Архив - 2020

 • СРЕБРО И БРОНЗ ОТ ОЛИМПИАДАТА ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ФИЗИКА, 2020

  След силно представяне български ученици спечелиха два медала от Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO). Между 14 и 26 декември 2020 г. четирима от най-добрите ни гимназисти по физика премериха дистанционно знания и умения с 388 ученици. След три състезателни дни с експериментални задачи, българите завоюваха 2 отличия: 1 сребърен и 1 бронзов медала. 

  Виртуален домакин на турнира бе Беларус, като експерименталните установки бяха изпратени от организаторите до всяко едно място, откъдето има участници.

  България бе представена от следния състав: 

  • Александър Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък – сребърен медал
  • Васил Николов, 12 клас, ПЧМГ София – бронзов медал
  • Явор Йорданов, 11 клас, НПМГ
  • Александър Илиев, 12 клас, СМГ

  Техни ръководители бяха Никола Каравасилев – учител по физика в Izzi Science for Kids, ПЧМГ и НПМГ, и Георги Александров – дългогодишен състезател по физика и астрономия, и студент във ФФ на СУ.

  Участието на олимпийците ни в Международната олимпиада по експериментална физика стана възможно благодарение на много добри хора и фирми, и така сумата за заплащането на такса правоучастие бе събрана в рамките на 2 дни.

  „Благодарим сърдечно на всички, които откликнаха на молбата ни за финансова помощ, без която участието ни на турнира не би било възможно. Специални благодарности отправяме и към проф. Вили Лилков от Минно-геоложкия университет, който бе домакин на нашите ученици по време на състезателните дни. Също така, изказваме и своите благодарности към екипа на MediaBricks.bg за помощта, която ни оказаха по време на кампанията за събиране на средствата.

  Това е още едно много добро представяне на България в това престижно международно състезание по физика! Нека поздравим нашите ученици за успеха и да си пожелаем още по-големи успехи в бъдеще!“, споделиха за MediaBricks.bg.

  В Международната олимпиада по експериментална физика редовно участват едни най-силните в областта на физиката гимназисти от цял свят. Във всеки от трите състезателни дни участниците трябваше индивидуално да решат по две експериментални задачи. За целта ученикът трябва да извърши някакъв експеримент с предоставените му материали, от който да събере необходимите данни и след като ги анализира, да получи търсените в условието величини.

  Текст и снимки: MediaBricks.bg 

   

 • 8 МЕДАЛА ОТ ОЛИМПИАДАТА НА МЕТРОПОЛИСИТЕ 2020

  Между 16 и 22 декември 2020 г. онлайн се проведе 5-ото издание на престижната Олимпиада на Метрополисите, в която участват 8 български гимназисти. В нея участват едни най-добрите ученици по от големите градове по света, а тази година състезанието се организира дистанционно. Учениците от София са възпитаници на СМГ, НПМГ и ПЧМГ, които тестваха знанията си в конкуренция от състезатели от 33 града. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по 2 за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

  На първо място се класираха отборите на Москва, Ханой, Букурещ, Хонконг. Отборът на град София запази традицията и се класира на второ място заедно с отборите на Сингапур, Загреб, Белград, Истанбул, Ереван, Лима и Джакарта.

  Нашите млади учени отново се представиха страхотно, като всеки от тях спечели медал (1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови отличия). Освен това момчетата завършиха на второ място в отборната блиц надпревара към състезанието, в което в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи:

  • Георги Петков (11 клас, ПЧМГ – информатика) – златен медал
  • Александър Илиев (12 клас, СМГ – физика) – сребърен медал
  • Борислав Кирилов (11 клас, ПЧМГ – математика) – сребърен медал
  • Стефан Хаджистойков (12 клас, СМГ – математика) – сребърен медал
  • Андон Тодоров (11 клас, СМГ – информатика) – сребърен медал
  • Явор Йорданов (12 клас, НПМГ – физика) – бронзов медал
  • Боян Андрейчин (11 клас, НПМГ – химия) – бронзов медал
  • Теодор Маслянков (12 клас, СМГ – химия) – бронзов медал

  Ръководители са: Стойчо Стоев (математика), Евгений Василев (информатика), Светла Дренска (физика) и Борис Толев (химия), както и Жана Кюркчиева (физика) и Наско Стаменов (химия).

  Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тази година тя се проведе дистанционно с виртуален домакин – Москва, а българските ученици участват използваха залите на СМГ и НПМГ.

  В състезанието традиционно участват ученици от 14 до 18-годишна възраст, обучаващи се в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

  Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание , като тук водещото е времето за справяне със заданията.

  В основната надпревара състезателите участват в 2 кръга, различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални, а математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

  Текст и снимки: MediaBricks, НПМГ, megapolis.educom.ru

   

 • Операция Жълти стотинки събра 55 124,83 лева за олимпийските отбори по природни науки

  Деветото издание на националната дарителска кампания на VIVACOM Операция „Жълти стотинки“ събра общо 55 124,83 лева. Средствата ще бъдат дарени на Олимпийското сдружение за подготовката и участието на младите български олимпийци по природни науки в международни и балкански състезания.

  С парите Сдружението ще организира за отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия допълнителни обучения, лабораторни занимания и специализирана подготовка по съответните научни дисциплини. По този начин ще се осигури и разработването на конкретни задачи за подготовка на участниците и ще се подпомогне доброто им представяне на международно ниво. 

  „Една от най-важните каузи на VIVACOM е подкрепата на развитието на младите и подпомагането на разгръщащите се таланти. Децата са нашето бъдеще, ето защо инвестицията в тяхното развитие е вложение в просперитета на цялото общество. Младежите от олимпийските отбори по природни науки защитават по особено впечатляващ начин името на България пред света и ни карат да се гордеем с техните постижения. Щастлива съм, че заедно даваме своя принос за бъдещите им успехи.“, каза Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM.

  “За нас бе чест да бъдем каузата на деветото издание на “Операция “Жълти стотинки” и сме невероятно благодарни на VIVACOM, партньорската мрежа и всеки човек, припознал каузата. Всяка година над 50 ученици от цялата страна се класират в националните отбори по природни науки, а има и още стотици други добри състезатели, които се подготвят целогодишно. С всяка изминала година, в края на олимпийския сезон отчитаме все по-добри резултати - гимназистите печелят над 50, 60, 70 медала годишно от най-престижните формати. Вярваме, че с правилните партньори и успешната съвместна работа, заедно ще успеем да подобряваме условията, в които учениците творят, и да съдействаме логистично тези успехи и поводи за радост и гордост единствено да се множат!” сподели председателят на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов. 

  Своята благодарност изрази и двукартният бронзов медалист по биология Кирил Тошев (на снимката).

  За изминалата 2020 г., въпреки ограниченията за пътуване, които бяха наложени вследствие на пандемията с Covid-19 и по-малкия брой състезания, състезателите по природни науки спечелиха за България 49 медала - 7 златни, 19 сребърни, 23 бронзови и 3 почетни грамоти. 

  Посланици на деветото издание на Операция „Жълти стотинки“ бяха журналистът Ива Дойчинова и носителят на четири олимпийски медала в спортната гимнастика Йордан Йовчев. Кампанията се осъществи в партньорство с Българския дарителски форум и с подкрепата на над 40 медии, фирми и организации, които застанаха зад каузата. Партньори на инициативата са: кино АРЕНА, Burger King, Ciela, Colibri, DHL, Domino’s Pizza, Grand Optics, Joy Optics, Inmedio, Mr. Bricolage, 1 minute, Relay, Group Renault, Nissan, SDI Broker, Sport Depot, Texas Chicken, Lafka, VIPSecurity, Софийска вода, sopharmacy и бензиностанции Petrol. Медийни партньори, благодарение на които каузата достигна до повече хора, са: Нова телевизия, Българското национално радио, Дарик радио, в. 24 часа, сп. Elle, сп. Журнал за жената, actualno.com, dir.bg, netinfo, Наука offnews, vesti.bg, webcafé, Розали, iwoman, обекти, Под Моста, MediaBricks и Triple eye project. 

  Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набираха в магазините на VIVACOM и в търговските обекти на партньорите, а също и чрез изпращане на DMS съобщения. Кампанията беше припозната и от служителите на VIVACOM, които също се включиха в набирането на средства, за да подкрепят младите състезатели по природни науки.

  Операция „Жълти стотинки“ е дългогодишна социално-отговорна кампания на VIVACOM, насочена към подпомагане на деца и младежи. 

 • 17 МЕДАЛА ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ROMANIAN MASTER OF INFORMATICS

  Завърши 8-ото издание на престижния международен турнир по информатика Romanian Masters of Informatics (RMI), който се проведе дистанционно между 02 и 04 декември 2020 г. Традиционно до сега турнирът се провеждаше в румънската столица Букурещ.

  От България участваха състезателите на Националния ни отбор и още 11 други отбора от различни градове в страната. Българските участници отново се представиха достойно, спечелвайки 17 медала - 2 златни, 4 сребърни и 11 бронзови отличия:

  • Мартин Копчев (България национали) 11 клас, ПМГ Габрово - златен медал и 5-о място във финалното класиране;
  • Виктор Кожухаров (отбор София-Русе) 12 клас, МГ Русе - златен медал
  • Георги Петков (България национали) 11 клас, ПЧМГ София - сребърен медал
  • Атанас Димитров (отбор София-Русе) 10 клас, СМГ - сребърен медал
  • Андон Тодоров (България национали) 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Константин Каменов (отбор София-Русе) 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Веселин Маркович (отбор Варна 1) 8 клас, МГ Варна - бронзов медал
  • Деян Хаджи-Манич (отбор Варна 2) 9 клас, МГ Варна - бронзов медал
  • Стоян Малинин (България национали) 12 клас, ПМГ Хасково - бронзов медал
  • Даниел Койнов - (отбор Шумен 1) 8 клас, ППМГ Шумен - бронзов медал
  • Добрин Башев (отбор Габрово-Пловдив) 12 клас, ПМГ Габрово - бронзов медал
  • Цветослав Мавродиев (отбор Варна 2) 11 клас, МГ Варна - бронзов медал
  • Велислав Гърков (отбор София 1) 8 клас, СМГ - бронзов медал
  • Биляна Инджева (отбор Ямбол-Русе) 12 клас, МГ Русе - бронзов медал
  • Иван Смиленов - (отбор Шумен 1) 12 клас, ПМГ Шумен - бронзов медал
  • Румен Михов (отбор Ямбол-Русе) 11 клас, ПМГ Ямбол - бронзов медал
  • Юлиян Славчев (отбор София 1) 8 клас, СМГ - бронзов медал

  Целия списък с участниците от българска страна и техните ръководители, можете да разгледате тук.
   

 • НАУЧНАТА ЛАБОРАТОРИЯ НА БАЙЕР ЗА ДЕЦА ВЕЧЕ Е ДИГИТАЛНА

  От ноември тази година Научната лаборатория за деца - „Байлаб“ преминава в изцяло дигитален формат, чрез който предоставя на деца, родители и учители забавни ресурси от света на природните науки.

  Лабораторията се провежда в България от 2015 година, като представя научни експерименти от сферите на химия, биология и физика по атрактивен начин, така че да предизвика интереса на децата към науката. През изминалите години над 5600 ученици на възраст от 6 до 12 години взеха участие в изданията на „Байлаб“.

  От самото начало от Олимпийското сдружение, в лицето на талантливи ученици и студенти от страната, сме партньори на инициативата. До момента всички демонстратори от СООПН и Байер са горели от желание да запалят искрата на любопитството към науката в жадните очи на учениците. Целта на лабораторията е да покаже не само полезната, но и забавната и приятна страна на науката. 

