст се проведе през септември 2017 г. в София. Тогава българчетата спечелиха 8 медала (1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови), а абсолютният първенец на олимпиадата бе Николоз Биркадзе от Грузия.

  От 2017 досега българските младши състезатели са спечелили общо 35 медала от това състезание: 3 златни, 17 сребърни и 15 бронзови отличия.

 • ДВА ПЪТИ ЗЛАТО + СРЕБРО И БРОНЗ ЗА МЛАДЕЖИТЕ ПО ИНФОРМАТИКА НА БАЛКАНИАДАТА В РУМЪНИЯ, 2022

  Страхотно представяне на българския национален отбор на Младежката Балканиада по информатика (JBOI)! 15-ото издание на JBOI се проведе от 28 август до 02 септември 2022 г. в Дорохой, Румъния. 

  Българският отбор класира на 2 място в неофициалното отборно класиране, като завоюва следните медали:

  • Андрей Стефанов, 7 клас, ПЧМГ - златен медал
  • Михаил Михалев, 8 клас, ПМГ Габрово - златен медал
  • Симона Христова, 8 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б - сребърен медал
  • Огнян Йоргов, 9 клас, СМГ - бронзов медал

  Ръководители на отбора са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Румен Михов (бивш състезател, бронзов медал от IOI 2021).

  По-късно този месец на отбора предстои да участва и на шестата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI). Разгледайте олимпийския календар ТУК.

  Нека си припомним, че по-рано през август старшият ни отбор грабна 2 сребърни и 2 бронзови медала от 34-ата Международна олимпиада в Индонезия. 

 • КОНКУРС ЗА ЛОГО НА 20-ТА МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА 2023 В БЪЛГАРИЯ

  Международната олимпиада по лингвистика (МОЛ / IOL) се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първото ѝ издание е инициирано от България, заедно с още няколко държави (Чехия, Естония, Латвия, Холандия и Русия) и е проведено в Боровец. Оттогава България е била още два пъти домакин на олимпиадата – 2008 (Слънчев бряг) и 2015 (Благоевград).

  Догодина ХХ-та Юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще бъде отново в България. За тази цел Секция „Математика и лингвистика“ към СМБ обявява конкурс за лого. 

  В конкурса могат да участват сегашни и бивши състезатели и ученици по лингвистика, ръководители на школи и членове на комисии, състезатели по други научни дисциплини, техни приятели, роднини и познати, както и всеки съпричастен на идеята да направим юбилейната IOL 2023 още по-хубава, стилна и красива.

  Изисквания:

  •  Да се изготви лого на XX-то юбилейно издание на олимпиадата, което да включва следните задължителни елементи:
    - буквите IOL, домакин (Bulgaria) и година (2023)
   - символ на България
   лингвистичен елемент

    
  • Изображенията трябва да са авторски. Всеки участник в конкурса декларира, че е единствен автор на представеното от него изображение, както и че същото не нарушава авторски права на трети лица. Участниците носят отговорност за авторството на изображенията и всякакви претенции от страна на трети лица, предявени във връзка с представените от тях проекти.

  Конкурсът е явен. Всеки участник предоставя своите данни: име, актуален телефон и email.

   Формат на файловете:

  • за участието в конкурса: цветен и черно-бял вариант, jpg (72 dpi, RGB)
  • за окончателния проект: цветен и черно-бял вариант, векторни файлове (CMYK) (изпращат се при поискване от организаторите)

  Изпращайте вашите предложения във формат за гледане (jpg) на адрес:  20.iol.2023@gmail.com

  Краен срок: 22 септември, 2022 г., 23:59 часа.

  Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на страницата „Ученическа лингвистика България“ във фейсбук, както и на сайта linguistics.bg на 1 октомври 2022 г.

  Повече информация относно условия, изисквания и авторски права, вижте тук.

  Визуализация на логата от последните издания на IOL:

 • 2 ЗЛАТНИ, 2 СРЕБЪРНИ И 1 БРОНЗОВ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ ОТБОРЪТ НИ ПО АСТРОФИЗИКА В ГРУЗИЯ, 2022

  Между 14 и 22 август 2022 г. в Кутаиси, Грузия, се проведе присъствено 15-ата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика (IOAA). На форума участваха 240 състезатели от 48 държави. 

  Българските участници се представиха отлично, като всички петима състезатели грабнаха медал - 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзово отличия! 

