Архив - 2019

  • 76 МЕДАЛА ДОНЕСОХА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ ТАЗИ ГОДИНА !

    Вторник, 10 декември 2019 г. 

    Отново настъпи онова време на година - празничното настроение подрани, и го наричаме така, защото днес в Археологическия музей към БАН отпразнувахме края на състезателната година и успехите на състезателите по природни науки. По традиция тържественото събитие се провежда под патронажа и с присъствието на президента на Република България.

    Годишната среща - девета подред - събира настоящи състезатели, техните ръководители и учители, и всички замесени в успехите на талантливите ни ученици в областта на природните науки - астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия. На събитието присъстваха и членове на Съвета за развитие на СООПН, спонсори и партньори на Сдружението.

    Почти всички национални отбори се завърнаха с медал за всеки свой участник - над 95% успеваемост! През 2019 г. участниците от националните олимпийски отбори по природни науки донесоха цели 76 медала, сред които: 12 златни, 38 сребърни, 26 бронзови, както и 3 почетни грамоти. 

    По време на днешната церемония г-н Румен Радев поздрави състезателите и им пожела още много успехи и през идната 2020 година: “За да може една държава със 7-милионно население да се мери с гиганти като САЩ, Русия, Китай, Япония, това означава, че тази държава има най-важния капитал за всяка една нация - талантливи млади хора. И те ще направят днешния ден успеха на бъдещето. Продължавайте да бъдете лицето на нашата реклама пред света.”

    Приветствия за успехите от изминалата състезателна година чухме и от програмния инспектор по образованието на генералния олимпийски спонсор, Фондация “Америка за България”, г-жа Ирина Илиева

    Председателят на УС на СООПН Алексей Христов изказа своите благодарности от името на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки към всички, съпричастни на олимпийската кауза вече години наред. Признателност към всички партньори и нови спонсори като Vivacom и тяхната кампания “Операция “Жълти стотинки”, Райфайзен банк, Bayer, Acronis, Telus. От страна на учениците  в церемонията взеха участие и тазгодишни медалисти - Матей Петков (златен медалист от Международната олимпиада по лингвистика - 2019) и Евгени Кайряков (двукратен сребърен медалист от Международната и Балканската олимпиади по математика 2019).

    Вижте още: КОИ БЯХА ОТБОРИТЕ ПРЕЗ 2019 Г.?

    Важно е да изтъкнем, че България, като инициатор или първоучастник в такива ученически надпревари, е част от олимпийските среди още от първата такава олимпиада - тази по математика от 1959 година. От тогава насам всяка година на международната сцена страната ни изпраща своите делегати - около 60 ученика в над 15 различни межданародни, балкански и европейски състезания. От 1959 г. досега националите са донесли за България над 969 медала - 179 златни, 346 сребърни, 444 бронзови.

    Зад достигането на всички тези успехи стоят изключителният талант, отдаденост и дисциплина на над 60 състезатели и целогодишният труд на техните учители – десетки преподаватели и учени, ангажирани със селекцията и подготовката на националните ни отбори по астрономия, атрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

    АКО ИСКАТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ОТБОРИТЕ, МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ЛЕСНО СЪС SMS С ТЕКСТ DMS OLYMP НА НОМЕР 17 777.

  • ЗЛАТО И БРОНЗ ОТ ОЛИМПИАДАТА ПО ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ФИЗИКА В БЕЛАРУС

    Между 23 и 30 ноември в Жемчужина, Беларус, се проведе VII-ата Международната олимпиада по експериментална физика (IEPhO). България бе представлявана от двама от най-добрите си състезатели - Васил Николов и Иво Петров. След огромна конкуренция от 500 от най-добрите състезатели по физика (предимно от Русия), нашите момчета се завърнаха окичени съответно със златен и с бронзов медали. 

