Архив - 2015

  • Три златни, четири сребърни и седем бронзови медала за България от Международният турнир по информатика в Шумен

    Три от петте най-силни държави по информатика в света взеха участие в състезанието.

    С впечатляващи резултати за България приключи седмото издание на Международния турнир по информатика, който се проведе между 27 и 29 ноември 2015 г. в Шумен, България. Нашите ученици спечелиха общо 3 златни, 4 сребърни и 7 бронзови медала в двете категории – младша и старша възраст, като български състезател е абсолютен първенец в надпреварата. В турнира участваха състезатели от Русия, Румъния, Сърбия и България. За значимостта на състезанието говори участието на три от петте най-силни държави в състезателната информатика според класацията на Международната олимпиада по информатика за всички времена – България, Русия и Румъния. Участниците в състезанието бяха общо 142 на брой.

    Българските ученици, които отличиха страната ни с медали са:

    1. Енчо Мишинев, МГ Ямбол – златен медал и абсолютно първо място (старша възраст).
    2. Христо Венев, СМГ – златен медал (старша възраст)
    3. Иво Дилов, СМГ – сребърен медал (старша възраст)
    4. Даниел Атанасов, СМГ – сребърен медал (старша възраст)
    5. Димитър Карев, ПМГ Хасково - сребърен медал (старша възраст)
    6. Валентин Борисов, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)
    7. Илиян Йорданов, МГ Варна – бронзов медал (старша възраст)
    8. Иван Ганев, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)
    9. Андрей Андреев, МГ Плевен – бронзов медал (старша възраст)
    10. Антон Чернев, ПМГ Шумен – бронзов медал (старша възраст)
    11. Петър Няголов, МГ Русе – златен медал (младша възраст)
    12. Иван Иванов, Американски колеж София – сребърен медал (младша възраст)
    13. Радослав Димитров, ОМГ Пловдив – бронзов медал (младша възраст)
    14. Атанас Добрев, ОМГ Пловдив – бронзов медал (младша възраст)

    Председател на научния комитет на турнира беше гл. ас. Емил Келеведжиев, ръководител на националния отбор по информатика.

    Международният турнир по информатика се провежда в Шумен от 2009 г. насам. Той възниква като продължение на Националния есенен турнир по информатика, който се провежда от 2001 г. отново в Шумен. Понастоящем националният турнир продължава да се провежда паралелно с международния, като повечето български състезатели участват и в двата турнира едновременно.  От 2009 г. до сега българските състезатели са спечелили в състезанието общо 15 златни, 23 сребърни и 29 бронзови медала.

  • Карол подкрепи „златния” астроном на България

    Докторантската стипендия на финансова група Карол за 2016 г. се присъжда на Никола Каравасилев. Това единодушно реши голямото жури, в което влизат топ мениджъри от компаниите на Карол, досегашните носители на стипендията, представители на Асоциацията на докторантите в България и издателите на сп. “Българска наука”.

    Миналата година докторантът от Катедрата по астрономия в Софийския Университет „Св. Климент Охридски” беше финалист в конкурса на финансовата група, когато призът получи Деница Згурева, докторант в Техническия университет, София. С дисертацията си изследва кълбовидни звездни купове в Местната група от галактики и разработва софтуер, с който ще "пренареди" звездното небе като коригира грешките на огромен масив данни, събиран в продължение на няколко години. Никой досега не е успявал да направи това, но младият астроном смята, че до една година работата му ще завърши успешно и след още около година тествания, софтуерът ще работи пълноценно и ще го предостави напълно безвъзмездно за използване на учените в цял свят.
    Освен с чисто научната си дейност обаче Никола Каравасилев привлече вниманието на журито и с многобройните си изяви през годината с педагогическата си дейност, както и като комуникатор на науката. Той е ръководител на националния отбор по астрономия и с учениците си донесе на страната ни десетки медали и отличия от международни състезания и олимпиади. От около месец е и един от тримата астрономи, които в планетариума на „Музейко” разпалват въображението на децата и на достъпен и интересен език разказват за звездите и Вселената.