  Отборът бе в състав:

  • Александър Проданов, 12 клас, ППМГ Казанлък - златен медал
  • Явор Йорданов, 12 клас, НПМГ - златен медал
  • Маргулан Исмолдаев, 11 клас, МГ Варна - сребърен медал
  • Баян Гечев, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Константин Кръстев, 12 клас, ППМГ Бургас - бронзов медал

  Техни ръководители на олимпиадата са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

  През 2021 г. на онлайн 14-ото издание на олимпиадата българският отбор спечели 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медала.

  На МОАА участват ученици от най-горните гимназиални класове, и е по-сложна от Международната олимпиада по астрономия (IOA). Олимпиадата има три индивидуални етапа - теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

  Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.
   

 • 2 СРЕБЪРНИ И 2 БРОНЗОВИ МЕДАЛА ГРАБНА ОТБОРЪТ НИ ПО ИНФОРМАТИКА В ИНДОНЕЗИЯ, 2022

  Между 7 и 14 август 2022 г. в Джокякарта, Индонезия, присъствено се проведе 34-ата Международна олимпиада по информатика (IOI / МОИ). Участваха близо 270 ученици на място, и още над 80 - онлайн. Състезателните дни бяха два - съответно 10 и 12 август. 

  Българските национал, които също взеха участие, се представиха невероятно, спечелвайки 4 медала: 2 сребърни 2 бронзови!

  Отборът тази година бе в състав:

  • Атанас Димитров, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Деян Хаджи-Манич, 10 клас, МГ Варна - сребърен медал
  • Мартин Копчев, 12 клас, ПМГ Габрово - бронзов медал
  • Андон Тодоров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

  Техни ръководители са гл. ас. Емил Келеведжиев (ИМИ-БАН) и Добрин Башев, бивш състезател по информатика и студент в ТУ Делфт, Нидерландия.

  За Атанас и Деян това бе дебют на IOI, за Андон - трето поред участие, а Мартин - пето. Последният бе част и от тазгодишния национален отбор по математика и грабна сребърно отличие на олимпиадата в Норвегия.

  През изминалата 2021 г. МОИ се проведе онлайн, с виртуален домакин Сингапур, а българските ученици спечелиха 3 сребърни и 1 бронзов медала!


  Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първата олимпиада е проведена у нас през 1989 г. в град Правец. За всички издания на МОИ до момента българските олимпийци по информатика са спечелили за страната 119 медала - 27 златни, 51 сребърни и 41 бронзови. 

  ---

  Всички актуални новини около отборите ни по природни науки следете във фейсбук / инстаграм & LinkedIn  каналите ни, както и на Олимпийския ни календар за 2022 г. 

  Ако искате да подкрепите подготовката и участието на националните отбори по природни науки, разберете как да го направите - ТУК.

 • СТРАХОТНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЛИНГВИСТИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА НА ОСТРОВ МАН, 2022

  Между 24 и 30 юли 2022 г. се проведе присъствено 19-ата Международна олимпиада по лингвистика в Касълтаун, о-в Ман, а българските ученици се представиха страхотно! Те спечелиха 5 медала: 2 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала, разпределени както следва:

  • Александър Димитров, 11 клас, МГ Варна - златен медал
  • Константин Георгиев, 11 клас, МГ Русе - златен медал
  • Гергана Петрова, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
  • Теодор Малчев, 11 клас, СМГ - бронзов медал
  • Александра Найденова, 12 клас, ГПЧЕ Перник - бронзов медал
  • Атанас Бунтов, 12 клас, МГ Пловдив
  • Магдалена Тонева, 10 клас, СМГ
  • Стилиян Петров, 11 клас, МГ Варна

  2 почетни грамоти взехме на отборното състезание: България 1 (Александър, Атанас, Магдалена, Теодор) и България 2 (Александра, Гергана, Константин, Стилиян) А носител на грамота за най-добро решение на задача е Константин Георгиев.

  Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Любомир Златков (ИМИ-БАН), д-р Росица Декова (ПУ „Паисий Хилендарски"); Наблюдател бе Лора Динева.

  Ръководителят Ал. Велинов сподели повече за домакините: “Остров Ман е част от Обединеното краство и се намира между бреговете на Ирландия и Шотландия. Островът е известен в лингвистичните кръгове с езика си, който е келтски. Последният носител почива през 1974. Основният организатор на МОЛ 2022, Роб Теаре, е един от хората, които се опитват да го възстановят като майчин език, в момента около 2000 души на острова го говорят, но не го използват ежедневно.”

  Подготовката на националния отбор се проведе в Националния STEM център в София от 07 до 19 юли. Индивидуалното състезание се проведе на 26 юли, а отборното - на 28.07.

