Архив - 2014

  • Седем медала от XIX Международна олимпиада по астрономия.

    | Галерия

    За втора поредна година всички наши участници в Международната астрономическа олимпиада бяха наградени с медали! Този път те са седем, защото двама от тях са носители на сребърни медали от 2013-та година и съгласно правилника на олимпиадата следващата година имат право да се явят извън квотата от пет ученика.

    Имената на тазгодишните медалисти са следните:

    • Бойко Борисов – 8 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – златен медал;
    • Феодор Кономаев – 9 клас, „МГ д-р Петър Берон”, гр. Варна – сребърен медал;
    • Стефан Иванов – 8 клас, ПМГ „акад. Никола Обрешков”, гр. Бургас – бронзов медал;
    • Александър Атанасов – 10 клас, МГ „Гео Милев”, гр. Плевен – бронзов медал;
    • Виктор Мирев – 10 клас, МГ „д-р Петър Берон”, гр. Варна – бронзов медал;
    • Теодор Алексиев – 10 клас СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – бронзов медал;
    • Светлин Тотев – 11 клас СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – бронзов медал.

    Ръководители на отбора са Ева Божурова  – НАОП „Николай Коперник”, гр Варна и Даниела Иванова – МГ „баба Тонка”, гр. Русе.

    XIX Международна олимпиада по астрономия се проведе от 12-ти до 19-ти Октомври в Киргизстан. Домакини бяха столицата Бишкек и Чоплон-Ата, град разположен на брега на живописното езеро Исък Кул.

    Отборът се завръща на 21.10.2014 г. /вторник/ в 20:55ч на Терминал 2, Летище София.

  • Брилянтно представяне на българските физици на Romanian Master of Physics 2014

    Отборът ни завоюва бронзов отборен медал, със 5 индивидуални медала за нашите участници! За третото място, след отборите на Румъния и Русия, се пребориха петимата дванайсетокласника от българския отбор:

    Ангел Шерлетов от ПМГ, Казанлък – златен медал,
    Радостин Димитров от ПМГ, Казанлък – златен медал,
    Станислав Щерев от МГ, Варна – златен медал,
    Бойко Воденичарски от I АЕГ, София – сребърен медал,
    Григори Матеин от 91. НЕГ, София – бронзов медал.

    Лидери на отбора бяха
    гл. ас. д-р Димо Арнаудов и ас. Иглика Асенова от СУ.

    В международното състезание по физика Romanian Master of Physics 2014 участваха 67 ученици, разпределени в 14 отбора. То се проведе от 16 до 19 октомври в гр. Букурещ, Румъния.

  • Първо място за България на Балканиадата по информатика в Турция (2014)

    На провеждащата се в Анкара от 10 до 17 август 2014 г. Балканска олимпиада по информатика България се нареди на първо място по точки в класирането по държави и отборът ни завоюва два златни и един сребърен медала.

    Нашият състезател Христо Венев стана абсолютен шампион, заемайки първото място в индивидуалното класиране.
    Разпределението на медалите за нашите състезатели е следното:

    Христо Венев от София – златен,
    Енчо Мишинев от Ямбол – златен,
    Кристиан Цъклев от София – сребърен.
    Четвъртият участник в отбора е Андрей Лалев от Велико Търново.

    Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Младен Манев.

    На общото събрание на Балканиадата бе приета кандидатурата на България да бъде домакин за следващата Балканиада по информатика през 2015 г.

  • Международна олимпиада по химия 2014 с три бронзови медала

    Ханой, Виетнам бе тазгодишният домакин на Международна олимпиада по химия. На провелата се от 20 до 29 юли 2014 г. 46-та поред олимпиада нашият отбор завоюва три отличия.

    Пенчо Бейков (НПМГ, София), Борис Митрев (СМГ, София) и Кристиян Георгиев (МГ „Гео Милев“, Плевен) спечелиха бронзови медали.
    Четвъртият български олимпиец бе Никола Павлов (ПМГ „В. Друмев“, Велико Търново).

    Ръководители на успешния отбор бяха доц. д-р Донка Николова Ташева и доц. д-р Пенка Василева Цанова от Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

  • Пет награди от Международната олимпиада по лингвистика 2014

    Освен петте отличия за националния отбор, от форума идва и друга добра новина - България ще е домакин на следващата олимпиада по компютърна лингвистика, която ще се проведе през юли 2015 г.

    В най-трудната досега международна олимпиада по лингвистика българският отбор се връща с пет отличия. Елена Чапарова и Юлия Маркова бяха наградени с бронзови медали, а Кристиян Георгиев и Маргарита Цветкова с грамоти за отлично представяне. Освен това Елена получи и специална награда за най-добро решение на първа задача, а вторият медал на Юлия от международни състезания по лингвистика й донесе съвсем заслуженото място в "Залата на славата". Отличията са завоювани при много сериозна конкуренция – в Международната олимпиада по лингвистика, която се проведе от 21 до 25 юли 2014г. в Пекин, Китай, взеха участие над 160 ученици от 30 държави в 41 отбора.