    Никола Каравасилев е от хората, които могат да запалят искрата на науката във всеки, казва за него докторът по астрофизика Владимир Божилов, преподавател в Катедра Астрономия на СУ и гл. редактор на сп. ВВС Знание. Той определя своя колега като един от най-младите и най-добрите специалисти и смята, че присъдената от Карол стипендия е поредната стъпка, която показва, че България държи на хората, които се занимават с наука.

    “Никола Каравасилев е уникален човек и учител, той заслужава това признание, защото вдъхновява младите”, аргументира избора Петър Теодосиев, главен редактор на сп. “Българска наука”. “Той заслужава признанието, защото печели златните медали за страната ни и е виновникът да се развява българският флаг на международните състезания”, допълва го Росен Теодосиев, председател на управителния съвет на Сдружение "Форум Наука". “
    “Всички се убедихме в приноса на Никола Каравасилев не само към научната област, но и в обществото като цяло заради неговата възпитателна и педагогическа дейност”, казва Таня Славова, носител на докторантската стипендия на Карол за 2014 г.

    “Тази година решихме без конкурс да присъдим стипендията на един от силните финалисти в конкурса ни миналата година, защото с цялостната си дейност той спечели не само журито на Карол, а и на различни състезания и олимпиади със своите ученици в различни точки на света”,  коментира Милена Петкова, мениджър Знание във финансова група Карол. Тя добави, че журито адмирира приноса му за изграждане на дълготраен интерес на младите хора към науката по един интересен и модерен начин, а самият докторант е защитил достойно кандидатурата си с многобройните безспорни резултати и медали.

    Финансова група Карол присъжда годишна стипендия в размер на 8000 лв. на редовен докторант със значим принос в своята област. Първият носител на стипендията е физик. След него призът получава геодезист, а след това финансовата подкрепа получи инженерът Деница Згурева, която работи по амбициозния проект за ТЕЦ с нулеви емисии въглероден диоксид.

  • Общо 68 медала спечелиха олимпийците ни през изминалата година

    | Галерия

    Краят на календарната година наближава, но олимпийският сезон вече може да бъде обявен за успешно приключен. Поредни невероятни постижения отбелязаха българските състезатели по природни науки през последната година. Резултатите се подобряват с всяка изминала състезателна година, като равносметката за изминалия сезон сочи невероятните 68 медала и 6 почетни грамоти на нашите млади таланти.

    Адмирации към състезателите ни по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика, както и към техните учители и ръководители, с помощта на които завоюваха 9 златни, 34 сребърни и 25 бронзови медала и 6 почетни грамоти.

    Снимки от тазгодишните международни и балкански състезания можете да разгледате в приложената галерия.

  • Националният ни отбор спечели един златен, два сребърни и един бронзов медал на Международната олимпиада по астрономия

    Българският ученик Стефан Иванов е абсолютен първенец в олимпиадата.

    С впечатляващи резултати за българския национален отбор приключи XX-тата юбилейна Международна олимпиада по астрономия, която се проведе От 16-ти до 22-ри октомври 2015 г. в Казан, Русия. В нея се включиха общо 62 ученика от 13 страни от Европа и Азия.

    Отборът се завръща в България днес (23.10.2015 г.) в 22:00 часа на Терминал 2 на Летище София.

     „Може да се каже, че това едно историческо представяне на страната ни на престижното международно състезание, защото за първи път имаме абсолютен първенец на цялата олимпиада. От 1998-ма година насам в Международната олимпиада по астрономия нашите ученици са спечелили общо 14 златни медала, но до момента никой от тях не е бил с най-висок резултат.“, коментират ръководителите на отбора.

    Страната ни бе представена на олимпиадата от седем ученици, които завоюваха четири медала. Имената на медалистите са следните:

    1. Стефан Иванов, ученик в 9-ти клас в ПМГ Бургас – златен медал и диплом за най-добър резултат на цялата олимпиада
    2. Бойко Борисов, ученик в 9-ти клас в СМГ – сребърен медал
    3. Георги Александров, ученик в 9-ти клас в СМГ – сребърен медал
    4. Петър Димитров, ученик в 9-ти клас в НПМГ – бронзов медал

    На останалите трима наши ученици Владимира Иринчева, Димитър Томов и Феодор Кономаев бяха връчени дипломи за участие.