  Ето как протече Baylab 2019

  И тъй като тази година няма как да наметнем престилки в лабораториите в София, Пловдив, Варна и Бургас, можем да го сторим у дома, и то от всеки край на света! От 2020 г. онлайн на bayer.bg/baylab всички, които проявяват интерес към природните науки, ще имат достъп до различни материали, видеа и интересни експерименти, които нагледно обясняват важни за човека и природата процеси и явления и могат да бъдат направени лесно у дома.

  Съдържанието е на български език и е подходящо за деца на възраст между 5 и 12 години; част от него е във формат, достъпен за сваляне и ползване извън платформата.

  • „Кои научни процеси ни помагат за приготвяне на закуска?“
  • „Как да си направим лава-лампа или преспапие у дома?“
  • „Как цветята утоляват жаждата си?“
  • „Каква е връзката между науката и карането на колело?“
  • „Правилно ли мием ръцете си?“

   .... са малка част от въпросите, чиито отговори дават ресурсите. Екипът учени на TechnoMagicLand разработи видеа с интересни експерименти, които да допълнят съдържанието на дигиталната лаборатория.

  „В настоящата ситуация е изключително важно новото познание да е представено занимателно, интерактивно, да събужда любопитството и любознателността на децата. Ефективното учене има когнитивна и социално-емоционална компонента. Когато става въпрос за природни науки е важно практическата част да може да се реализира безопасно у дома с подкрепа на родители и учители. Надяваме се чрез дигиталния формат на Байлаб да допринесем за много приятни и споделени моменти за малките откриватели,“ каза Екатерина Карпузова, Управляващ директор на Байер България.

  Достъпът до всички материали в „Байлаб“ е безплатен и без нужда от регистрация на bayer.bg/baylab от 23.11.2020г., като съдържанието ще се обновява на регулярна база.

   

 • 14 МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА

  Заради разпространението на COVID-19 надпреварата се проведе онлайн, от 19 до 22 ноември. В тазгодишното й издание се включиха около 400 млади информатици от 17 държави.

  Международният есенен турнир по информатика „Джон Атанасов" (IATI) е единственото международно състезание по информатика, създадено по инициатива на България, за две възрастови групи - младежка (за ученици до 15,5 години) и старша възраст (за ученици от гимназиална степен).

  Турнирът в своето 12-о издание, се проведе онлайн с виртуален домакин Шумен, между 19 и 22 ноември 2020 г. Общо в надпреварата бяха завоювани 143 медала. 

  Българските състезатели по информатика постигнаха нов успех и тази година. Родните таланти се представиха отлично на престижното състезание, завоювайки 14 медала в конкуренция с над 400 ученици от 17 държави. Силният турнир всяка есен събира голяма част от най-добрите световни състезатели по информатика, а негови основатели са Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев.

  Българските информатици спечелиха 2 златни, 6 сребърни и 6 бронзови отличия. Тази година Церемонията по награждаване и закриване бе излъчена онлайн на 22.11. от 18 ч.

  Ето и как се представиха българските медалисти в официалното класиране:

  Младша възраст:

  • Михаил Банков, 10 клас, МГ Плевен – златен медал
  • Веселин Маркович, 8 клас, МГ Варна – сребърен медал
  • Деян Хаджи-Манич, 9 клас, МГ Варна – сребърен медал
  • Юлиян Славчев, 8 клас, СМГ – сребърен медал
  • Александър Гатев, 7 клас, СМГ – сребърен медал
  • Ясен Пенчев, 8 клас, ПМГ Габрово – бронзов медал
  • Даниел Койнов, 7 клас, ППМГ Шумен – бронзов медал
  • Велислав Гърков, 8 клас, СМГ – бронзов медал

  Старша възраст:

  • Георги Петков, 11 клас, ПЧМГ София – златен медал
  • Мартин Копчев, 11 клас, ПМГ Габрово – сребърен медал
  • Андон Тодоров, 11 клас, СМГ – сребърен медал
  • Виктор Кожухаров, 12 клас, МГ Русе – бронзов медал
  • Атанас Димитров , 10 клас, СМГ – бронзов медал
  • Константин Каменов, 11 клас, СМГ – бронзов медал

  Извън официалното класиране български състезатели също се представиха отлично:

  Старша възраст:

  • Румен Михов, 11 клас, ПМГ Ямбол – ниво сребро
  • Борислав Семерджиев, 12 клас, ППМГ Смолян – ниво бронз

  Младша възраст:

  • Константин Томов, 9 клас, МГ Варна – ниво бронз

  „Много силен турнир тази година, много силно представяне на българските участници. За първи път от няколко години имаме изключително добро българско представяне. Това е третото място на Георги Петков. Той направи страхотно класиране, останалите български състезатели също се представиха отлично“, каза Бисерка Йовчева - ръководител на Школа “А и Б”.

