Архив - 2020

 • ЧЕТИРИ МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ (ОНЛАЙН)

  Няколко дни след като спечелиха 2 сребърни медала от Международната Менделеевска олимпиада, тазгодишния ни национален отбор по химия ни представи и на Международната олимпиада (МОХ/ IChO) между 23 и 29 юли 2020 г. 

  Поради особеностите на тазгодишното провеждане и непровеждане на присъствени олимпиади, не бе съставен традиционния Разширен национален отбор, а бяха излъчени четиримата най-добри химици от възрастовата група за 11-12 клас. Тяхната подготовка за двете важни олимпиади този сезон се проведе от 6 до 20 юли.

  52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също се проведе онлайн с теоретичен изпит (25 юли), носи наименованието “IChO 2020 Remote Theory”. Участваха 235 ученици от 60 държави от цял свят (както и 8 страни наблюдетлки), които са успели да подготвят своите състезатели въпреки затруднените условия.

  Провеждането беше съобразено с повечето часови зони по света (12-5 PM), но водещо беше истанбулското време (Турският мегаполис трябваше да бъде домакин на тазгодишната МОХ). А по-рано днес, 30 юли, се излъчи на живо и “церемонията” по награждаването

  Българските химици отново се представиха достойно, всеки от тях спечелвайки по един медал. Това са общо 4 медала - 1 сребърен и 3 бронзови!

  Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

  Ето и състава на отбора, който спечели следните отличия:

  • Дамян Стоянов Францов, 12 клас, СМГ - сребърен медал
  • Георги Нелиянов Недялков, 11 клас, СМГ  - бронзов медал
  • Теодор Свиленов Маслянков, 11 клас, СМГ - бронзов медал
  • Павел Атанасов Николов, 10 клас, МГ Пловдив -- бронзов медал

  Участието на химиците на МОХ и ММОХ не би било възможно без подкрепата на Telus International.

  Участие и в предишни издания на МОХ е взимал възпитаникът на Софийската математическа гимназия Дамян Францов, който през 2019 г. взе бронзов медал от 51-ата Олимпиада в Париж. На нея нашите ученици си тръгнаха общо с 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

  Домакин на 53-ата International Chemistry Olympiad 2021 ще бъде Япония.

   

  Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и се явава като редовен участник на следващата 1969 г. в Полша - до сега. България е домакин на МОХ през 1982 г., когато тя се провежда в Бургас. От 1999* г. до 2020 г. нашите ученици са спечелили общо 56 медала: 5 златни, 12 сребърни и 39 бронзови(*Има пропуски в данните от 1968-1999)

  Всички новини, свързани с отборите по химия следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.

 • СЪСТАВ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ОТБОРИ ПО ИНФОРМАТИКА, 2020

  Подборното състезание за определяне съставите на националните отбори по информатика се проведе дистанционно преди броени дни. Участваха учениците от разширените състави на националните отбори (младша и старша възраст). Подборното състезание беше с два състезателни дни - на 25 и на 26 юли (събота и неделя) с начало в 9:00 часа. Предвид променената обстановка, Националната комисия реши в сумата за крайното класиране да се вземат с равно тегло точките от Националния кръг и от контролните. Бяха съставени двата национални отбора, които ще представляват България на международните формати през настоящия състезателен сезон.

  32-ата Международна олимпиада по информатика (IOI/ МОИ), която трябваше да се проведе в Сингапур през юли, ще се проведе в нов, онлайн формат от 13 до 19 септември 2020 г. Онлайн церемонията по закриването се очаква да бъде на 23 септември. За следващото, 33-о издание на  IOI, са запазени датите 20-27 юни 2021 г., когато по план домакин ще остане Сингапур. 

  Що се отнася до състезанията за младшата група, очакваме 4-ата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) също да се проведе онлайн, под организацията на Грузия, седмица по-рано, между 01 и 07 септември 2020 г. Не разполагаме с информация за провеждането на Балканската и Младежката балканска олимпиади.

  * Можете да прочетете повече относно (не)провеждането на международните формати в този обобщен материал, който актуализираме регулярно. Вижте още и Календар за сезон 2020.

