Архив - 2016

  • БЪЛГАРИЯ С ПЪРВАТА МЛАДЕЖКА ЕВРОПЕЙСКА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА ПРЕЗ 2017г.

    | Галерия

    Паневропейското състезание ще бъде реализирано от 7 до 13 септември, в партньорство на СРООПН и МОН. По време на официалното събитие беше анонсирано основаването на алумни мрежа от олимпийски състезатели. По време на Шестата годишна олимпийска среща президентът Росен Плевнелиев съобщи успехите на олимпийските отбори по природни науки за изминалата година, които се равняват на 9 златни, 27 сребърни, 37 бронзови, както и 6 почетни грамоти.

     

    София, 22 декември 2016 г. – По време на Шестата годишна олимпийска среща под патронажа на президента Росен Плевнелиев, която се проведе през изминалия ден в Археологическия музей, беше анонсирано едно от най-важните събития за отборите на България в предстоящата година – основаването на Международна младежка олимпиада по информатика. През 2017г. първото по рода си за Европа състезание EJOI (Европейска младежка олимпиада по информатика) ще посрещне млади състезатели от цяла Европа, които ще покажат знания и умения в дисциплината. Събитието, инициирано от проф. Красимир Манев - президент на Международната олимпиада по информатика, ще бъде осъществено в партньорство на СРООПН и МОН.

    „България е един от лидерите на всички времена в ранг листата на международните състезания. Изключителните успехи на българските олимпийци и техните ръководители са предпоставка за едно голямо събитие за Европа, което може да бъде реализирано у нас. То несъмнено ще затвърди силните позиции на България в областта на състезателната информатика в международен план“, разказа председателят на организационния комитет на EJOI, Елена Маринова, допълвайки, че олимпиадата ще се осъществи в София от 7 до 13 септември. По време на официалното събитие беше анонсирано и основаването на алумни мрежата на олимпийските състезатели. По този повод приветствия отправи Дико Михов, носител на златен медал от Международната олимпиада по математика 1984 г., който да даде пример на алумните със своята подкрепа и съпричастност към работата с талантливи ученици в България.

    „Националната олимпийска конференция по природни науки и иновации отново събра академични учени, учители, ученици и ръководители, които успяха заедно да обсъдят развитието на подготовката на българските състезатели през последните години и да планират прилагането на успешни методи и практики за постигане на по-високи резултати в състезателната дейност на българските ученици”, обобщи двудневното събитие президентът Росен Плевнелиев, който за втори път е патрон на Националната олимпийска конференция по природни науки и иновации. Държавният глава изтъкна устойчивата система за откриване и развитие на таланти в различните направления, която работи успешно през последните десетилетия.

    През 2016 г. участниците от националните олимпийски отбори по природни науки - младежи на възраст 14 - 19 години, са завоювали за България 73 медала, сред които: 9 златни, 27 сребърни, 37 бронзови, както и 6 почетни грамоти. „Няма по-добра инвестиция от подкрепата на олимпийските ни отбори по природни науки. Вярвам, че участието на тези деца е безценен опит. Надяваме се тези успехи да продължават още дълги години“, сподели Наталия Митева, програмен директор, „Образование и библиотеки", Фондация „Америка за България“. Сред последните големи успехи е завръщането на олимпийския отбор по астрономия, който пристигна от Индия с един сребърен, два бронзови медала, две почетни грамоти, както и златен медал в отборния тур на олимпиадата. Поздрав от името на всички тазгодишни състезатели от националните ни отбори отправи и Виктория Христова, носител на бронзов медал от Международната олимпиада по биология 2016 г. в Ханой, Виетнам.

  • Злато за българския отбор по астрофизика в Индия

    Поредни успехи пожъна българският олимпийски отбор по астрофизика - петимата състезатели се завръщат у нас с 5 отличия (3 медала и 2 почетни грамоти) от тазгодишната юбилейна X-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Тя се проведе от 9 до 19 декември в Бубанешвар, Индия - град, в който се намира в източната индийска провинция Одиша.

    Тази година астрофизиците ни премериха сили в конкуренция от над 220 участници от 42 страни от цял свят - Бразилия, Виетнам, Китай, Канада, Катар, Мексико, Русия, САЩ и други големи и малки държави, а тази година за пръв път имаше и отбор от Африка.