    Ръководители на отбора тази година бяха Ева Божурова, дългогодишен преподавател в НАОП „Николай Коперник“, гр. Варна и Йоанна Кокотанекова, ръководител на школа по астрономия към Младежки център, гр. Хасково.

     

  • Приключи първата детска лаборатория за приложна и забавна химия

    | Галерия

     

    Близо 600 софийски ученици на възраст от 8 до 12 години посетиха Научната лаборатория на Байер за деца между 13 и 19 октомври 2015 г., провела се в Националния музей "Земята и хората" в столицата.

    Детската лаборатория за приложна и забавна химия се проведе за първи път в България и целта й бе да покаже на децата колко интересна може да бъде науката. В рамките на инициативата бяха представени няколко забавни експеримента. Децата научиха как могат да измерят количеството витамин C в соковете, разбраха какво представлява калциевият карбонат и видяха какво се случва с черупката на яйце, поставено в оцет. Приготвянето на „домашна“ лава лампа предизвика голям интерес, а Бордолезовият разтвор им припомни цвета на майското небе. Експериментите приключиха с творческо вдъхновение и рисунки върху парче картоф с йодна тинктура.

    Огромно благодаря за ентусиазма, търпението, отзивчивостта и вниманието, с което Вашият екип показа и запозна нашите малки ученици с магията на химията! Би било страхотно и за в бъдеще да има подобни инициативи! С удоволствие бихме се включили!”, споделя преподавател от 119-то СОУ "Акад. М. Арнаудов", гр. София.

    Демонстрациите бяха проведени както от доброволци от фирмата, така и от олимпийски състезатели по природни науки:

    1. Пенчо Бейков, отличен с два сребърни и два бронзови медала от международни олимпиади по химия.
    2. Борис Борисов, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по химия 2015 г.
    3. Любен Бориславов, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по химия 2015 г.
    4. Виктория Христова, отличена с почетна грамота от Международната олимпиада по биология 2015 г.
    5. Цветослав Ангелов, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по биология 2015 г.
    6. Ангелина Банковска, отличена с почетни грамоти на две международни олимпиади по биология
    7. Лазар Митров, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по биология 2013 г.
    8. Владимир Милов, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по биология 2012 г.
    9. Кристина Костадинова, достигнала призово място на Националната олимпиада по химия и биология
    10. Мария Карабоева, достигнала призово място на Националната олимпиада по биология

     

  • Седем медала за българските състезатели по информатика в Румъния

    | Галерия

    От 15 до 18 октомври за трети пореден път се проведе състезанието Romanian Master of Informatics в гр. Букурещ, Румъния. България отбеляза присъствие с цели три отбора - 14 участници и 3-ма ръководители (Антон Шиков, Бисерка Йовчева и Юлия Димитрова). Отборът на Антон Шиков завърши втори в крайното класиране с общ резултат 282.5 - с едва 20 точки по-малко от румънските първенци. Другите два отбора - от Варна и от Шумен, завършиха съответно на 12-о и 13-о място сред конкуренцията от Румъния, Молдова, Полша, Русия, Швейцария и др.

    Сериозен успех постигнаха седем от българските състезатели по информатика, които се завърнаха с медали:

    1. Христо Венев - XII клас, СМГ - златен медал - II-ро място в крайното общо класиране
    2. Енчо Мишинев - XI клас, МГ Ямбол - сребърен медал
    3. Иван Ганев - X клас, ПМГ Шумен - сребърен медал
    4. Даниел Атанасов -XII клас, СМГ - бронзов медал
    5. Александър Кръстев - VIII клас, МГ Варна - бронзов медал
    6. Иво Дилов - XII клас, СМГ - бронзов медал
    7. Радостин Чонев - X клас, МГ Варна - бронзов медал
  • Олимпийски състезатели от националните отбори по биология и химия участват в Научната лаборатория на Байер за деца

    | Галерия

    Детска лаборатория за приложна и забавна химия ще се проведе между 13 и 19 октомври в Националния музей „Земята и хората“, София