  Състав на Националния отбор по информатика (старща възраст):

  • Мартин Даниел Копчев, 10 клас , ПМГ Габрово (класиран и в НО по математика)
  • Андон Ивайлов Тодоров, 10 клас, СМГ
  • Георги Георгиев Петков, 10 клас, ПЧМГ София
  • Стоян Димитров Малинин, 11 клас, ПМГ Хасково 

  Състав на Националния отбор по информатика (младша възраст):

  • Деян Деянов Хаджи-Манич, 8 клас, МГ Варна
  • Александър Мирославов Гатев, 7 клас, СМГ
  • Велислав Петров Гърков, 8 клас, СМГ
  • Веселин Николаев Маркович, 7 клас, МГ Варна

  Международната олимпиада по информатика е основана по инициатива на България и първата олимпиада е проведена у нас през 1989 г. в град Правец. Днес събира участници от над 80 държави. Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 108 медала, от които 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови.

  Първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст eJOI се проведе през септември 2017 г. в София. До момента българските младши състезатели по информатика са спечелили за страната ни общо 16 медала - 3 златни, 9 сребърни и 4 бронзови.

 • ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРИТЕ НА “ОПЕРАЦИЯ “ЖЪЛТИ СТОТИНКИ”

  През септември 2019 г. олимпийските отбори по природни науки станаха каузата на “Операция „Жълти стотинки”, организирана за девета поредна година. С партньорите от Виваком организирахме и си партнирахме по редица свързани научни събития и инициативи, сред които Нощта на учените 2019, забавни видеа, подкасти и други. Всеки желаещ можеше да остави своето ресто или сума по избор в хартиените касички, разположени в партньорски обекти из цялата страна. Разпознават се по образите на медийните лица на кампанията - журналистката Ива Дойчинова и олимпийския медалист Йордан Йовчев.

  Поради кризата с COVID-19 се наложи да се преустанови събирането на емблематичните оранжеви касички от партньорските обекти от страна на инкасо фирма, но ето, че настъпи моментът, в който сме в трепетно очакване на разберем резултатите от кампанията. 

  В рамките на кампанията желание да се включат изявиха и обекти, с което успяхме да разширим мрежато от съмишленици на олимпийската кауза. В случай че тези обекти все още не са предали своите благотворителни касички в близък офис на Виваком, ще могат да го направят сега, на рецепцията на Централното управление на телекомуникационната компания. Адресът е бул. Цариградско шосе 115 (до The mall). Всеки, който има касичка, може да я остави там в най-кратък срок, в часовете между 09:00 и 18:00 ч. в делнични дни. Разбира се, това трябва да се случи, спазвайки всички предпазни мерки - носенето на предпазна маска е задължително през цялото време в лобито на сградата. 

  А вие ни следете за подробности, за да разберете първи какъв е финалният резултат от Операцията и колко средства сме успели да съберем за българските състезатели по математика, информатика, лингвистика, физика и млади физици, химия, биология, астрономия, астрофизика!

  Ако не сте имали възмжност да се включите в кампанията, винаги можете да изберете удобен за вас начин на дарение в секция “Дарете сега”.

 • ЗЛАТО И ЧЕТИРИ БРОНЗА ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА (ОНЛАЙН)

   

  Четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ)  тази година се проведе виртуално и през юли (20-26.07.2020), вместо в Румъния през юни. Всяка държава  “изпрати” по петима свои представители; като се допускаха и гост участници от държави и извън Европа. 

  Извънредната обстановка не попречи на българските физици да се представят достойно за пореден път, спечелвайки 5 медала - 1 златен и 4 бронзови!

  Българският отбор бе формиран от петимата най-добре представили се ученици в горната възрастова група (11.-12. клас) на Националната олимпиада по физика, която се проведе на 28 юни.

  Отборът на първенците бе в следния състав, като всеки участник спечели по медал:

  • Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък - златен медал
  • Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София - бронзов медал
  • Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ - бронзов медал
  • Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ - бронзов медал
  • Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

  Техни ръководители са Нено Тодоров - Физически факултет на СУ, и Георги Александров, студент във ФФ на СУ и многократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

  Състезанието се проведе в два дни 20.07 - теоретичен кръг, и 21.07 - експериментален кръг, а закриващата “церемония”, която също се проведе онлайн, бе излъчена на 26.07. “За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на учениците беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видео връзка.”, поясни Нено Тодоров, ръководител на отборите на ЕОФ.

  Пълното класиране може да бъде намерено тук

  Междувременно Организационният комитет на Международната олимпиада по физика реши 51-ото издание на престижното състезание да не се проведе въобще. Този юли литовската столица Вилнюс трябваше да посрещне най-добрите физици в света, но съботието се отлага за 17-25 юли 2021 г., на същото място.

