Архив - 2013

  • ТРЕТА ГОДИШНА ОЛИМПИЙСКА СРЕЩА

    Днес, 16 декември, от 15.00 часа Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще бъде домакин на Третата годишна олимпийска среща. Събитието се организира за трета поредна година от Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки с подкрепата на Фондация „Америка за България“. 
    В Третата годишна олимпийска среща ще участват ученици от олимпийските отбори на България по математика, информатика, астрономия, биология, химия, физика, лингвистика и от отбора на младите физици. През 2013 година те спечелиха за родината си 65 медала и почетни грамоти в повече от петнадесет международни олимпиади и състезания. Заедно със своите възпитаници в срещата ще участват техни учители, ръководители на олимпийски отбори, учени и преподаватели от БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и други авторитетни академични институции от цяла България.
    Целта на срещата е заедно да отбележим и отпразнуваме успехите на българските олимпийци по природни науки през изминалата година.
    Президентът Росен Плевнелиев за пръв път е домакин на годишната олимпийска среща.

  • Медалисти 2013

    55-та Международна олимпиада по математика, Колумбия
    Йордан Йорданов – сребърен медал
    Петър Пенков – бронзов медал
    Любен Личев – бронзов медал
    Виктор Радивчев – почетна грамота
    Тодор Марков – почетна грамота
    Емилиян Рогачев – почетна грамота

    30-а Балканска олимпиада по математика
    Ивайло Хартарски – златен медал
    Виктор Радивчев – сребърен медал
    Нгуен Чи Зунг – сребърен медал
    Павлена Ненова – сребърен медал
    Любен Личев – сребърен медал
    Станислав Чобанов – бронзов медал
    Отборно – второ място

    17-а Младежка балканска олимпиада по математика, Анталия, Турция, 21 до 26 юни
    Виолета Найденова от 8 клас, СМГ – златен
    Станислав Славов от 9 клас, СМГ – златен
    Мария Делякова, 8 клас, ПМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас – сребърен
    Александър Иванов, 8 клас, СМГ – сребърен
    Дона-Мария Иванова, 8 клас, МГ „Баба Тонка“, Русе – бронзов
    Христо Папазов от 8 клас от Американския колеж – бронзов

    Ръководители на отбора са проф. дпн Сава Гроздев от ИМИ на БАН,
    доц. д-р Ивайло Кортезов, ИМИ на БАН и Ирина Шаркова, учител от СМГ.

  • Доброволческа инициатива

    Дарителският форум обявява съвместна хуманитарна кампания, насочена към всички членове в подкрепа на бежанците в България. Инициативата е провокирана от тревогата, че в празничните дни около Коледа и Нова година 3-те лагера в София (Овча Купел, Враждебна, Военна рампа) ще останат без доброволци и хора, които даряват и обгрижват бежанците.

    Събрана е сума, която да осигури топла храна и плодове в периода 21 декември – 4 януари за 2500 бежанци, от които 500 са деца: Овча Купел: над 1000 човека; Враждебна: 400 човека; Военна рампа: 750 човека. Как може да подкрепите инициативата? Като се включите като доброволци в празничните дни за раздаване на храната.
    Който има желание и възможност да се включи, нека се свърже с Български дарителски форум. До локациите е осигурен транспорт.

    phone/fax:+359 2 951 59 78
    mobile:+359 888 624 197
    email: kvelichkova@dfbulgaria.org
    www.dfbulgaria.org

  • Успех за български ученици на 18-ата Международна астрономическа олимпиада в Република Литва

    В град Вилнюс, Република Литва, от 6 от 14 септември 2013 г. се проведе 18-ата Международна астрономическа олимпиада. В олимпиадата участваха двадесет отбора от 18 държави с близо 90 участника.

    Българският отбор се представи изключително успешно в трите кръга на олимпиадата, спечелвайки 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала.

    В отделните възрастови групи, класирането е както следва:

    Младша възраст
    Виктор Мирев, МГ „Д-р Петър Берон”, Варна – сребърен медал
    Теодор Алексиев, СМГ „П. Хилендарски”, София – сребърен медал
    Димитър Томов, МГ „Баба Тонка”, Русе – бронзов медал

    Старша възраст
    Даниел Дакев, МГ „Гео Милев”, Плевен – златен медал
    Константин Карчев, Американски колеж, София – сребърен медал
    Александър Атанасов, МГ „Гео Милев”, Плевен – бронзов медал

    Ръководители на националния отбор са:
    доц. д-р Алексей Стоев – Институт за космически изследвания и технологии при БАН, Филиал Стара Загора
    д-р Ева Божурова – Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник”, Варна

  • Нови седем медала за България

    | Галерия

    ХХVІ Международния турнир на младите физици (IYPT) се проведе в Таоюан, Тайван от 24 до 31 юли. Турнирът е отборно състезание, изискващо много повече знания и умения от участниците, като целта е учениците да се доближат максимално до реалния научно-изследователски процес. Отборът ни участва в пет физични битки, във всяка от която трябваше да представи решение, опониране и рецензиране на различни изследователски задачи.

    Във крайното класиране отборът дели 3-то място и спечели седем бронзови медали. В Турнира участваха 26 страни и след нашия отбор са не само домакините от Тайван, но и отбори на страни с утвърдени успехи във физичните науки като Русия, Франция и Великобритания.