    Българските участници са:

    • Васил Николов, 11 клас, ПМЧГ - златен медал
    • Иво Петров, 12 клас, СМГ - бронзов медал

    Техен ръководител отново бе Никола Каравасилев, учител в ПЧМГ и Izzi Science for kids, и член на УС на СООПН.

    Международната олимпиада по експериментална физика се провежда в три състезателни дни. Във всеки от тях участниците трябва да се справят с по две доста тежки експериментални задачи. Това изисква от тях да отлично боравене с наличната техника, добра теоретична подготовка и бързина.

    И двамата български физици са участвали в немалко международни и европейски форуми, и са носители на множество медали. 12-класникът Иво Петров е двукратен сребърен медалист от тазгодишните олимпиади по физика и по математика, носител е на сребро от МОФ 2018 и 2 бронза от Европейската по физика 2019 и 2018. 

    11-класникът Васил Николов е трикратен бронзов медалист от Международните олимпиади по астрономия (2017-2019) и носител на бронзов медал от тазгодишната Международна олимпиада по физика.

    “Бих искал най-искрено да благодаря на всички, които подкрепиха нашето участие в това състезание! Освен, че се връщаме с медали, учениците ни натрупаха много практически опит, който ще им е изключително полезен вбъдеще.” споледи развълнуваният ръководител Никола Каравасилев след награждаването.

    Участието на IEPhO 2019 бе възможно след успешна кампания за набиране на средства, и благодарение на Зебра АД (в лицето на г-жа Емилия Стефчева), г-жа Петя Манолова, г-н Венелин Добрев и всички други анонимни спонсори на отбора.

    Източник: Никола Каравасилев, MediaBricks

     

  • КОЙ ЩЕ БЪДЕ ДОМАКИН НА ЧЕТВЪРТАТА ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАТИКА (еJOI)

    По-рано днес стана ясно, че четвъртото поредно издание на еJOI - Европейската младежка олимпиада по информатика, ще се проведе през лятото на 2020 г. под домакинството на Грузия.

    Напомняме, че eJOI бе инициирана от България в лицето на Бисерка Йовчева и Школа по информатика „А&Б“ гр. Шумен, проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (2014-2017), Алексей Христов, председател на УС на СООПН, и Елена Маринова, президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

    Първото издание на общоевропейското състезание за ученици до 15,5 - годишна възраст се проведе през септември 2017 г. в София. Тогава българчетата спечелиха 8 медала (1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови), а абсолютният първенец на олимпиадата бе Николоз Биркадзе от Грузия.

    Щафетата бе предадена нататък, като следващите издания на eJOI бяха под домакинството на Русия (2018) и Словения (2019), следвани от Грузия догодина. До момента българските младши състезатели по информатика са спечелили за страната ни общо 16 медала - 3 златни, 9 сребърни и 4 бронзови.

    Поканени да се включат са 46-те държавите от Съвета на Европа. До момента броят на участващите страни е съответно 22, 21 и 24. 
     

    Следете всички актуални състезания и резултати около отборите по природни науки в нашия олимпийски календар. 

    Вижте и кои бяха отборите през състезателния сезон за 2019 г.

     

  • Българските състезатели спечелиха 19 медала от Международния есенен турнир по информатика - IATI

    19 медала за България спечелиха учениците ни по време на престижния Международен есенен турнир по информатика – IATI. Надпреварата се проведе за 11-а поредна година в Шумен. Българските информатици спечелиха отличията си в конкуренция със 180 състезатели от 9 държави. В старшата възраст родните ученици завоюваха 4 сребърни и 6 бронзови медала, а в младша – 2 сребърни и 7 бронзови.

    Тази година състезателите бяха оценявани от научен комитет с председател: Емил Келеведжиев и членове Руско Шиков, Петър Петров и Илиян Йорданов. Безпроблемното протичане на турнира бе подсигурено от техническия комитет с председател Антон Шиков и зам. председател Цветелина Иванова. Организатори на турнира са Община Шумен, ШУ „Еп. К. Преславски“ и Школа А&Б. Почетен председател на организационния комитет е проф. д.и.н. Георги Колев, а председател – гл. ас. д-р Бисерка Йовчева.