    Национален отбор по астрофизика 2016 и техните отличия:

    • Александър Атанасов, 12 клас, МГ Плевен - бронзов медал
    • Бойко Борисов, 10 клас, СМГ София - сребърен медал
    • Виктор Мирев, 12 клас, МГ Варна - почетна грамота
    • Теодор Алексиев, 12 клас, СМГ София - почетна грамота
    • Феодор Кономаев, 11 клас, МГ Варна - бронзов медал

    Стахотният успех на астрофизиците ни ги издигна и на първо място в отборното класиране - златният медал бе извоюван в тур, в чиито задачи състезателите от всяка страна работят заедно. След края на тура всеки отбор предава едно решение на задачите. Резултатите от отборния тур не се отразяват в крайното индивидуално класиране. Това е първи подобен успех за страната ни, като забележителното е, че резултатът на нашите ученци е само с 1т. по-малък от максималния възможен!

    Ръководители на отбора са:

    • Никола Каравасилев - докторант във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Ръководител на националния отбор по астрономия от 2009 г. Бивш международен олимпиец по астрономия.
    • Захари Дончев – физик в Института по астрономия при БАН. Подготвя българските отбори по астрономия за международни олимпиади и състезания от повече от 10 години.

    Както всяка година, участниците премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Без никакво колебание може да се каже, че през тази година задачите бях изключително разнообразни и интересни и покриваха много широк спектър от астрономически знания. В някои от тях бяха включени най-модерни астрофизически теми като гравитационни вълни и изследване на планети извън Слънчевата система.

    Практическата и теоретична подготовка на националния отбор по астрономия и астрофизика и участието му на Международната олимпиада всяка година се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, която е поела дългосрочен ангажимент да подпомага олимпийските отбори по природни науки на България. През януари 2016 г. благотворителен концерт в НДК набра допълнителни средства, с които се подпомогна пътуването на нашия отбор в Индия.

    Следващото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика ще се проведе от 12-ти до 21-ви ноември 2017г. на остров Пукет в Тайланд.

     

    МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ И АСТРОФИЗИКА

    Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. Първото издание на олимпиадата бе през декември 2007 година в Тайланд, а държави домакини след това са Индонезия, Иран, Китай, Полша, Бразилия, Гърция, Румъния и отново Индонезия.

    България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. До 2016 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 2 златни, 4 сребърни, 9 бронзови медала и 7 почетни грамоти. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

     

  • На 20 и 21 декември ще се проведе Втората национална олимпийска конференция по природни науки и иновации 2016

     

    Олимпийски състезатели от цял свят се събират в България през декември, за да създадат глобална мрежа

     

    Няколко поколения български олимпийци по природни науки, повечето от които носители на златни медали и престижни отличия от международни състезания, ще вземат участие във втората Национална олимпийска конференция по природни науки и иновации на 20 и 21 декември. Годишното събитие ще обедини големи български умове от цял свят в обмен на полезни практики за подготовката на отборите. Така конференцията ще постави начало на Глобална мрежа от олимпийски състезатели.

    Конференцията ще бъде открита от новоизбрания председател на БАН акад. Юлиан Ревалски и от акад. Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България. Двудневното научно-дискусионно събитие ще се проведе в Централна сграда на Българска академия на науките. Основаването на Мрежата от олимпийски състезатели по природни науки и Шестата годишна олимпийска среща ще се състоят в Археологическия музей в рамките на втория ден от националната олимпийска конференция. Програмата можете да разгледате тук.

    „Дискусията за реализацията на българските олимпийски отбори ще бъдат едва началото на разговор, обединяващ държавата, научните организации и състезателите. Целта на събитието е да създаде процес, движен от колективната енергия на хора, носители на най-високи световни отличия в областта на науката“, разказва председателят на СРООПН, Алексей Христов. На събитието ще се присъединят над 100 олимпийци, сред които най-голям е броят на математиците. Български възпитаници на MIT, Оксфорд и Харвaрд ще споделят истории, които започват с олимпийски медали и стигат до някои от най-уважаваните учебни заведения в света.

    Успешната сътрудничество между образование и бизнес ще бъде един от основните акценти на олимпийската конференция, която ще включи имена от водещи компании в сферата на иновациите. Румяна Тренчева /SAP South East Europe/, Елена Маринова /Мусала Софт/, Светлин Наков /СофтУни/, Невен Дилков /Нетера/ и други специалисти в областта на предприемачеството, ще коментират постиженията на участниците в международни олимпиади и възможностите за надграждане на резултатите в световен план. Тази дискусия ще бъде част от бизнес панела на конференцията, чийто модератор е Анна-Мари Виламовска, секретар иновации на президента на Република България.

    Събитието се организира от СРООПН с генералната подкрепа на Фондация „Америка за България“, които се ангажират с подготовката и финансирането на българските олимпийски отбори по природни науки в активния сезон на международните олимпиади.
    Останалите партньори на конференцията са Мусала Софт, Съюза на математиците в България, БАН, ИМИ-БАН, УчИМИ, Сдружение на директорите на математическите гимназии.
    Конференцията се реализира и благодарение на подкрепата на компаниите Leanplum и Baristo.