  Веднага след оповестяване на резултатите златният медалист Александър Проданов ни сподели впечатленията си от изминалото състезание: "Участниците от всяка страна се събират заедно на място по избор на отбора и биват наблюдавани чрез Zoom по време на изпитната част. В останалите държави, където това не е възможно, всеки работи от вкъщи и бива наблюдаван също по Zoom. Ние бяхме в зала във Физическия факултет на Софийския университет. Особеното тази година е, че поради отмяната на всички останали по-големи и престижни международни олимпиади по физика и факта, че тази олимпиада се проведе онлайн, много държави видяха EuPhO като заместител на IPhO. Така тази година имаше рекорден брой участници от общо 57 държави, от които голяма част са извън Европа. Аз лично съм доволен от това, което с нашия отбор постигнахме, защото задачите наистина бяха сериозни.” Проданов е носител и на сребърен медал от миналагодишната EuPhO в Латвия, както и на бронзов медал от Международната олимпиада по физика през 2019 г. в Израел. 

  Началото на EuPhO бе дадено през 2017 г., когато в Естония участваха 91 ученици от 20 държави, а всеки български състезател се завърна с медал. От 2017 до 2020 (вкл.), физиците ни са спечелили общо 20 медала от престижния европейски формат - 3 златни, 5 сребърни и 12 бронзови отличия.


  Всички новини, свързани с отборите по физика следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания  и своевременни резултати - следете на нашия календар.

 • СЪСТАВ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР ПО БИОЛОГИЯ, 2020

  Тридесет и първата Международна олимпиада по биология (IBO 2020) тази година трябваше да се проведе от 03 до 11 юли 2020 г. в град Нагасаки, Япония. Във връзка с наложените от пандемията от COVID-19 ограничения и мерки за превенция и създадената сложна обстановка в света, организаторите взеха решение олимпиадата да бъде проведена на 11 и 12 август 2020 г. като международно дистанционно състезание под названието IBO Challenge 2020 

  * Можете да прочетете повече относно (не)провеждането на международните формати в този обобщен материал, който актуализираме регулярно. Вижте още и Календар за сезон 2020.

  Разширен отбор не бе съставен, но националният отбор по биология, който ще участва на IBO Challenge, е съставен от класиралите се на първите 4 места на Националната олимпиада по биология и здравно образование, която се проведе на 30.06 : 

  Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), д-р Радослав Александров (БАН, Институт по молекулярна биология) и допълнителен член на журито - доц. Снежана Томова – Гогова (Биологически факултет, СУ)

  Сред тазгодишните национали, опит на МОБ има Кирил Тошев, който през 2019 г. спечели бронзов медал от олимпиадата в Унгария.

  Дистанционното провеждане на IBO Challenge 2020 на 11 и 12 август 2020 год. ще бъде в 51 СУ „Елисавета Багряна“, гр. София, съобщи за СООПН доц. Йорданова.

  Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

  Към 2019 г. българските участници на МОБ са донесли на страната ни общо 63 медала: 5 златни, 13 сребърни и 45 бронзови медала, както и 8 почетни грамоти.

 • СЪСТАВ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР ПО МАТЕМАТИКА 2020

  Националният кръг на олимпиадата по математика за учебната 2019/2020 г. се проведе на 29.06. (понеделник) и 30.06. (вторник) от 09:00 ч. На 69-ата НОМ в горната възрастова група (9-12 клас) бяха класирани 119 ученици.

  От тях бе съставен Разширен национален отбор, чийто участници можете да видите тук.

  Въз основа на регламента за определяне на националния отбор и съобразно показаните резултати, Националната Комисия определи тази година на международно ниво да ни представляват:

  За резервен участник в отбора Комисията определи: 

  • Ангел Иванов Райчев, 10 клас, 125 СУ, София 

  Ръководител на националния отбор е доц. д-р Станислав Николаев Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), заместник-ръководител e гл.-ас. д-р Стефан Владимиров Герджиков (ФМИ на СУ / ИИКТ-БАН), а наблюдател - чл.-кор. проф. дмн Николай Маринов Николов (ИМИ-БАН).

