Архив - 2018

  • Зимна алумни среща на състезателите по природни науки

    | Галерия

    19 декември бе ден, посветен на коледни празненства и срещи с олимпийци. На обяд в Археологическия музей се проведе Осмата годишна олимпийска среща под патронажа на Президента на Република България, но честванията продължиха до късно.

    От януари 2018 насам всеки месец в София се провеждат Месечни алумни срещи на състезатели от близки една до друга науки - биология, физика и химия; математика, информатика и лингвистика; астрономия, астрофизика и млади физици;, а наши домакини и партньори ежемесечно са "Абордаж" (ул. Веслец 22). Така през декември всички настоящи и бивши състезатели от националните отбори по всички природни науки, с които работи СООПН, бяха поканени на Зимната среща на възпитаниците .

    Наши домакини бяха TechnoMagicLand в Sofia Tech Park, без чиято подкрепа събитието нямаше да бъде същото. Близо 70 души от различни състезания и години се събраха в пространството на TML, и след кратки игри за запознаване, опознаха експериментите - игри с виртуална реалност, оптични илюзии, 3D принтиране, програмиране на морски шах и други.

  • 72 медала донесоха олимпийците ни през 2018!

     

    Вчера се проведе Осмата Годишна олимпийска среща под патронажа на Президента на България,
    която събра всички съмишленици на българската олимпийска кауза,
    и отпранува успехите от изминалия сезон от международни и балкански състезания

    Вчера, 19.12.2018 г., в Археологическия музей към БАН се проведе Осмата Годишна Олимпийска среща, превърнала се в централно събитие в календара на СООПН. Срещата е тържествен повод, който среща настоящи състезатели, техните ръководители и всички замесени в успехите на талантливите ни ученици в областта на природните науки - астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

    През 2018 г. участниците от националните олимпийски отбори по природни науки - донесоха цели 72 медала, сред които: 18 златни, 33 сребърни, 21 бронзови, както и 8 почетни грамоти.

    Традиционно Олимпийската среща се провежда под патронажа и с присъствието на президента на Република България. По време на днешната церемония г-н Румен Радев поздрави състезателите и им пожела още много успехи и през идната 2019 година: "C вcичĸo, ĸoeтo пocтигaтe, виe гpaдитe cвoeтo бъдeщe, нo извъpшвaтe и eднa изĸлючитeлнa oбщecтвeнoпoлeзнa дeйнocт, зaщoтo вaшитe ycпexи ca нaй-дoбpaтa peĸлaмa нa Бългapия пpeд инвecтитopитe дa избиpaт cтpaнaтa ни".
     

    Приветствия за успехите от изминалата състезателна година чухме и от заместник-министъра на образованието г-жа Деница Сачева, и от програмния директор Образование на големия олимпийски спонсор, Фондация “Америка за България”, г-жа Наталия Митева.

    Председателят на УС на СООПН Алексей Христов изказа своите благодарности от името на Сдружението към всички, съпричастни на олимпийската кауза вече години наред. От страна на учениците  в церемонията взеха участие и тазгодишни златни медалисти - Здравко Иванов (златен медалист от отборите по лингвистика и сребърен по биология) и Борислав Антов (златен медалист от Международната и от Балканската олимпиади по математика – 2018 г.).

    Важно е да изтъкнем, че България, като инициатор или първоучастник в такива ученически надпревари, е част от олимпийските среди още от първата такава олимпиада - тази по математика от 1959 година. От тогава насам всяка година на международната сцена страната ни изпраща своите делегати - около 60 ученика в над 15 различни межданародни, балкански и европейски състезания. От 1959 г. досега националите са донесли за България цели 893 медала - 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови.

    Зад достигането на всички тези успехи стоят изключителният талант, отдаденост и дисциплина на над 60 състезатели и целогодишният труд на техните учители – десетки преподаватели и учени, ангажирани със селекцията и подготовката на националните ни отбори по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

    Традиционната годишна среща продължи и в неформална форма , като добави и бивши състезатели по природни науки, за Зимна Алумни среща на СООПН в Techno Magic Land.