  Източник: IATI, MediaBricks.bg

 • ЗАПОЧВА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА “ДЖОН АТАНАСОВ”

  Заради разпространението на COVID-19 надпреварата ще се проведе онлайн между 19 и 22 ноември 2020 г. Очаква се да се включат рекорден брой участници - около 300 млади информатици от 16 държави

  Международният есенен турнир по информатика „Джон Атанасов" (IATI) е единственото международно състезание по информатика, създадено по инициатива на България, за две възрастови групи - младежка (за ученици до 15,5 години) и старша възраст (за ученици от гимназиална степен).

  Свои представители в Турнира ще имат: Русия, Румъния, България, Сърбия, Татарстан, Македония, Армения, Азербайджан, Грузия, новите участници Украйна, Белгия, Беларус, Кипър, Молдова, Сирия и Израел.     

  „Новият момент тази година е, че всяка държава ще има право на официален отбор за старша и младша група. Държавите участнички в IT  надпреварата имат право и на 5 неофициални отбора. В тази връзка ще отбележа, че цялата си квота на отбори са покрили Румъния, Русия и България“, каза Бисерка Йовчева, председател на организационния комитет. 

  Участниците от страната ще се състезават в определеното за техния регион училище. Разгледайте съставите на отборите тук: младши и старши.

  Откриването на Турнира е този четвъртък, 19.11.2020 г., от 13.00 ч. и ще се излъчва от временното студио в 309 зала на Шуменския интернет. Веднага след стартирането ще се проведе първата тренировъчна сесия. Двата състезателни дни ще бъдат в петък и събота. Тържественият ритуал по закриването ще се състои  неделя, 22.11, онлайн от 18.00 ч. Тогава ще бъдат наградени и победителите.

 • ЧЕТИРИ МЕДАЛА ОТ БАЛКАНИАДАТА ПО ФИЗИКА 2020

  През 2019 г. в Солун, Гърция, бе дадено началото на изцяло ново състезание - Балканска олимпиада по физика, по примера на други формати на полуострова по математика, информатика. Участниците са гимназисти, родени след 01.01.2003 г. 

  Второто издание на БОФ се проведе дистанционно между 23 и 31 октомври 2020 г., под “домакинството” на Крайова, Румъния. Самият състезателен ден бе 24 октомври. (Задачите можете да разгледате тук)

  Участваха 12 държави: Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Молдова, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия, Турция, Туркменистан и Черна гора. 

  Националният ни отбор се представи страхотно, като всеки състезател спечели по медал! Това са 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медала.

  Българският отбор бе в следния състав:

  • Александър Проданов, 11 клас, ППМГ Казанлък - златен медал
  • Васил Николов, 12 клас, ПЧМГ София - сребърен медал
  • Явор Йорданов, 11 клас, НПМГ София - сребърен медал
  • Маргулан Исмолдаев, 10 клас, МГ Варна - бронзов медал

  Техни ръководители бяха д-р Лилия Атанасова и д-р Мая Жекова от Физическия факултет на Софийския университет.

  Нека припомним, че на първото издание на БОФ през 2019 г. българските състезатели също спечелиха 4 отличия - 3 сребърни и 1 бронзов. 

  Също така, Балканиадата бе чудесна възможност за изява на нашите гимназисти, тъй като тази година Международната олимпиада по физика не се проведе. През юли се състоя виртуалното издание на Европейската олимпиада по физика, от която отборът спечели 1 златен и 4 бронзови медала.