    За повече информация относно събитието, участници и актуална програма по часове, посетете сайта на Втората Национална олимпийска конференция - conference.olympicbg.org.

  • Вечер на отворените врати в лабораторията по химия във ФХФ

    "Ежегодната Вечер на химията тази година ще се разгърне в невиждан мащаб. Очаква Ви нещо зрелищно, пищно и запомнящо се. Предвидили сме повече място, за да се развихрим.", това обещават организаторите на вече традиционните вечери на химията. Т. нар. Bomb Squad - Корпус за бързо гърмене - са химице от Факултета по химия и фармация на Софийския университет. Младите учени показват интересни и забавни опити пред публика от всички възрасти. Този път стyдeнтитe oт Kopпyca са подготвили зрелищно шоу с фокуси, пиротехника, гърмежи, пламъци и неочаквани промени в материята.

    Beчepтa нa дeмoнcтpaциите щe ce пpoвeдe нa 24 ноември, като непосредствено преди това химиците, ФХФ и СРООПН ще отворят вратите на химичната лаборатория на Фондация „Америка за България“ за всички любопитни посетители. Състезателите по химия техният ръководител доц. Христо Чанев ще бъдат местните гидове.

    Ако ви е интересно какво има в една химична лаборатория, кое за какво служи и как работи, заповядайте на 24.11. 2016 г. (четвъртък), от 16 до 19 ч. в лабораторията на 4-тия етаж на Факултета (бул. Джеймс Баучър 1, ж.к. Лозенец) ! Повече за съвместното събитие - тук.

     

    Тази година олимпийският ни отбор по химия постигна невероятни успехи на Международната олимпиада 2016 в Грузия - четиримата ни състезатели се завърнаха с четири бронзови медала. От 1999 г. до 2016 г. нашите ученици са спечелили общо 38 медала: 1 златен, 8 сребърни и 29 бронзови.

    От 2013 г. насам българската олимпийска делегация се подготвя именно във високотехнологичната и модерна олимпийска лаборатория.

  • СТРАХОТНИ УСПЕХИ ЗА ИНФОРМАТИЦИТЕ НИ В РУМЪНИЯ

    | Галерия

    От 20 до 23 октомври в столицата на северната ни съседка се проведе вече утвърдилото се състезание Romanian Masters of Informatics. В него участие взеха не само местни румънски отбори, но и групи от Молдова, Швейцария, Полша, Македония, Русия, Сърбия. А Българската делегация бе представена от цели пет отбора! На миналогодишното издание на състезанието учениците ни се завърнаха със 7 отличия, а този път - с 8 медала.

    Със завидните 1389 т., отборът на Антон Шиков (Bulgaria A) се нарежда на трето място в цялостната класация, непосредствено след Румъния и Полша.

    На абсолютно първо място в класацията е многократния медалист Енчо Мишинев, съответно със златен медал. Със сребро се завръщат Александър Кръстев, Радослав Димитров, Иван Ганев, а с бронз - Петър Няколов, Радостин Чонев, Илиан Йорданов и Александър Георгиев.

    Така равносметката за 4-тото издание на Romanian Masters of Informatics е: 1 златен, 3 сребърни и 4 бронзови медала.

    А ето и разпределнието на българските състезатели на RMI 2016 по отбори:

    Отбор 1 - Bulgaria A, ръководител: Антон Шиков

    1. Енчо Мишинев - злато
    2. Александър Кръстев - сребро
    3. Илиан Йорданов - бронз
    4. Радослав Димитров - сребро

    Отбор 2 - Shumen 1, ръководители: Бисерка Йовчева, Цветелина Иванова

    1. Иван Ганев - сребро
    2. Марин Йорданов
    3. Петър Ангелов
    4. Александър Георгиев - бронз

    Отбор 3 - Shumen 2, ръководители: Валентина Дянкова, Диян Цвятков

    1. Йордан Димитров
    2. Ивайло Георгиев
    3. Емилиян Грешков
    4. Георги Бонев

    Отбор 4 - Varna, ръководители: Юлия Димитрова, Елена Димитров

    1. Радостин Чонев - бронз
    2. Петър Няголов - бронз
    3. Иво Карагьозов
    4. Георги Маринов

    Отбор 5 - Veliko Tarnovo, ръководители: Кинка Кирилова-Лупанова, Деян Друмев

    1. Александър Станев
    2. Ангел Цанков
    3. Михаил Михайлов
    4. Николай Цонев

     

     

  • Mentalist в подкрепа на олимпийските отбори по природни науки

    Екипът на Mentalist - Escape Room Multiplex са млади хора, които са добри в работата си да предизвикват и забавляват всички нас. Освен това обаче, те вярват и подкрепят талантливите млади момичета и момчета в България.

