Архив - 2017

  • Рекордни успехи за българските състезатели по природни науки през 2017!

    Седмата годишна олимпийска среща събра под един покрив приятели и колеги на СООПН,
    за да отпразнуваме успехите на 2017 г.


    На тържествена церемония на 18 декември в Президенството отпразнувахме успехите на българските олимпийски състезатели по природни науки. Ежегодното официално събитие отново се проведе под патронажа и с домакинството на Президента на Република България. Като държавен глава г-н Румен Радев се изправи за първи път пред олимпийската общност, и заедно с представители от институциите, бизнеса и ръководители от елитните училища и университети в страната, отбеляза рекордния брой спечелени медали през 2017 г. За изминалия сезон състезателите от националните отбори по математика, информатика, физика, химия, биология, математическа лингвистика, астрономия и астрофизика могат да се похвалят с цели 97 отличия - от тях 17 са златни медали, 31 - сребърните, 47 - бронзовите, както и 2 почетни грамоти.

    През 2017 г. младежите на възраст 14 - 19 години постигнаха тези рекордни за последните години резултати в близо 20 от най-престижните международни форуми по природни науки по цял свят. Сингапур, Ирландия, Бразилия, Тайланд, Естония, Иран, Индонезия, Китай  и др. - навсякъде българското знаме се е вяло с особена гордост. Равносметката посочва и две домакинства на страната ни - на Младежката балканска олимпиада по математика през юни във Варна, и инициирането на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI)  през септември в София. Страната ни е силна и в отборните представяния - отличията по лингвистика ни поставиха в топ 3 на световната ранглиста по общ брой медали, а заслугите на информатиците ги отведоха в „Клуб 100“, т.е. броят на медалите, получени от български състезатели от 1989 г. досега, надмина 100, като само още 4 страни са постигали този успех.

    Президентът на Републиката, г-н Румен Радев, поздрави състезателите и отбеляза:  “Убеден съм, че знанията, които се получават, са определящи за бъдещето на страната. Трудът, който всички полагате, ще се върне към нови научни постижения, определящи нашето бъдеще, а защо не и бъдещето на света. Неведнъж ние, българите, сме го доказвали.”

    Елена Маринова, председател на Съвета за развитие на СООПН, изброи някои от удивителните резултати на медалистите ни през изминалите месеци, и в лицето си на представител от бизнеса, отбеляза важността на сътрудничеството между двете сфери: “Когато говорим за образование, очевидно това е най-най-важното нещо - не само за страната ни, но и за света, за да се развива той напред. Когато говорим за елитно образование, това е  ракетата носител на целия свят.” Огромно бе признанието към отдадените ръководители, грижовните родители и към състезателите - “за стойностните занимания и това, че правят нещо, в което на практика и възрастните биха се затруднили - и достигат тези висоти, немислими за огромна част от нас.Това са хората, които ще ръководят не България, а света!”

    Приветствия от страна на учениците изказаха носителите на златни медали Димитър Каразапрянов (биология) : “Заедно успяваме да правим чудеса!”,

    и Кирил Бангачев (математика): “Състезанията са не просто решаване на задачи и провеждане на експерименти, те са и удоволоствие, но и едно истинско социално и културно събитие за нас самите.”

    Сдружение на олимпийските отбори по природни науки благодари на всички състезатели, ръководители и учители, на Фондация "Америка за България", всички спонсори, дарители и партньори за подкрепата! 

  • Златен медал на Международната олимпиада по астрофизика!

    От 13-ти до 21-ви ноември на остров Пукет, Тайланд се проведе XI Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. В нея взеха участие повече от 220 ученици от 45 страни по целия свят. Основни организатори на състезанието бяха Националният институт за астрономически изследвания на Тайланд (NARIT) и Министерството на образованието на Тайланд. Церемонията по откриването на олимпиадата бе под патронажа на нейно кралско Величество принцеса Маха Чакри Сириндорн.

                Както обикновено, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен. За  съжаление облачното време не позволи на състезателте да направят наблюдателен тур под истинското небе, а само пред компютър в планетариум.

