Архив - 2014

 • Седем медала от XIX Международна олимпиада по астрономия.

  | Галерия

  За втора поредна година всички наши участници в Международната астрономическа олимпиада бяха наградени с медали! Този път те са седем, защото двама от тях са носители на сребърни медали от 2013-та година и съгласно правилника на олимпиадата следващата година имат право да се явят извън квотата от пет ученика.

  Имената на тазгодишните медалисти са следните:

  • Бойко Борисов – 8 клас, СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – златен медал;
  • Феодор Кономаев – 9 клас, „МГ д-р Петър Берон”, гр. Варна – сребърен медал;
  • Стефан Иванов – 8 клас, ПМГ „акад. Никола Обрешков”, гр. Бургас – бронзов медал;
  • Александър Атанасов – 10 клас, МГ „Гео Милев”, гр. Плевен – бронзов медал;
  • Виктор Мирев – 10 клас, МГ „д-р Петър Берон”, гр. Варна – бронзов медал;
  • Теодор Алексиев – 10 клас СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – бронзов медал;
  • Светлин Тотев – 11 клас СМГ „Паисий Хилендарски”, гр. София – бронзов медал.

  Ръководители на отбора са Ева Божурова  – НАОП „Николай Коперник”, гр Варна и Даниела Иванова – МГ „баба Тонка”, гр. Русе.

  XIX Международна олимпиада по астрономия се проведе от 12-ти до 19-ти Октомври в Киргизстан. Домакини бяха столицата Бишкек и Чоплон-Ата, град разположен на брега на живописното езеро Исък Кул.

  Отборът се завръща на 21.10.2014 г. /вторник/ в 20:55ч на Терминал 2, Летище София.

 • Брилянтно представяне на българските физици на Romanian Master of Physics 2014

  Отборът ни завоюва бронзов отборен медал, със 5 индивидуални медала за нашите участници! За третото място, след отборите на Румъния и Русия, се пребориха петимата дванайсетокласника от българския отбор:

  Ангел Шерлетов от ПМГ, Казанлък – златен медал,
  Радостин Димитров от ПМГ, Казанлък – златен медал,
  Станислав Щерев от МГ, Варна – златен медал,
  Бойко Воденичарски от I АЕГ, София – сребърен медал,
  Григори Матеин от 91. НЕГ, София – бронзов медал.

  Лидери на отбора бяха
  гл. ас. д-р Димо Арнаудов и ас. Иглика Асенова от СУ.

  В международното състезание по физика Romanian Master of Physics 2014 участваха 67 ученици, разпределени в 14 отбора. То се проведе от 16 до 19 октомври в гр. Букурещ, Румъния.

 • Първо място за България на Балканската олимпиада по информатика

  На провеждащата се в Анкара от 10 до 17 август 2014 г. Балканска олимпиада по информатика България се нареди на първо място по точки в класирането по държави и отборът ни завоюва два златни и един сребърен медала.

  Нашият състезател Христо Венев стана абсолютен шампион, заемайки първото място в индивидуалното класиране.
  Разпределението на медалите за нашите състезатели е следното:

  Христо Венев от София – златен,
  Енчо Мишинев от Ямбол – златен,
  Кристиан Цъклев от София – сребърен.
  Четвъртият участник в отбора е Андрей Лалев от Велико Търново.

  Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Младен Манев.

  На общото събрание на Балканиадата бе приета кандидатурата на България да бъде домакин за следващата Балканиада по информатика през 2015 г.

 • Международна олимпиада по химия 2014 с три бронзови медала

  Ханой, Виетнам бе тазгодишният домакин на Международна олимпиада по химия. На провелата се от 20 до 29 юли 2014 г. 46-та поред олимпиада нашият отбор завоюва три отличия.

  Пенчо Бейков (НПМГ, София), Борис Митрев (СМГ, София) и Кристиян Георгиев (МГ „Гео Милев“, Плевен) спечелиха бронзови медали.
  Четвъртият български олимпиец бе Никола Павлов (ПМГ „В. Друмев“, Велико Търново).