    В младша възраст сребро спечелиха Деян Хаджи-Манич и Атанас Димитров. Бронзовите отличия са за Илия Петров, Илияс Номан, Юлиян Славчев, Велислав Гърков, Благо Гунев, Ясен Пенчев и Александър Янев.

    При старша възраст носителите на сребърни медали за България са Александър Радославов, Мартин Копчев, Андон Тодоров и Георги Петков. Бронзовите отличия са за Иво Карагьозов, Антъни Господинов, Станислав Николов, Константин Каменов, Даниел Трополинов и Димитър Опърлаков.

    На официалната церемония по награждаването в събота съветника по образование на президента Радев – Валентина Танева прочете поздравителния адрес от държавния глава и тазгодишен патрон на IATI. На церемонията бяха раздадени общо 91 медала. При младша възраст имаше 21 бронзови отличия, 13 сребърни и 9 златни. При старша възраст имаше 24 бронзови медала, 15 сребърни и 9 златни.

    Партньори на IATI са МОН, РУО, Исторически парк Неофит Рилски  и Мусала Софт.

    Спонсори на турнира са: Телепол, It Partner, Псит 35, Лавена АД, Булмаг и Златен век. Бронзови спонсори са SoftUni, PeerAssist, Ротари клуб Шумен и Херти. Сребърни спонсори са Dreamix, а Златен спонсор на турнира е фирма Алкомет.

    Медийни партньори са Вестник Шуменска заря, Радио Шумен, Телевизия Шумен, MediaBricks.bg, Шмоко БГ, Шум.БГ,  Шуменонлайн, 24Шумен, Радиян и ИнфоШумен.

     

    Източник: Media Bricks

  • СООПН Е СРЕД ИЗБРАНИТЕ КАУЗИ В КАМПАНИЯТА “ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ” 2019

    „Избери, за да помогнеш“ набира средства за 23 каузи

    За 11-а поредна година Райфайзенбанк открива набирането на средства в подкрепа на 23 каузи, част от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“ 2019. Фокусът на селектираните през тази година проекти е върху иновациите в медицината и образованието, навременната профилактика и лечение на редки болести при деца и възрастни, подкрепата за самотни възрастни хора и за деца с психични заболявания и физически увреждания, съхраняването на българското културно наследство, както и опазването на българските гори и биоразнообразие.

    Сред институциите и организациите, които набират финансиране за проектите си, са УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, Национална Кардиологична Болница, Български Червен кръст, Национален Етнографски музей, Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, Природен парк Витоша и др. В кампанията са включени и дългогодишните партньори – Българската Коледа, SOS Детски селища България, Фондация „За нашите деца“, Каритас България, Фондация Конкордия и Фондация „Х. Степич – благотворителност за ЦИЕ“.

    СООПН се включва с проект “Да достигнем до звездите” за подкрепа на олимпийския отбор по астрономия и астрофизика. Дисциплините отсъстват от общообразователния план на българските училища, което от своя страна изправя ръководителите и техните възпитаници в неравностойна позиция спрямо другите отбори по природни науки, получаващи сериозна част от знанията си още в учебната стая. Това поражда необходимостта от значителни средства за организацията, обученията и самата практическа подготовка на децата преди националните и международни състезания.

    Проектът предвижда провеждането на традиционната Националната школа по астрономия като неделима и надграждаща част от цялата подготовка преди всяка Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Резултатът от нея, освен излъчване на най-добрите в дисциплината, се явява и финален тест преди самото състезание. В рамките на инициативата ще бъдат закупени и телескопи за изследване на вселената.