    Следете ни във фейсбук за още снимки от събитието и актуални новини.

    За да подкепите олимпийските състезатели, изпратете дарителски SMS с текст 
    DMS OLYMP на номер 17 777 или изберете някой от другите начини за даряване.

  • Олимпийските отбори - Коледната кауза на Bulgarian Outsourcing Association

    Имаме щастието официално да обявим, че Българска аутсорсинг асоциация (Bulgarian Outsourcing Association) избра за своята коледно-новогодишна кауза именно олимпийските отбори по природни науки и СООПН. Това е и темата кауза, върху която ще работят през цялата идна 2019 година.

     

    Всеки член на БАА независимо е избрал дали и как индивидуално да подкрепи каузата на СООПН, или да представи своя идея за фондонабиране пред своите колеги - предсои да разберем в началото на януари.


    “Всички ние имаме възможност да накараме България да се гордее с талантите си. Подкрепяйки Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, ние подкрепяме потенциала и възможностите на българските ученици.”, споделиха от Българската аутсорсинг асоциация.
     

    Даренията ще бъдат направени през целия декември - до 10 януари 2019 г. на платформата на нашия сайт, а специалното основание за плащане ще измери реалните размери от кампанията, които БАА ще представи впоследствие.

     

  • Заминава 27-та Национална „професорска“ антарктическа експедиция

    Днес 12.12.2018 г. в 19:05 ч., с полет AZ 521 нa Ал Италия, по маршрута София - Рим – Сантяго де Чили – Пунта Аренас, заминава втората група на 27-та Национална антарктическа експедиция. Не без основание, групата може да бъде наречена „професорската“ – ръководителят на Експедицията и директор на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев, ще бъде придружен от познатия и от телевизионния екран, коментатор на сложни синоптични обстановки – климатолога, проф д-р Георги Рачев, геоморфолога, проф. д-р Александър Сарафов, както и професора по геология от Университета в Улан Батор и бивш посланик на Монголия в България, Лхамсурен Дугержав. Силният научен екип ще допълва и младата геодезистка д-р Росица Янева. Освен изброените, в групата са включени логистиците Ангел Ангелов и Христо Дойков и известната журналистка Мария Чернева, която подготвя авторски филм за ежедневието на базата и перспективите на дейността на България в Антарктика.

    Допълнително в Пунта Аренас към групата ще се присъединят ректора на Университета на Кипър в Никозия, физика, проф. д-р Константинос Кристофидес, който ще е и първия кипърец в Антарктика и двама учени от Колумбия – биоложката Наталия Мачука и физичката Далия Барбера. 
    От Пуната Аренас всички ще бъдат превозени до съседния о-в Кинг Джордж с военен самолет Херкулес С130 на бразилските военновъздушни сили, а оттам до базата ни „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън с военния кораб на Колумбийската Армада „20 de Julio“.
    По време експедицията ще бъдат реализирани шест нови проекта, специално финансирани от Министерството на образованието и науката и селектирани от над 30 заявени от специализиран научен съвет към Националния център за полярни изследвания на Софийския университет, съобразно строгите критерии на Европейския съюз.

    В базата, разконсервирана от логистичния екип след дългата астрална зима, вече работят по проектите си биолозите д-р Ралица Зидарова, която изучава кремъчните водорасли в Южно-шетландския архипелаг и д-р Любомир Кендеров, който с леководолазен екип ще наблюдава екологичното състояние на акваторията около базата ни.
    По сателитния телефон, Командирът на базата Йордан Тодоров съобщи, че предвидените ремонтни дейности и научната програма се развиват по график, а екип е в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение.

    Източник: Български антарктически институт

    По темата: Вижте кадри от гостуването на APECS Bulgaria  (Асоциация на младите полярни изследователи) на 14-ата Лятна стипендиантска среща на Американска фондация за България през август в Трявна, където полярните изследователи разказаха за вълнуващия живот на Антарктида пред олимпийци по природни науки и останалите стипендианти на АФБ.