  Ръководители на успешния отбор бяха доц. д-р Донка Николова Ташева и доц. д-р Пенка Василева Цанова от Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

 • Медали за всички участници от българския отбор на 45-тата Международна олимпиада по физика, Казахстан

  | Галерия

  45-тата Международна олимпиада по физика се проведе в столицата на Казахстан Астана от 13 -ти до 21 -ви юли 2014г. За пореден път всички български олимпийци се завърнаха с медали. Отборът ни се съревновава с 85 други държави, а общият брой на участниците бе около 380. Достойно представилите се наши медалисти са:

  Катерина Найденова, ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък – сребро.
  Англе Шерлетов, ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък – сребро.
  Радостин Димитров, ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък – бронз.
  Виктор Кузманов, Американски колеж, София – бронз.
  Станислав Шерев, МГ „Петър Берон“, Варна – бронз.

  Ръководители на отбора бяха Виктор Иванов и Димо Арнаудов.

  На тазгодишната олимпиада Катерина Найденова за втора година спечели специалната награда на Европейското физическо общество (EPS) за най-добре представило се момиче от европейска страна.

 • Злато х 2 за България от МОИ 2014

  Българските състезатели триумфират на XXVI Международна олимпиада по информатика в Тайван с два златни медала и един сребърен. Изключително постижение за страната е и избирането на проф. Красимир Манев за президент на Международна олимпиада по информатика на общото събрание на международния комитет, проведено по време на състезанието.

  В XXVI Международната олимпиада по информатика в Тайланд участват 316 състезатели от 82 държави. С медалите си отборът класира България на седмо място в световната ранглиста по информатика. Златни отличия завоюваха Христо Венев, ученик от СМГ „Паисий Хилендарски“ в София и Енчо Мишинев от Математическата гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол. С постижението си Енчо успя да се класира в ТОП 10 на най-добрите състезатели по информатика в света. Сребърен медал спечели Момчил Пейчев от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна. „Изключително представяне на българския отбор тази година! От 2010 насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти“ – сподели Антон Шиков, треньор на едно от златните ни момчета.

  Благодарност на ръководителите на отбора, на учителите и преподавателите в специализираните школи по информатика, отговорни за подготовката на българските олимпийци – Антон Шиков, Руско Шиков, Бисерка Йовчева, Велислава Емилова, Павлин Пеев, Галина Момчева, Петър Петров, Бойко Банчев и Явор Никифоров. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Красимир Манев.

  Допълнителна информация за Международна олимпиада по информатика: 
  Международна олимпиада по информатика стартира през 1987 година в България, основана от проф. Благовест Сендов като представител на България в ЮНЕСКО. Олимпиадата е най-престижното състезание по компютърни науки в света. Целите на МОИ е да стимулира интереса към информатиката и информационните технологии, както и да събере на едно място изключително талантливи ученици от различни страни, които да споделят научен и културен опит.

 • Нови четири медала от международната олимпиада по математика

  | Галерия

  На провелата се в Кейптаун, Южна Африка, от 3 до 13 юли 2014г. Международна олимпиада по математика, всички участници от българския национален отбор завоюваха отличия – три сребърни и един бронзов медал, както и две почетни грамоти. Отборът бе съставен от учениците:

  Виктор Радивчев (МГ Варна) – сребърен медал,
  Любен Личев (МГ Плевен) – сребърен медал,
  Нгуен Чи Зунг (СМГ) – сребърен медал,
  Павлена Ненова (СМГ) – бронзов медал,
  Станислав Чобанов (МГ Варна) – почетна грамота,
  Деница Маркова (СМГ) – почетна грамота.

  В 55-тата Международна олимпиада по математика взеха участие отбори от 101 държави и общо 560 състезателя. Ръководители на Българския олимпийски отбор са Петър Бойваленков и Стоян Боев.

 • Отборът на Младите физици се класира на 15-то място на тазгодишния Турнир на младите физици.

  Турнирът на младите физици се проведе в Шрюсбъри, Великобритания от 3 до 10 юли. В 27-мия поред турнир сили мериха 28 отбора.
  Турнирът на младите физици е състезание, което няма аналог в България. Учениците трябва да проведат експеримент в реални изследователски условия. Те трябва да представят резултатите от своя експеримент и да защитят провеждането му пред противников отбор. След това самите те биват рецензенти на друг отбор. Състезанието предлага невероятната възможност за младите ученици да се докоснат до изследователската и експериментална научна работа.
  Петимата състезатели, представили България, са Николай Николов, Иван Цонев, Ивелин Рачев, Александър Иванов и Петя Стефанова.
  Техни ръководители са Аслихан Шенол Илияз, Младен Матев и Асен Кюлджиев.
  Отборът ни се завръща в България на 10-ти юли 2014г.

Календар Виж

В социалните мрежи

Каналът ни