    За 11 години са подкрепени над 140 организации с близо 3 млн. лв., за реализирането на 257 проекта. Традиционно най-много средства в дарителската кампания се набират от банката и служителите на Групата Райфайзен в България, като през последните години нарастват броят и делът на дарения от широката общественост, които бяха удвоени през 2018 г. спрямо предходната кампания.

    Дарение за избрания проект може да се направи лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията, като е необходимо единствено въвеждането на данни за картата и избор на сума за дарение. Другите опции за подкрепа на каузите е през RaiMobile, Райфайзен Онлайн или с банков превод директно по сметката на съответната организация. 

    Избери, за да помогнеш!

    Разбери как - тук.


     

  • КОИ БЯХА ОТБОРИТЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ ПРЕЗ 2019?

    СООПН навърши 9 години - през 2019 г. бяхме част от научно-популярното събитие “Наука с кауза”, станахме каузата на деветата "Операция "Жълти стотинки" кампания на Vivacom, а също и част от “Избери, за да помогнеш” на Raiffisen Bank, и др.

    За поредна година се вълнувахме наравно с родители, съученици, учители и ръководители при вскяго състезание. Ежегодно страната ни изпраща над 60 ученици на около 15 международни и балкански състезания - най-престижните олимпиади по математика, информатика, лингвистика, биология, химия, физика, млади физици, астрономия, астрофизика. Ако ни следите отдавна, може би знаете защо е важна българската олимпийска среда, и че държавата ни участва в тези форуми от самото начало - през 1959 г. (първата Международна олимпиада по математика - IMO, в Румъния - прочети повече за нея тук) до сега. Към 2018 г. спечелените медали са 893, а тепърва предстои да обновим базата данни, добавяйки и тазгодишните постижения.

    Вижте още: Календар 2019 и Календар за 2020

    Преди седмица закрихме олимпийския сезон, след като астрономите ни се завърнаха с 6 медала от Международната олимпиада в Румъния.

    Нека си припомним къде, кой и какво се случи през пролет-лято 2019 г. на олимпийския хоризонт:
     

    53-та Международна Менделеевска олимпиада по химия - 21-27 април 2019 г., Санкт Петербург, Русия - 1 златен, 2 сребърни медала, 1 почетна грамота

    • Камен Петров, 12 клас, НПМГ - 13то място, златен медал
    • Дамян Францов, 11 клас, СМГ - сребърен медал
    • Евгени Стателов, 12 клас, ЕГ "Пловдив" - сребърен медал
    • Кристиян Вилхемов, 11 клас, НПМГ - почетна грамота



      XXXVI Балканска олимпиада по математика - 30 април-5 май 2019 г., Кишинев, Молдова - 3 сребърни, 3 бронзови медала
       
    • Борислав Антов, 12 клас, СМГ - сребърен медал
    • Евгени Кайряков, 11 клас, СМГ - сребърен медал
    • Кристиян Василев, 12 клас, ПЧМГ -  сребърен медал
    • До Виет Кьонг, 10 клас, СМГ - бронзов медал
    • Кристиан Минчев, 11 клас, ППМГ Бургас - бронзов медал
    • Борислав Кирилов, 9 клас, ПЧМГ - бронзов медал

    3-та Европейска олимпиада по физика - 31 май-4 юни 2019 г., Рига, Латвия - 1 златен, 2 сребърни, 2 бронзови медала

    • Георги Александров, 12 клас, СМГ - златен медал (двукратен от 2019 и 2018)
    • Александър Проданов, 9 клас, ППМГ Казанлък  - сребърен медал
    • Александър Кръстев, 12 МГ Варна - сребърен медал
    • Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София - бронзов медал
    • Иво Петров, 11 клас, СМГ - бронзов медал

    23-та Младежката Балканска Олимпиада по математика - 20-25 юни 2019 г., Агрос, Кипър - 2 златни, 3 сребърни, 1 бронзов медала