  • Успех на олимпиадата по експериментална физика в Беларус

    IEPhO (International Experimental Physics Olympiad) е олимпиадата за експериментална физика за ученици от гимназиалните класове. Участниците се състезават отборно и индивидуално, като тази година страната ни изпрати двама национални представители - Георги Александров, 12-класник от СМГ, и Стефан Иванов, 12-класник от ППМГ Бургас. И двамата са носители на редица медали по физика, астрономия и астрофизика, а между 25 ноември и 3 декември мериха сили с още над 400 гимназисти от над 20 държави, в цели 3 практически кръга.

    IEPhO 2018 се проведе в Zhemchuzhina, Беларус, като това бе 6-ото издание на олимпиадата.

    Георги спечели бронзов медал, а “малко не достигна и другия наш участник Стефан”, съобщиха колегите ни от MediaBricks.bg.

    Техен ръководител е Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ.


    Прочетете повече за последните успехи на Георги и Стефан, които донесоха злата от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Китай.

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

  • Проектът Black Sea MAP обявява откриването на останките от над 65 кораба от всички епохи от Античността до Османския период

    Тригодишната експедиция разкрива 2500 години от историята на морската археология

    В последните три години международен екип от археолози и други изследователи на морето проучваха дъното на Черно море, за да разберат повече за промените в морското ниво след последния ледников период. С помощта на най-модерни технологии, използвани досега само за индустриални цели, проектът Black Sea Maritime Archaeology Project (Black Sea MAP)* изследва над 2000 м2 от морското дъно и откритията са удивителни.

    В последната част от експедицията през 2017 г. екипът откри плавателен съд, който е идентичен с изображението на кораб от известната „Ваза със сирените“. Този древногръцки съд се датира в края на 5 вeк пр. Хр. и днес се съхранява в Британския музей. Освен по изображението, корабът е датиран и по метода на радиоактивния въглерод и може да се смята че това е най-старият толкова добре запазен кораб, известен досега.

    Корабът лежи на дълбочина 2 километра в Черно море, където водата е аноксична (без кислород). Изследванията на учени от Университета в Гьотеборг са установили, че макар дървото на този кораб да изглежда добре запазено, то все пак е атакувано от анаеробни бактерии, които оцеляват в отровната среда на дълбините.

    Ханс К. Раузинг, основавател на Expedition and Education Foundation, чрез която е финансиран проектът Black Sea MAP, коментира: „Откритите бактерии, които са непознати за науката, са открити в дървения корпус на кораба на дълбочина от 2 километра под вода. Това е поредното важно научно откритие за проекта. В момента проучваме как тези бактерии биха могли да помогнат на науката и медицината“.

    Проектът Black Sea MAP се ръководи от професор Джон Адамс от Университета Саутхемптън, доцент Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките и доктор Калин Димитров от Центъра за подводна археология в Созопол. Проф. Джон Адамс, който работи с колегите си в Университета в Гьотеборг, е развълнуват от откритите бактерии:

    „Знаехме, че ще открием останки на кораби, но техният брой и състоянието им ни изуми. Същото важи и за факта, че там долу имаше и видове бактерии, които са непознати за науката и са все още активни след хиляди години. Тези открития ще обогатят нашето разбиране за специфичната аноксична среда, където чакат да бъдат открити някои от най-важните парчета от световното културно наследство.“

    Ключова част от проекта е и работата на компанията Black Sea Films, която снима филм за експедицията и работата на екипа на борда. Двучасовият документален филм ще бъде представен за първи път пред българска публика в Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките. Неговата премиера беше през октомври в Британския музей. Той ще се излъчи в целия свят.

    Black Sea MAP е идея на Ханс К. Раузинг, който основава Expedition and Education Foundation, на която е възложена работата по проекта. Работата на фондацията е финансирана от благотворителния фонд The Julia and Hans Rausing Trust.

    Може да използвате следните видео кадри във висока резолюция, с отбелязване на техния източник – Black Sea MAP/EEF Expeditions: линк 1, линк 2, линк 3.