    Ето защо те са отделили един специален ден от месеца, от който да предоставят приходите си от ескейп стаи на Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки! Следващият четвъртък, 20.10.2016г., е първият ден посветен на олимпийските отбори и всички посетители, които ще бъдат в ескейп стаите през целия ден, ще играят в подкрепа на олимпийците.

    Чувствайте се поканени и следете страницата ни във фейсбук, където ще научавате кои ще са следващите специални дни на инициативата!

  • България отново с абсолютно първо място на Международната олимпиада по астрономия за 2016г.

    Вчера бе официалното закриване на XXI Международна олимпиада по астрономия, на която за първи път България бе домакин

    Между 5-ти и 13-ти Октомври в курорта Пампорово се проведе XXI Mеждународна олимпиада по астрономия. В нея се включиха 17 страни от Европа и Азия, като в съставите на отборите им влизаха около 80 ученика. Българският състезател Бойко Борисов зае абсолютно първо място с категорично предимство сред останалите. „Всеки, който е имал щастието да работи с Бойко знае, че този резултат е напълно очакван за него. Знанията и уменията му далеч надхвърлят това, което може да се очаква от ученик на неговата възраст и със сигурност в бъдеще му предстоят още по-големи и сериозни успехи. Всъщност, страната ни и миналата година имаше ученик, който постигна най-добрия резултат на Международната астрономическа олимпиада!“, каза Никола Каравасилев, ръководител на отбора.

    Стандартната квота за всяка държава е пет участника, но тъй като трима от нашите възпитаници са златни и сребърни медалисти от миналогодишното издание на олимпиадата, те имаха правото да се явят извън квотата и така нашата страна бе представена от осем ученика.

                Нашите състезатели отново се представиха на изключителна висота, като спечелиха следните седем медала:

    • Бойко Борисов - 10 клас, СМГ, гр. София – златен медал и абсолютно най-висок резултат измежду всички участници в Олимпиадата;
    • Стефан Иванов – 10 клас, ПМГ, гр. Бургас – сребърен медал;
    • Борис Панайотов – 9 клас, СМГ, гр. София – сребърен медал;
    • Владимира Иринчева – 10 клас, ПЧМГ, гр. София – бронзов медал;
    • Калина Георгиева, - 9 клас, МГ, гр. Варна, - бронзов медал;
    • Петър Димитров – 10 клас, НПМГ, гр. София – бронзов медал;
    • Георги Александров – 10 клас, СМГ, гр. София – бронзов медал;

    Надяваме се младите астрономи да се предствят също толкова добре и на олимпиадата по астрономия и астрофизика в Индия този Декември!

  • Олимпийци по биология и химия ще демонстрират научни опити в Детската лаборатория на Байер

    | Галерия

    За втора поредна година олимпийски състезатели по биология и химия участват като демонстратори в Научната лаборатория за деца на Bayer, която се провежда в Музей "Земята и хората" от 12 до 22 октомври.

    Целта на инициативата е да се покаже на  учениците от 3-ти до 6-ти клас, че науките химия и биология имат и забавна страна, и че могат да бъдат любопитни занимания не само за учени или състезатели от олимпиади. Демонстрациите носят и интригуващи имена като Дъга в цилиндър, Химически хамелеон, Дух, Писмата на император Цин и показват основни принципи от заобикалящия ни свят. Както миналата година, така и сега, олимпийците измислиха и подготвиха експериментите, и ги изпълняват заедно с представители от Байер България. А ето и самите олимпийци, вземащи участие:

    Виктория Христова – бронзов медалист от Международната олимпиада по биология от 2016г.

    Цветослав Георгиев – сребърен медалист от Международната олимпиада по биология от 2016г.

    Габриела Христова – Участник в Международната олимпиада по биология от 2016г.

    Мария Карабоева – Участник в Националната олимпиада по биология от 2016г.

    Любен Бориславов – Бронзов медалист от Международната олимпиада по химия от 2016г.

    Борис Борисов - Бронзов медалист от Международната олимпиада по химия от 2016г.

    Янислав Данчовски - Бронзов медалист от Международната олимпиада по химия от 2016г.

    Кристина Костадинова – Наградена с грамота от Менделеевска олимпиада в Москва от 2016г.

    На 15 и 16 октомври (събота и неделя) събитието ще бъде отворено за посетители от 10.00, 11.30 и 14.00 часа. Входът е свободен. Записванията за свободните посещения стават на тел. 02/8323344. През останалите дни Научната лаборатория ще бъде посетена/ от ученици от няколко столични училища.