    • Иван Тагарев, 8 клас, СМГ - златен медал (пълен сбор)
    • Илияс Номан, 8 клас, СМГ - златен медал (пълен сбор)
    • Никола Цачев, 8 клас, ПЧМГ - сребърен медал
    • Божидар Димитров, 8 клас, ПМГ Силистра - сребърен медал
    • Ивайла Радкова, 8 клас, 125 СУ София - сребърен медал
    • Мария Дренчева, 7 клас, СМГ - бронзов медал

    32-ри Международен турнир на младите физици - 6-13 юли 2019 г., Варшава, Полша

    • Нина Димова, 12 клас, СМГ
    • Драгни Драгнев, 12 клас, 91 НЕГ
    • Георги Иванов, 10 клас, СМГ
    • Матю Машков, 10 клас, МГ Русе
    • Николай Митев, 11 клас, Американски колеж 

     50-та Международна олимпиада по физика - 7-15 юли 2019 г., Тел Авив, Израел - 2 сребърни, 3 бронзови медала

    • Георги Александров, 12 кл., СМГ - сребърен медал
    • Иво Петров, 11 кл., СМГ - сребърен медал
    • Александър Проданов, 9 кл., ППМГ Казанлък - бронзов медал
    • Владимира Иринчева, 12 кл., ПЧМГ София - бронзов медал
    • Васил Николов, 10 кл., ПЧМГ София – бронзов медал

     60-та Международна олимпиада по математика - 10-21 юли 2019 г., Бат, Великобритания - 5 сребърни, 1 бронзов медала

    • Евгени Кайряков, 11 клас, СМГ -  сребърен медал
    • Иво Петров, 11 клас, СМГ  - сребърен медал
    • Борислав Кирилов, 9 клас, ПЧМГ -  сребърен медал
    • Кьонг До, 10 клас, СМГ - сребърен медал
    • Кристиан Минчев, 11 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
    • Кристиян Василев, 12 кл, ПЧМГ - бронзов медал

    30-та Международна олимпиада по биология - 14-21 юли 2019 г., Сегед, Унгария - 2 сребърни, 2 бронзови медала

    • Здравко Иванов, 12 клас, СМГ - сребърен медал
    • Десислава Илиева, 11 клас, СМГ - сребърен медал
    • Иван Георгиев, 12 клас, НПМГ - бронзов медал
    • Кирил Тошев, 11 клас, НПМГ - бронзов медал

    51-ва Международна олимпиада по химия - 21-30 юли 2019 г., Париж, Франция - 1 златен, 1 сребърен, 2 бронзови медала

    • Евгени Стателов, 12 клас, ЕГ „Пловдив” - златен медал
    • Камен Петров, 12 клас, НПМГ София - сребърен медал
    • Дамян Францов, 11 клас, СМГ - бронзов медал
    • Михаил Паскалев, 12 клас, НПМГ София - бронзов медал

    17-та Международна олимпиада по лингвистика - 29 юли-2 август 2019 г., Йонгин, Южна Корея - 2 златни, 2 сребърни, 2 бронзови медала, 1 почетна грамота

    • Здравко Иванов, 12. клас, СМГ (отбор 1) - златен медал
    • Матей Петков, 11. клас, НПМГ София (отбор 2) - златен медал
    • Елена Кескинова, 11. клас, СМГ (отбор 1) - сребърен медал
    • Цветелина Стефанова, 11. клас, СУЕЕ Русе (отбор 1) - сребърен медал
    • Виктор Балтин, 11. клас, ППМГ Бургас (отбор 1) - бронзов медал
    • Марко Иванов, 12. клас, ПЧМГ, София (отбор 2) - бронзов медал
    • Никол Обретинчева, 12. клас, СМГ (отбор 2) - почетна грамота
    • Йоан Саламбашев, 12. клас, МГ Пловдив (отбор 2)

    13-та Международната олимпиада по астрономия и астрофизика - 2-10 август 2019 г., Кещей, Унгария - 1 златен, 3 сребърни, 1 бронзов медала​