  Припомняме, че през 2020 МОЛ не се състоя, а през 2021 г. на онлайн изданието с домакин Латвия българските ученици спечелиха 6 медала - 2 сребърни и 4 бронзови, както и 1 почетна грамота.

  МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2022 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови.

   

 • МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СЕ СРЕЩНА И ПОЗДРАВИ ОЛИМПИЙЦИТЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

  На 25 юли 2022 г. в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков връчи грамоти и значки на ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания през 2022 г. Отличени са гимназисти и учители по математика, физика, химия, биология. При награждаването, в присъствието на министъра на образованието Николай Денков и министъра на електронното управление Божидар Божанов, премиерът заяви, че „хубавата част от репутацията на България се дължи на вашия успех“.

  Видео от поздравителната реч можете да гледате тук и тук

  "Наистина е чест да бъдем с вас тук заедно, защото вие сте показали невероятен успех на световната сцена. Не си давате сметка колко допълнителни плюсове давате на България с тези успехи, каза Петков. Той посочи, че при среща с представители на американска IT компания, те най-много са се впечатлили от броя златни медали на млади българи от олимпиади по математика. Вие носите репутацията на България на гърба си по един невероятен начин", каза Кирил Петков на младежите. Той отбеляза, че си дава сметка колко труд се изисква, за да се постигнат тези успехи, хиляди часове работа.

  "Зная, че ще имате възможност да отидете по целия свят, надявам се да направим така, че България да има условия да ви привлече обратно", каза Петков. Той увери, че с министър Николай Денков обмислят как да направят така, че това да се случи, защото по думите на премиера съдбата на една нация се дължи на единия процент най-талантливи хора. “Ако на най-талантливите им се даде възможност да се развиват, значи, че цялата нация се развива”, посочи министър-председателят в оставка.

  Министърът на образованието в оставка Николай Денков (също така бивш състезател по химия от НПМГ) каза на младежите с високи постижения на олимпиадите, че те са едно от чудесата на България, с които страната ни се гордее. Вие давате перспектива, която е изключителна за всеки един, който влиза в образователната система. Това чудо се дължи на вашите усилия – труд, упоритост, любознателност, творчески талант, който е развит благодарение на работата с вашите ръководители, каза Денков. Той посочи, че днешната среща е организирана по инициатива на премиера в оставка Кирил Петков, защото чудото има своите лица и имена и ние трябва да ги покажем пред България и света.

  Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, също бивш олимпиец, състезател по информатика и лингвистика, каза, че успехите са следствие от голямо постоянство и желание за работа по теми, които не са ежедневни, те са специфични, но именно затова са много интереси. "Пожелавам ви да продължите да проявявате постоянство и желание за развитие, защото това е гаранция за успех", каза Божанов на присъстващите в залата.

 • ОТБОРЪТ НА МЛАДИТЕ ФИЗИЦИ С БРОНЗОВ МЕДАЛ ОТ ТУРНИРА В РУМЪНИЯ

  Това е най-доброто постижение на български отбор през последните години

  Тази седмица, между 17 и 23 юли 2022 г., в Тимишоара, Румъния, се проведе 35-ият Международен турнир на младите физици (International Young Physicists’ Tournament/ IYPT). 

  На Турнира българските ученици премериха знания с отборите на 24 държави от целия свят. За разлика от индивидуалните олимпиади тази надпревара е отборна, като се решават изследователски научни проблеми и след това се защитават по време на научни дискусии, наречени „физични битки“.

  По-рано днес стана ясно, че отборът е направил най-доброто си представяне от 2015 г. насам и е завоювал бронзов медал! А ето и носителите на бронзовите отличия:

  • Явор Йорданов, 12 клас, НПМГ 
  • Калина Досева, 10 клас, ПМГ Велико Търново
  • Мирослав Минчев, 11 клас, ПМГ Стара Загора
  • Мартин Лозанов, 11 клас, Американски колеж, София
  • Стефан Николов, 11 клас, НПМГ

  Ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

  Голяма част от подготовката си българският отбор проведе в лабораториите на училището по наука Izzi Science for Kids.

  Международният турнир на младите физици е престижно състезание по физика, състоящо се в практически изследователски задачи и провеждане на експерименти. Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват по между си.

  България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели. Поради бурните обществени развития, страната ни не участва в последващите турнири и едва през 2000 г. възстановява участието си. Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004, 2005 и 2013 г. и със сребърен медал през 2015 г.