     

    *За проекта Black Sea MAP

    Проектът Black Sea MAP, който се управлява от EEF Expeditions Limited, се стреми към по-задълбочено разбиране на еволюцията на Черно море и как промените в морското ниво са повлияли на древния човек. Трите направления на проекта са научно изследване, популяризиране на природонаучните и инженерни насоки в образованието и реализацията на младите хора, както и заснемането на документален филм за експедицията, за да се достигне до възможно най-широка аудитория.

    Научният аспект на проекта се ръководи от някои от водещите световни морски археолози и морски учени от Великобритания (Университетът в Саутхамптън), България (Центърът за подводна археология), Швеция (Университетът Сьодерторн), САЩ (Университетът Кънектикът) и Гърция (Институтът по океанография на Елинистичния център за морски изследвания). Използвайки съвместно данни от подводна геофизика, вземане на седиментни проби и подводно проучване от кораби чрез дистанционно управлявани подводни апарати, експедицията е събрала нови данни за динамиката и механизма на покачване на морското ниво в Черно море след края на последния ледников максимум.

  • Наградиха победителите в X-ия Международен турнир по информатика в Шумен

    С официална церемония по награждаване на отличилите се участници приключи Х Международен есенен турнир по информатика

    Приветствени слова бяха отправени от зам.-кмета Светлана Маркова и Ректора на ШУ Проф. д.и.н. Георги Колев.

    Тази година в юбилейното издание на IATI се включиха 104 синиъри и 78 джуниъри от 8 страни: Армения, България, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Швейцария.

    Националните отбори на България в младша и старша възраст завоюваха общо 4 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

    Ето ги и състезателите:

    Младша възраст

    Bulgaria 1:

    • Виктор Кожухаров - златен медал
    • Андон Тодоров - златен медал
    • Константин Каменов - бронзов медал
    • Георги Петков

    Bulgaria 2:

    • Румен Михов - сребърен медал
    • Велислав Гарков
    • Атанас Бунтов
    • Димитър Неделчев

    Старша възраст

    Bulgaria 1:

    • Радослав Димитров - златен медал
    • Мартин Копчев - златен медал
    • Петър Няголов - сребърен медал
    • Александър Кръстев - сребърен медал

    Bulgaria 2:

    • Александър Радославов - сребърен медал
    • Антъни Господинов - сребърен медал
    • Иво Карагьозов - бронзов медал

    В състезанието участваха отбори и от Шумен, София, Габрово, Русе, Варна и Ямбол. Вижте всички резултати от IATI 2018 за младша и старша възраст.

    Разгледайте и галерията със снимки от награждаването. 

     

  • Страхотен успех за астрофизиците: 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медала за отбора ни в Китай

    Поредни успехи пожъна българският олимпийски отбор по астрофизика - всеки от петимата ни състезатели се завръща с медал (2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медала) от тазгодишната XII-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Тя се проведе от 03 до 11 ноември в китайската столица Пекин, и с тази олимпиада закриваме състезателния сезон за годината. Награждаването е тази вечер, неделя, 11.11.

    В IOAA 2018 взеха участие повече от 200 ученици от 40 страни по целия свят. Основни организатори на състезанието бяха Пекинската акадамия на науките и технологиите (BJAST), Планетариума в Пекин и Общинското правителство на града. Както обикновено, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

    България бе представена от пет ученика, които спечелиха следните отличия, което е и най-доброто представяне на наши ученици до сега:

    • Стефан Иванов, 12 клас, ППМГ Бургас - златен медал

    • Георги Александров, 12 клас, СМГ - златен медал

    • Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София - сребърен медал

    • Петър Димитров, 12 клас, НПМГ - сребърен медал

    • Денислав Георгиев, 12 клас  СМГ - бронзов медал

    Ръководители на отбора и този път бяха: Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

    “IOAA никога не е била просто състезание, а платформа за обмен и комуникациямежду различни държави и култури. Очакваме да се създадат много приятелства, и въпреки че сме от различни страни,  звездното небе над нас надхвърля всички национални граници”, заяви президентът на BJAST.

    През октомври в Шри Ланка се проведе и Международната олимпиада по астрономия, от където българският се завърна с 1 сребърен и два бронзови медала.


    Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

    Снимка: Mediabricks.bg