    • Георги Александров, 12 клас, СМГ - златен медал
    • Любомир Шойлев, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
    • Петър Димитров, 12 клас, НПМГ - сребърен медал
    • Стефан Иванов, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
    • Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София - бронзов медал

    31-ва Международна олимпиада по информатика - 3-11 август 2019 г., Баку, Азербайджан - 1 златен, 2 сребърни, 1 бронзов медала

    • Радослав Димитров, МГ Пловдив, 12 клас - златен медал
    • Александър Кръстев, МГ Варна, 12 клас - сребърен медал
    • Мартин Копчев, ПМГ Габрово, 9 клас - сребърен медал
    • Виктор Кожухаров, МГ Русе, 10 клас - бронзов медал

    3-та Европейската младежка олимпиада по информатика - EJOI - 23-29 август 2019 г., Марибор, Словения - 3 сребърни, 1 бронзов медала

    • Атанас Димитров, 8 клас, СМГ - сребърен медал
    • Деян Хаджи-Манич, 7 клас, МГ Варна - сребърен медал
    • Благо Гунев, 8 клас, СМГ - сребърен медал
    • Велислав Гърков, 7 клас,  2 СУ София - бронзов медал

    XXVII-а Балканска олимпиада по информатика - 9-14 септември 2019 г., Атина, Гърция - 1 златен, 1 сребърен, 1 бронзов медала, 1 почетна грамота

    • Мартин Копчев, 9 клас, ПМГ Габрово - златен медал
    • Виктор Кожухаров, 10 клас, МГ Русе - сребърен медал
    • Андон Тодоров, 9 клас, СМГ - бронзов медал
    • Александър Радославов, 11 клас, СМГ - почетна грамота

     XXIV-та Международна олимпиада по астрономия,  19-27.10.2019 - Пятра Нямц, Румъния – 1 златен, 1 сребърен, 4 бронзови;

    • Маргулан Исмолдаев - 9 клас, МГ Варна - златен медал; 
    • Явор Йорданов - 10 клас, НПМГ, София - сребърен медал; 
    • Иван Попов - 10 клас, ПМГ,  Гоце Делчев - бронзов медал; 
    • Виктор Герасимов - 9 клас, НПМГ, София - бронзов медал; 
    • Васил Николов - 11 клас, ПЧМГ, София - бронзов медал; 
    • Константин Кръстев - 9 клас, ПМГ Бургас  - бронзов медал;


     

  • ЗЛАТО И ОЩЕ 5 МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ БЪЛГАРСИКЯТ ОТБОР ПО АСТРОНОМИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА В РУМЪНИЯ

    Шест от шест - всички наши астрономи се завръщат с медал

    Между 19 и 27 октомври 2019 г. в румънският град Пятра Нямц (Piatra Neamt) се проведе 24-ата Международна олимпиада по астрономия. Участие в звездната надпревара взеха ученици от над 100 държави от цял свят. Българският отбор, състоящ се от шестимата най-добри астрономи в гимназиална възраст, всяка година се представя достойно. 

    Те завършиха състезателния сезон за 2019 г. повече от страхотно, спечелвайки 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала! Което е и поредният пример тази година, в който всеки член на отбор се завръща с отличие.

    Националният отбор по астрономия 2019 е в състав:

    • Маргулан Исмолдаев - 9 клас, МГ Варна    - златен медал; 
    • Явор Йорданов - 10 клас, НПМГ, София - сребърен медал; 
    • Васил Николов - 11 клас, ПЧМГ, София - бронзов медал;
    • Иван Попов - 10 клас, ПМГ Гоце Делчев - бронзов медал;
    • Константин Кръстев - 9 клас, ПМГ Бургас - бронзов медал;
    • Виктор Герасимов - 9 клас, НПМГ, София  - бронзов медал;

    Явор взе участие и на Международната по астрономия в Шри Ланка - 2018 г., където спечели бронз; там Иван получи сребро и признание за най-добър наблюдателен кръг миналата година; а за Васил тазгодишната международна олимпиада е трета подред за него от 2017 г. и стана трикратен бронзов носител.