  През 2019 г. на 60-ата Международна олимпиада по математика България бе на 19-о място в отборното класиране, като и всеки от състезателите се завърна с медал с 5 сребърни и 1 бронзов медал. От тазгодишната математическа шестица на МОМ ще дебютират Стефан, Диян и Мартин, като последният е многократен медалист от международни и балкански състезания по информатика, както и носител на сребърен медал от Младежката балканиада по математика в Гърция през 2018. Стефан има сребърно отличие от МБОМ през 2017, когато домакин бе България. 

  Борислав, Къонг и Евгени бяха част от националния отбор и на МОМ през 2019 г. (сребърни медали), но имат куп отличия и от Балкански и Младежки балкански и други състезания.

  Напомняме, че тазгодишната Международна олимпиада по математика ще се проведе онлайн. Новите дати са 21-22 септември 2020 г.

  Можете да прочетете повече относно (не)провеждането на международните формати в този обобщен материал, който актуализираме регулярно. Вижте още и Календар за сезон 2020

  Подготовката и участието на отборите по математика на международни и балкански състезания се случва благодарение на подкрепата на Американска фондация за България

 • ДВА СРЕБЪРНИ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИХА ХИМИЦИТЕ НИ НА ВИРТУАЛНАТА МЕНДЕЛЕЕВСКА ОЛИМПИАДА

  Трудното състезание по химия с международен елемент трябваше да се състои в края на април в Будапеща, Унгария. През март организаторите съобщиха, че ще отложат събитието за следваща дата, а това се оказа периодът между 13 и 18 юли 2020 г., когато ММОХ се проведе виртуално с две теоретични части. Обикновено състезанието има два теoретични кръга и един експериментален. 

  В онлайн формата участваха гимназисти от 27 държави, сред които Австрия, Саудитска Арабия, Грузия, Латвия, Китай, Русия, Украйна и други.  

  Традиционно България изпраща четиримата си най-добри състезатели от националния кръг, които спечелиха следните отличия:

  • Дамян Францов, 12 клас, СМГ  -  сребърен медал

  • Павел Николов, 10 клас, МГ Пловдив - сребърен медал

  • Георги Недялков, 11 клас, СМГ 

  • Теодор Маслянков, 11 клас, СМГ 

  Ръководители на отбора са Христо Чанев - доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

  Участието на химиците на МОХ и ММОХ не би било възможно без подкрепата на Telus International.

  “Международната Менделеевска олимпиада по химия е единствен по рода си образователен проект- Ежегодно събира талантливи ученици от различни краища на света, така че младите химици да изпробват знанията си и да разкрият таланта си. Турнирът е изключително сериозен - отборите са доста добре подготвени, тъй като това са именно победителите на националните ученически олимпиади. Бъдещето на  химическата наука ще се разкрие на Менделеевската олимпиада.”, каза Александър Чередник, изпълнителен директор на Фондация Andrey Melnichenko, един от съорганизаторите на събитието. 

  Фондацията връчи и специална награда на абсолютният победител на ММОХ 2020 - Илья Чайка от Русия, основана на името на Валери Василевич Лунин, учредител на олимпиадата. Василевич,  академик в Руската академия на науките и бивш декан на Химическия факултет на МГУ, напусна този свят в началото на март 2020 г. на 80-годишна възраст.

  Международната Менделеевска олимпиада по химия (Международной Менделеевской олимпиаде школьников по химии/ International Mendeleev Chemistry olympiad) се организира за ученици от 10 – 12 клас. ММОХ  се провежда от 1992 г., като до 1997 г. олимпиадата се провежда само в Русия, а после и в страните от бившия Съветски съюз. От 2004 г. във формата на олимпиадата са включени България и Румъния. Малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария. Традиционно участниците в отбора са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда. 

  До момента химиците ни са спечелили 80 медала в рамките на IMChO. 

  България ще участва и в 52-ото издание на Международната олимпиада по химия, която също ще се проведе онлайн по-късно този месец, на 25 юли 2020 г. Името на специфичния формат за тази година се очаква да бъде “IChO 2020 Remote Theory”.

  А през 2021 г. домакин на Менделеевската олимпиада по план остава град Будапеща.

   

  Всички новини, свързани с отборите по химия следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.

   

 • РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА 2020

  Националният кръг на олимпиадата по лингвистика за учебната 2019/2020 г. се проведе преди броени дни - на 27.06. (събота) от 14:00 ч., в определени училища координатори в страната. Вижте кои са те - в този предишен материал

  На тазгодишната НОЛ бяха класирани 185 ученици от цялата страна.

