Архив - 2009

  • Завърши Международната олимпиада по информатика в Пловдив!

    | Галерия

    Генадий Карацкевич от Беларус е шампион на Олимпиада по информатика, Пловдив 2009

    В събота завърши Международната олимпиада по информатика в Пловдив, която се проведе под патронажа на президента Георги Първанов. Участваха 309 ученици от 83 държави от пет континента, които мериха сили в палата 11 на Международния панаир-Пловдив два състезателни дни. Най-много точки - 743 от 800 възможни събра 14-годишният Генадий Карацкевиц от Беларус, който вече четвърта година печели златни медали на олимпиадата. Той е и носителят на статуетката "Джон Атанасов", изработена от пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки.

    Като страна домакин България участва с 12 състезатели в три отбора, единият от които пловдивски. Нашите състезатели спечелиха осем медала. Най-добре се представи Румен Христов от Шумен, на който 10 точки не достигнаха за златото и се окичи със сребърен медал. Сребърни отличия спечелиха Момчил Томов, Стефан Аврамов, Момчил Иванов, Антон Анастасов, Иван Георгиев и Михаил Ковачев. Бронзов медал заслужи деветокласникът Ясен Трифонов. 

    Състезателите на Китай и Корея завоюваха по три от общо 26 златни олимпийски медала. Отборите на Китайско Тайпе, САЩ, Япония, Беларус, Полша, Румъния спечелиха по два, а по един, екипите на Холандия, Германия, Украйна, Русия, Тайланд, Хърватска, Канада, Иран. 52-ма от участниците извоюваха сребърни медали, а 75-има стигнаха до бронзовите отличия. Следващото издание на олимпиадата ще се проведе през 2010 г. в Канада - университета "Ватерлоо" в Онтарио.

  • Участниците в Международната олимпиада по Информатика гостуваха на Народното събрание

    Участниците в XXI-та международна олимпиада по информатика посетиха на 14 август 2009 г. Народното събрание. В пленарната зала на парламента те се срещнаха с председателя на 41-то Народно събрание Цецка Цачева, по чиято покана гостуваха на институцията.

    Председателят на парламента приветства млади информатици от 72 страни.  Цецка Цачева отбеляза, че сградата на парламента – символ на държавността, е първата спирка от програмата им за запознаване с културно-историческите забележителности на страната  ни. Горда съм, че в българския парламент гостуват най-добрите млади информатици в света, а България за втори път е домакин на престижното международно състезание, в което триумфира интелектът на младия човек, каза тя.

    "За мен вие сте архитекти на едно ново бъдеще", обърна се председателят на парламента към младежите. По думите на Цецка Цачева това ново бъдеще е дигиталната цивилизация, която вече се случва. „Ние ежедневно чувстваме предимството на интернет пространството и свободното общуване чрез технологии, които за вас са като детска игра. Вие сте много по-напред от вашите родители, които гледат на част от това, което правите, като на произведение на изкуството”, каза тя.

    Председателят на Народното събрание разказа на младите гости, че в основата на сградата на българския парламент е зазидан текст с послание към бъдещите поколения. „Нашите предци са записали – „Тази сграда да послужи за увековечаване на свободата и равноправността в България и за прослава на българския народ”, посочи тя. Г-жа Цецка Цачева отбеляза, че Търновската конституция е една от най-демократичните и модерни за своето време и цитира текста от нея, че всеки роб от какъвто и пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия.

    „Когато говорим за демократичните основи, върху които е съградена българската държавност, няма как да не споменем надписа на сградата „Съединението прави силата”. Само когато сме заедно, съединени, ние сме силни и можем да отстояваме позициите си”, посочи председателят на парламента.

    На децата и на техните ръководители беше излъчена аудиовизуална презентация за българския парламент. Председателят на парламента показа местата в пленарната зала, които заемат министрите и президентът, както и системата за гласуване. Тя поздрави гостите и от името на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

    Цецка Цачева бе удостоена от председателя на Националния организационен комитет на олимпиадата доц. Кирчо Атанасов с най-високото отличие на престижното състезание.

    Източник: parliament.bg