    Ръководители на отбора тази година са д-р Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория - Варна, и Йоанна Кокотанекова - Астрономическа обсерватория - Хасково.

    Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. в Москва. България участва всяка година от 1998 г. насам.

    Припомняме, че през август националният отбор по астрофизика се завърна с 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медала от Международната олимпиада в Унгария. МОАА се провежда от 2007 г., а България участва от 2011 г. насам.

    Снимки: Й. Кокотанекова за MediaBricks и International Astronomy Olympiad


    Иван Попов


    Явор Йорданов

    Васил Николов

     

  • НАД 4000 ЛВ. БЯХА СЪБРАНИ ОТ СЪБИТИЕТО “SCIENCE BRICKS: НАУКА С КАУЗА”

    Слънчевият ден на 19 октомври бе посветен на интересни научно-популярни лекции, готини демонстрации и смислена инициатва. Първото по рода си събитие, организирано от нашите колеги от MediaBricks, избра за своята благотворителна кауза именно олимпийските отбори по природни науки - математика, информатика, лингвистика, химия, физика, млади физици, биология, астрономия, астрофизика.

    Гостите можеха да закупят предварително своите билети на цени от 10 до 50 лв. - ученически, стандартни и два вида дарителски. За хората без билети срещу съответното дарение на място, бяха събрани още средства, за да можем сега гордо да споделим, че над 4000 лв. бяха добавени към средствата за подготовката на състезателите по природни науки.

    Вижте още снимки от събитието тук

    Вратите на Форум “Джон Атанасов”на София Тех Парк отвориха в 10 ч. - посетителите имаха 45 минути да се запознаят с партньорите на “Science Bricks” на техните щандове - телескоп на Катедра “Астрономия” на СУ, ЧНУ Izzi Science for kids, Vivacom и “Операция “Жълти стотинки”, Българска наука, Technomagic Land и др. Лекционните панели бяха открити от водещите - Златина Димитрова (химик, Корпус за бързо гърмене, TML) и д-р Владимир Божилов (катедра „Астрономия“), а заедно с тях на сцената се качиха и организаторът Вълкан Горанов и председателят на УС на Олимпийското сдружение - Алексей Христов.

    Първи лектор на “Science Bricks” бе Никола Каравасилев, ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Той обясни “на човешки език” как функционира нашата Вселена и какво е мястото ни в нея. След него на сцената се качи химикът Наско Стаменов, който разказа за материалите, от които се изработват ракетите и ракетното гориво, а трети подред бе Аспарух Камбуров, който също ни отведе в далечни, невиждани земи. Геодезистът разказа как се стига до Антарктида за научни изследвания, каква е разликата между Антарктика и Антарктида, и направи 3D сканиране на публиката в залата. Последен, но не по важност, от научните лектори, бе професор Николай Денков, който ни запозна с времената, когато дори Слънчевата система не е съществувала.

    Последният панел за деня бе посветен на олимпийците - пред публиката застанаха двамата водещи, заедно с трима състезатели от тази година - Десислава Илиева (биология), Иво Петров (физика, математика) и Дамян Францов (химия). Те разказаха за състезателния и извънсъстезателния живот, за нещата, които ги вълнуват. Предизвикаха ни, като показаха по една теоретична или експериментална задача от олимпиада в своята обаст. 

    Благодарим на MediaBricks за оказаната чест и емоции; на вас, които оценяват работата ни и целогодишно подкрепят талантливите ученици и техните преподаватели и ръководители. 

    Следете ни за още новини, предстоящи събития и интересни научни материали! Вижте Календара за 2020 г. и се абонирайте за олимпийския ни бюлетин