Архив - 2011

  • Бронзов медал за България на 43-та Международна олимпиада по химия

    Георги Генов и Димитър Бакалов от НМПГ, Петър Каразапрянов от ПМГ Сливен, и Владимир Милов от МГ Плевен представиха България на 43-та международната олимпиада по химия, която се проведе в Анкара, Турция.

    • Петър Каразапрянов завоюва бронзов медал в конкуренция с 270 участници от 70 страни. Това е второто му високо постижение в последните няколко месеца след бронзовия медал, който той спечели на международната Менделеева олимпиада в Москва през месец април.

    Поздравления за отбора и ръководителите Донка Ташева и Пенка Цанова от СУ „Св. Климент Охридски”.

    Участието на страната ни се осъществи благодарение на МОМН и спонсорството на Фондация “Америка за България”. Красивите униформи на българските участници са дарени от Фондация “Америка за България”.

  • Злато по информатика от XXIII Международна олимпиада по информатика в Тайланд

    Българските състезатели триумфират на XXIII Международната олимпиада по информатика в гр. Патая, Тайланд. Румен Христов, МГ Шумен, се връща със злато. Той защити категорично титлата на един от най-добрите български състезатели по информатика в историята на страната. Българският отбор се връща още със сребърен медал за Владислав Харалампиев, СМГ и бронзови отличия за Йордан Чапъров, МГ Ямбол и Георги Георгиев, СМГ.

    Представянето на българските състезатели на Олимпиадата по информатика нарежда по точки страната на престижното десето място в света в официалното отборно класиране. "Гордеем се с нашите момчета! Те демонстрираха невероятен дух и класа на това тежко състезание" - сподели Бисерка Йовчева, треньор на златното ни момче.

    В XXIII Международната олимпиада по информатика в Тайланд участват 307 състезатели от 78 държави. Всяка държава е представена от национален отбор от 4 ученици на възраст до 20,5 години. Състезанието се провежда в два състезателни дни, като днес е известно окончателното класиране (sc1.ioi2011.net/scoreboard/)

    За обучението и подготовката на медалистите благодарим на Бисерка Йовчева, Петър Петров, Емил Келеведжиев, Младен Манев, Красимир Манев, Антон Шиков, Руско Шиков, Явор Никифоров , Бойко Банчев и Стоян Капралов.

    Официалното награждаване ще бъде на 28.07. от 11 часа българско време. Отборът пристига в София на 30.07.2011(събота), 12.50ч. (полет от Виена OS 795) летище София, Терминал 2.

  • Всеки български участник с медал на 42-та Международната олимпида по физика

    Момчил Молнар (сребро) от Математическата гимназия в Русе, Катерина Найденова (сребро) от ПМГ Казанлък, Константин Гундев (бронз) от ОМГ Пловдив, Александър Скляров (бронз) от ПМГ Казанлък и Йордан Йорданов (бронз) от ПМГ Казанлък са петимата млади българи представили достойно страната ни на 42-та Международна олимпиада по физика, провела се  в Бангкок, Тайланд. Петте медала за България младите олимпийци извоюваха в ожесточена надпревара с 393 ученици от 84 държави. Поздравления за от 10 до 18 юли 2011талантливите физици и техните ръководители доц. Виктор Иванов и доц. Мирослав Абрашев от Физическия факултет на Софийския университет. Участието на страната ни се осъществи благодарение на МОМН и спонсорството на Фондация “Америка за България”. Красивите униформи на българските участници са дарени от Фондация “Америка за България”.

    • Момчил Молнар - сребърен медал 
    • Катерина Маринова Найденова, СМГ - сребърен медал 
    • Константин Гундев, ОМГ Пловдив - бронзов медал 
    • Александър Скляров - бронзов медал 
    • Йордан Стефанов Йорданов - бронзов медал
  • 3 медала за България на 22-та Международна олимпиада по биология

    От 10 до 17 юли 2011 г. в Тайван се проведе 22-та международна олимпиада по биология, в която участваха ученици, победители в националните олимпиади на 58 страни. Представителите на нашия отбор:

    • Мира Ненчева, НПМГ - сребърен медал
    • Георги Магаранов, НПМГ - бронзов медал
    • Елизар Цветков, ЕГ Пловдив - бронзов медал
    • Петър Илиев, ПМГ Казанлък 

    ​Те успяха да покажат своите знания и умения в жестока конкуренция сред 227 участници и да донесат за пореден път отличия за България. Сребърният медал за Мира Ненчева и двата бронза – за Георги Магаранов и Елизар Цветков, бяха спечелени след четири практически и два теоретични теста, където българските ученици показаха, че са сред най-добрите млади биолози на планетата.

    Поздравления за отбора и неговите ръководители Албена Йорданова от БАН и Снежана Томова от СУ „Св. Климент Охридски”.

    Участието на страната ни се осъществи благодарение на МОМН и спонсорството на Фондация “Америка за България”. Красивите униформи на българските участници са дарени от Фондация “Америка за България”.

  • Българи – с 8 медала от Балканска олимпиада по информатика

    Родните златни медалисти - Румен Христов и Христо Венев, са и абсолютни шампиони на Балканите, понеже заемат първо място в групите.

    България спечели 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала на провелите се едновременно от 3 до 9 юли 2011 г. в гр. Бистрица (Румъния) 19-а Балканска олимпиада по информатика и 5-а Юношеска балканска олимпиада по информатика за ученици до 15 и половина години. Родните златни медалисти - Румен Христов, ученик от 11 клас на Математическата гимназия - Шумен и Христо Венев, ученик от 7 клас на Софийската математическа гимназия, са и абсолютни шампиони на Балканите, понеже заемат първо място в групите, уточниха от просветното министерство. Сребърни медалисти в старшата възрастова група са Георги Георгиев и Владислав Харалампиев от СМГ, а в младшата група – Христо Стоянов от СМГ и Герасим Велчев от Варненската МГ. Бронзови медалисти са Йордан Чапъров от МГ Ямбол и Кристиян Цъклев от СМГ.

    Ръководители на отборите са Емил Келеведжиев, Младен Манев, Красимир Манев и Антон Шиков. Участието на страната ни бе осъществено благодарение на Министерството на образованието, младежта и науката и спонсорството на Фондация “Америка за България”.

    В надпреварата участваха 56 състезателя от общо 13 държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора в старшата група, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния и Сърбия в младшата група, както и два отбора извън официалното класиране – Швейцария при големите и Хърватска при по-малките ученици.

  • Българските ученици – с 6 медала от младежката балканска олимпиада по математика

    България заедно с отбора на Румъния си извоюва първото място в отборното класиране на ХV-ата Младежка балканска олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина, която се проведе в Ларнака, Кипър.и Петър Пенков – деветокласници на СМГ, които събраха максималния брой точки – 40. Българските математици спечелиха и четири сребърни медала

    В индивидуалното класиране златни медали завоюваха Павлена Ненова и Петър Пенков – деветокласници на СМГ, които събраха максималния брой точки – 40. Българските математици спечелиха и четири сребърни медала.

    Отборът на България беше в състав:

    • Емилиян Рогачев – 8 клас, Софийска математическа гимназия
    • Александър Тенев – 8 клас, Софийска математическа гимназия
    • Грегориан Пириндев – 8 клас, Софийска математическа гимназия
    • Павлена Ненова – 9 клас, Софийска математическа гимназия
    • Петър Пенков – 9 клас, Софийска математическа гимназия
    • Любен Личев – 8 клас, МГ Плевен

    Ръководители на успешните младежи са доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН, д-р Светлозар Дойчев от МГ – Стара Загора и Ирина Шаркова от СМГ.