    В отбора участват Искрен Ванков, Калоян Дърмонев и Николай Б. Николов от МГ „П. Берон“, Варна, Николай Н. Николов от ПМГ „Н. Попович“ Шумен и Виктор Кузманов от Американския колеж в София, както и ръководителките Гинка Екснер от ПУ „Паисий Хилендарски“ и Аслихан Шенол. Представителят на България в Международния организационния комитет Асен Кюлджиев от ИЯИЯЕ – БАН от своя страна председателстваше три от журиращите състави и бе избран в журито за финалния кръг.

    Спонсор на отбора е Фондация „Америка за България“.

  • Отново успехи за българските национали по лингвистика

    | Галерия

    Общо седем медала – един златен, два сребърни и пет бронзови донесоха на българия учениците, състезатели в международната олимпиада по лингвистика.

    От 22 до 27 юли в Манчестър, Великобритания, се проведе Единадесетата международна олимпиада по лингвистика. В нея взеха участие над 140 състезатели от 27 държави, идващи от 5 континента.

    България бе представлявана от два отбора, състоящи се от осем ученика и двама ръководители. Първи отбор: Ива Гумнишка (164 ГПИЕ – София), Веско Милев (ОМГ – Пловдив), Рада Атанасова (ГПЧЕ – Стара Загора) и Боряна Хаджийска (1АЕГ – София). Втори отбор: Юлия Маркова и Милена Великова (МГ – Варна), Иван Люцканов (1ЕГ – Варна) и Марин Иванов (164 ГПИЕ – София). Ръководители бяха инж. Александър Велинов и Валентина Момчилова. Научната подготовка бе ръководена от консултантът на националния отбор доц. д-р Иван Держански.

    От всички български ученици най-добре се класираха Ива Гумнишка – златен медал; Боряна Хаджийска, Юлия Маркова – сребърни медали; Веско Милев, Марин Иванов, Иван Люцканов и Милена Великова – бронзови медали. На отборното състезание първият български отбор спечели бронзов медал.

    Генерален спонсор на отбора е фондация „Америка за България“. Допълнително средства осигуриха МОМН и компанията „Онтотекст“.

    Олимпиадата по лингвистика е една от дванадесетте научни международни олимпиади. Тя се провежда ежегодно от 2003 г, като първи домакин е България. Всяка година на нея мерят сили най-добрите млади лингвисти от цял свят, които се изправят пред някои от най-трудните задачи в областта на езиците и лингвистиката в света.

    Науката лингвистика нашумява в последно време, особено с раздела си „компютърна лингвистика“. Това е дял, който се опитва да „научи“ компютрите да разбират човешки езици. Програмите на много световни корпорации за автоматичен превод, коригиране на правописни и граматически грешки, разпознаване на текст от сканиран документ както и нашумелите напоследък софтуери за гласово управление на мобилни телефони – всички те биха били немислими без сериозната работа на компютърните лингвисти.

    И през 2013 година постиженията на младите българи за пореден път доказаха, че страната ни е водеща и в тази област. Ние се гордеем с тях и им пожелаваме бъдещи успехи в обучението и науката, които да имат влияние върху цялостното развитие на техниката и информационните технологии на земята.

  • Отличени от 45-тата Международна олимпиада по химия

    От 15 до 24 юли 2013 г. в гр. Mосква, Русия се проведе 45 Международна Олимпиада по химия (МОХ). В олимпиадата взе участие делегация на България в състав:

    Ученици:
    Цветелин Илиянов Илиев, 12 клас – НПМГ „Акад. Л. Чакалов” – гр. София;
    Васил Христов Василев, 12 клас – СМГ „Паисий Хилендарски”– гр. София;
    Пенчо Бойков Бейков, 10 клас – НПМГ „Акад. Л. Чакалов” – гр. София;
    Боян Иванов Пейчев, 12 клас – НПМГ „Акад. Л. Чакалов” – гр. София;

    Ръководители:
    Доц. д-р Донка Николова Ташева и доц. д-р Пенка Василева Цанова от Факултет по химия и фармация на СУ “Св. Кл. Охридски”.

    Васил Христов Василев – випускник от СМГ „Паисий Хилендарски” гр. София и Цветелин Илиянов Илиев – випускник от НПМГ „Акад. Л. Чакалов” гр. София завоюваха бронзови медали, а Боян Иванов Пейчев oт НПМГ „Акад. Л. Чакалов” спечели почетна грамота.

  • От 14 до 21 юли в град Берн, Швейцария, се проведе 24-та Международна олимпиада по биология

    От 14 до 21 юли 2013 г. в град Берн, Швейцария, се проведе 24-та Международна олимпиада по биология, на която взеха участие 62 страни от целия свят. Нашата страна е сред основателите на тази олимпиада и за поредна година Националният ни отбор, включващ четирима ученици от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” – Ангел Механджийски, Илиян МакКан, Ангелина Банковска и Лазар Митров, се представи достойно.

    След тежки изпитания с решаване на теоретични и практически задачи и оспорвана конкуренция с 248 състезатели, бронзов медал спечели Лазар Митров, а Ангелина Банковка и Ангел Механджийски получиха грамота за достойно представяне. Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицински факултет и Радослав Александров от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски”. За поредна година основен спонсор на Националния ни отбор е Фондация „Америка за България”, благодарение на която е осъществена подготовката на състезателите. На тържествената церемония по награждаването на Международната олимпиада присъства и посланника ни в Конфедерация Швейцария Меглена Плугчиева, която сподели вълненията на нашите представители.