    Националният музей „Земята и хората“ ще стане домакин на научна лаборатория за приложна и забавна химия за деца, организирана от “Байер България” ЕООД и с подкрепата на СРООПН в периода 13-19 октомври. По време на инициативата ще бъдат демонстрирани интересни експерименти, които ще покажат на децата забавната страна на химията. Експериментите са подходящи за деца на възраст 8-12 години. Експериментите за научната лаборатория са подготвени с помощта на олимпийските състезатели от националните отбори по биология и химия, които ще влязат и в ролята на демонстратори по време на посещенията. Ето и имената на състезателите от международни и национални олимпиади, които ще се включат в инициативата:

    1. Пенчо Бейков, отличен с два сребърни и два бронзови медала от международни олимпиади по химия.
    2. Борис Борисов, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по химия 2015 г.
    3. Любен Бориславов, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по химия 2015 г.
    4. Виктория Христова, отличена с почетна грамота от Международната олимпиада по биология 2015 г.
    5. Цветослав Ангелов, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по биология 2015 г.
    6. Ангелина Банковска, отличена с почетни грамоти на две международни олимпиади по биология
    7. Лазар Митров, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по биология 2013 г.
    8. Владимир Милов, отличен с бронзов медал от Международната олимпиада по биология 2012 г.
    9. Кристина Костадинова, достигнала призово място на Националната олимпиада по химия и биология
    10. Мария Карабоева, достигнала призово място на Националната олимпиада по биология

    Първите посетители в Научната лаборатория на Байер ще бъдат учениците от няколко столични училища. На 17 октомври (събота) събитието ще бъде отворено за посещение с начални часове 10:00 ч., 13:30 ч. и 16:00 ч. Входът е свободен и за участие е нужно предварително записване на тел. 02/832 33 44.
    Проектът се осъществява с подкрепата на Районен инспекторат по образованието, София-град.

  • Българският отбор спечели четири сребърни медала на Младежката балканска олимпиада по информатика

    | Галерия

    Младежите наредиха страната ни на второ място в отборното класиране сред 10 държави.

    С впечатляващи резултати за българския национален отбор по информатика приключи 9-тата Младежка балканска олимпиада, която се проведе в Охрид, Македония между 14 и 19 септември 2015 г. Сред 10 държави, които се включиха в съревнованието, именно българските умове се оказаха на челни позиции в класирането. Четири от общо четири състезатели бяха наградени със сребърни медали, нареждайки се на второ място след Румъния. Състезатели в отбора за олимпиадата са ученици на възраст до 15,5 години.

    Дългосрочната подкрепа на олимпийския отбор се осъществява от „Фондация Америка за България“.

    Медалисти в Младежката балканска олимпиада по информатика са както следва:

    1. Петър Ивелинов Няголов,  МГ "Баба Тонка" Русе,  8 клас – сребърен медал
    2. Иван Даниелов Иванов , София,  Американски колеж, 9 клас – сребърен медал
    3. Радослав Стоянов Димитров , ОМГ "Акад. Кирил Попов" Пловдив, 8 клас – сребърен медал
    4. Александър Тонев Кръстев , МГ "Д-р Петър Берон" Варна , 8 клас – сребърен медал

    Иван Иванов е в състава на националния отбор за втори път след като завоюва сребърен медал на Младежката балканиада през 2014 г. Останалите състезатели тази година са в състава на националния отбор за първи път.

    Ръководител на отбора е Емил Келеведжиев – главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г., и председател на националната комисия по информатика.

    Заместник ръководител е Пламенка Христова, преподавател в Русенски Университет.

     

    МЛАДЕЖКАТА БАЛКАНСКА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА

    Младежката балканска олимпиада по информатика се провежда за първи път през 2007 г. в Белград, Сърбия. България е била домакин на олимпиадата четири пъти. До 2015 г. отборът е  донесъл на страната ни общо 37 медала: 9 златни, 18 сребърни и 10 бронзови. Повече информация вижте тук - http://jboi2015.cs.org.mk/.