  Лауреати на тазгодишния национален кръг са зрелостниците, дългогодишни състезатели и медалисти по лингвистика - Цветелина Стефанова (СУЕЕ, Русе) и Матей Петков (НПМГ).

  Цялото класиране можете да разгледате в раздел “Класиране” в уебсайта на Министерството на образованието и науката или в този файл

  Отличени в 1-а състезателна група - 8 клас:

  • Марина Паскалева Апостолова, 8 клас, ППМГ Бургас Б - първо място
  • Борис Велков Гергинов, 8 клас, ППМГ Бургас - второ място
  • Николай Йорданов Георгиев, 8 клас, ПМГ Силистра - второ място
  • Йоана Благовестова Ангелова, 8 клас, ПМГ Хасково - първа награда
  • Ния Даниелова Димитрова, 8 клас, СМГ - втора награда

  Отличени във 2-а състезателна група - 9 клас:

  • Константин Ивов Георгиев, 9 клас, МГ Русе - първо място
  • Александър Радомиров Димитров, 9 клас, МГ Варна - второ място
  • Теодор Георгиев Малчев, 9 клас, СМГ - второ място
  • Рами Аид Хенауи, 9 клас, НПМГ София - първа награда
  • Калина Соколова Николова, 9 клас, ПЧМГ София - първа награда
  • Дзиаци Ванг, 9 клас, МГ Русе Русе - втора награда
  • Катерина Миленова Нанкова, 9 клас, МГ Варна -  втора награда

  Отличени в 3-а състезателна група - 10 клас:

  • Александра Димитрова Найденова, 10 клас, ГПЧЕ Перник - първо място
  • Анна Петрова Куртева, 10 клас, ГПЧЕ „Йоан Екзарх” Варна - второ място
  • Деяна Тодорова Шевченко, 10 клас, ПГ „Константин Фотинов” Самоков - трето място
  • Ивайла Янкова Петрова, 10 клас, МГ Варна -  първа награда
  • Гергана Мирославова Петрова, 10 клас,  ППМГ Бургас - втора награда
  • Десислава Стойчева Нейкова, 10 клас, ПМГ Силистра - втора награда
  • Дарена Георгиева Георгиева, 10 клас, ПМГ Хасково - втора награда
  • Сара Пламенова Иванова, 10 клас, ГПЧЕ Стара Загора - втора награда
  • Евгения Емилова Евтимова, 10 клас, ПМГ Хасково Хасково - трета награда
  • Катя Иванова Николова, 10 клас, ППМГ Бургас - трета награда
  • Камелия Боянова Цанкова, 10 клас, МГ Варна - трета награда

  Отличени в 4-а състезателна група - 11 клас:

  • Калоян Венциславов Васев, 11 клас, ПЕГ Варна - първо място
  • Ивайло Пламенов Димитров, 11 клас, МГ Варна - второ място
  • Василена Костадинова Лазарова, 11 клас, СМГ- трето място
  • Моника Владимирова Дацова, 11 клас, ППМГ Разград - трето място
  • Михаела Колева Колева, 11 клас, МГ Русе Русе - първа награда
  • Денис Бюлентов Хамди, ПЕГ Варна Варна - първа награда
  • Кристофър Емилов Кирилов, 11 клас, НПМГ - втора награда
  • Даниел Георгиев Александров, ПЕГ Варна - втора награда
  • Лъчезар Венциславов Стойчев, 11 клас, МГ Русе - втора награда
  • Иван Мирославов Пенев, 11 клас, ППМГ Шумен - трета награда
  • Милена Стоилова Петкова, 11 клас, ППМГ Бургас - трета награда

  Отличени в 5-а състезателна група - 12 клас:

  Поради особеностите на тазгодишното провеждане и непровеждане на присъствени олимпиади, не е съставен традиционният Разширен национален отбор, формиран след национален кръг. 18-ата Международна олимпиада по лингвистика (IOL) трябваше да се проведе през този месец във Вентспилс, Латвия, но организаторите съобщиха, че престижното състезание се отменя изцяло и остава за догодина по същото време. Датите са 19-23 юли 2021 г., и мястото остава без промяна. 

  Вижте още: Резултати от олимпиадата по математика и Резултати от националната олимпиада по информатика

  Всички новини, свързани с отбора по лингвистика следете тук, а всички предстоящи и изминали състезания и своевременни резултати - следете на нашия календар.