    Друга добра новина за страната ни от състезателния форум е, че Международният организационен комитет гласува на България огромно доверие и страната ни е избрана за домакин на 13-тата Международна олимпиада по лингвистика. Тя ще се проведе през юли 2015, а за председател на организационния комитет е избран инж. Александър Велинов -  тазгодишния ръководител на националния ни отбор.

    У нас състезанията по лингвистика стартират през 1982, организирани от Съюза на математиците в България и Министерството на Образованието. Със засилването на интереса към лингвистиката в световен мащаб се ражда и идеята за Международната олимпиада. България е една от оригиналните 6 държави, които участват в олимпиадата и се е състезавала в 12 от тях с общо 98 участника, разпределени в 26 отбора.

    Олимпийците ни печелят за България 38 медала (10 златни, 11 сребърни и 17 бронзови), 6 трофея (2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови), 3 купи за първо място, 10 награди за най-добри решения и 17 почетни отличия. В „Залата на славата“ България има 7 многократни медалиста и 2 отбора – мечта.

  • Медали за всички участници от българския отбор на 45-тата Международна олимпиада по физика, Казахстан

    | Галерия

    45-тата Международна олимпиада по физика се проведе в столицата на Казахстан Астана от 13 -ти до 21 -ви юли 2014г. За пореден път всички български олимпийци се завърнаха с медали. Отборът ни се съревновава с 85 други държави, а общият брой на участниците бе около 380. Достойно представилите се наши медалисти са:

    Катерина Найденова, ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък – сребро.
    Англе Шерлетов, ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък – сребро.
    Радостин Димитров, ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък – бронз.
    Виктор Кузманов, Американски колеж, София – бронз.
    Станислав Шерев, МГ „Петър Берон“, Варна – бронз.

    Ръководители на отбора бяха Виктор Иванов и Димо Арнаудов.

    На тазгодишната олимпиада Катерина Найденова за втора година спечели специалната награда на Европейското физическо общество (EPS) за най-добре представило се момиче от европейска страна.

  • Злато х 2 за България от МОИ 2014

    Българските състезатели триумфират на XXVI Международна олимпиада по информатика в Тайван с два златни медала и един сребърен. Изключително постижение за страната е и избирането на проф. Красимир Манев за президент на Международна олимпиада по информатика на общото събрание на международния комитет, проведено по време на състезанието.

    В XXVI Международната олимпиада по информатика в Тайланд участват 316 състезатели от 82 държави. С медалите си отборът класира България на седмо място в световната ранглиста по информатика.

    • Златни отличия завоюваха Христо Венев, ученик от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София и Енчо Мишинев от Математическата гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол. С постижението си Енчо успя да се класира в ТОП 10 на най-добрите състезатели по информатика в света.
    • Сребърен медал спечели Момчил Пейчев от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна.
    • Четвъртият член на отбора е Стефан Иванов;

    „Изключително представяне на българския отбор тази година! От 2010 насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти“ -  сподели Антон Шиков, треньор на едно от златните ни момчета.

    Благодарност на ръководителите на отбора, на учителите и преподавателите в специализираните школи по информатика, отговорни за подготовката на българските олимпийци – Антон Шиков, Руско Шиков, Бисерка Йовчева, Велислава Емилова, Павлин Пеев, Галина Момчева, Петър Петров, Бойко Банчев и Явор Никифоров. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Красимир Манев.

    Отборът ще пристигне на 21.07.2014 г. (понеделник) в 14.00 ч. на летище София с полет от Амстердам.

    Допълнителна информация за Международна олимпиада по информатика: 

    Международна олимпиада по информатика стартира през 1987 година в България, основана от проф. Благовест Сендов като представител на България в ЮНЕСКО. Олимпиадата е най-престижното състезание по компютърни науки в света. Целите на МОИ е да стимулира интереса към информатиката и информационните технологии, както и да събере на едно място изключително талантливи ученици от различни страни, които да споделят научен и културен опит.

  • Нови четири медала от международната олимпиада по математика

    | Галерия

    На провелата се в Кейптаун, Южна Африка, от 3 до 13 юли 2014г. Международна олимпиада по математика, всички участници от българския национален отбор завоюваха отличия – три сребърни и един бронзов медал, както и две почетни грамоти. Отборът бе съставен от учениците:

    Виктор Радивчев (МГ Варна) – сребърен медал,
    Любен Личев (МГ Плевен) – сребърен медал,
    Нгуен Чи Зунг (СМГ) – сребърен медал,
    Павлена Ненова (СМГ) – бронзов медал,
    Станислав Чобанов (МГ Варна) – почетна грамота,
    Деница Маркова (СМГ) – почетна грамота.

    В 55-тата Международна олимпиада по математика взеха участие отбори от 101 държави и общо 560 състезателя. Ръководители на Българския олимпийски отбор са Петър Бойваленков и Стоян Боев.