    България бе представена от пет ученика, които спечелиха следните отличия:

    • Стефан Иванов – 11 клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр Бургас – златен медал;
    • Бойко Борисов – 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – бронзов медал;
    • Петър Димитров – 11 клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София – почетна грамота;
    • Феодор Кономаев, 12 клас, МГ "Д-р Петър Берон", Варна;
    • Димитър Томов, 11 клас, МГ "Баба Тонка", Русе;

    Забележителното е, че Стефан се нареди сред само десетте участника получили златни медали, което е 4% от всички участвали в състезанието! Всъщност България е сред осемте държави, чиито състезатели са спечелили златно отличие в олимпиадата. Постижението на Стефан не е изненадващо, тъй като преди две години той стана абсолютният първенец в XX Международна олимпиада по астрономия в гр. Казан, Русия.

    Следващото издание на Международната олимпиада астрономия и астрофизика ще се проведе най-вероятно през месец септември 2018 г. в Иран, но това предстои да се уточни в следващите месеци.

    Ръководители на отбора и този път бяха: Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

    Да пожелаем на учениците ни все по-големи успехи в бъдеще!

    Отборът ни се прибира с полет от Доха за София в 20:25ч на 21-ви ноември.

  • Три медала за астрономите ни на Международната олимпиада в Китай

    Отборът се връща утре, неделя, с полет от Виена в 22:55 ч.

    От 27 октомври до 4 ноември 2017 г. в град Уейхай, Китай, се проведе XXII Международна олимпиада по астрономия. Трима български състезатели се връщат с медали - Васил Николов, Тодор Кюркчиев и Любомир Шойлев.

    В престижното състезание участие взеха 58 ученици от 12 страни, между които България, Виетнам, Индия, Италия, Китай, Корея, Румъния, Русия, Тайланд, Украина, Чехия, Шри Ланка. Участниците се състезаваха в две възрастови групи - младша възраст от 14 до 16 години и старша възраст от 16 до 18 години.

    Олимпиадата се проведе в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен. Българският отбор спечели три бронзови медала. В него бяха включени следните ученици:

    Младша възраст:

    • Васил Николов, 8 клас, ПЧМГ, София - бронзов медал

    • Тодор Кюркчиев, 9 клас, Американски колеж, София - бронзов медал

    • Тервел Стоянов, 8 клас, МГ "Д-р Петър Берон", Варна - диплом за участие

     

    Старша възраст:

    • Любомир Шойлев, 11 клас, ПМГ "Никола Обрешков", Бургас - бронзов медал

    • Денислав Георгиев, 11 клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София - диплом за участие

    • Борис Панайотов, 10 клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София - диплом за участие

    Ръководители на националния отбор по астрономия тази година са д-р Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория - Варна, и Светлана Цекова от Обсерваторията в Ямбол.

    По-късно този месец, от 12 до 21 ноември, предстои последната олимпиада за състезателен сезон 2017 г. - Международната по астрономия и астрофизика в Тайланд, където ще изпратим петима участника.

  • Музеят на математиката и информатиката в България е вече факт

    ММИБ - Отвориха "вратите" на институционално хранилище с онлайн достъпно и систематизирано знание за историята на математиката и информатиката в България

    Виртуалният музей Математиката и информатиката в България е един разказ за началото на тези науки в България и за тяхното развитие във времето. Разказ за събития и за хора посветили усилията и знанията си за съграждане и за обучение на идващите след тях.

    Виртуалният музей Математиката и информатиката в България (ММИБ) и музейната колекция от артефакти в тези две области са проект на Института по математика и информатика (ИМИ) при БАН. Спонсори на проекта са Американска фондация за България и фондация Георги Чиликов.

    Проектът е изграден със съдействието на Института по математика при БАН, Факултета по математика и информатика към Софийския Университет, Съюза на математиците в България, фондация "Америка за България", фондация "Георги Чиликов", учители и частни дарители с образователна цел и дава възможност на всички, съпричастни към историята на математика и информатика да допълват и разширяват сбирката със статии и снимки чрез формата за обратна връзка.

    Основни направления във виртуалния музей са:

    • Средища на науката и образованието (по градове и учебни заведения)
    • Учени и просветители от Освобождението до наши дни (изявени математици и информатици)
    • Национални и международни изяви и участия (МОМ, МОИ, конференции на СМБ)
    • Периодични издания по математика и информатика (списания, сборници, бюлетини)
    • Математически хумор и анекдоти на изтъкнати преподаватели, за които говори студентския фолклор
    • Колекция от математически артефакти, сканирани и документирани от ИМИ.
  • Успех за състезателите ни на седмия Romanian Masters of Physics

    От 25 до 30 октомври 2017 г. в гр. Букурещ, Румъния, за седми пореден път се проведе международното състезание по физика Romanian Masters of Physics. В състезанието взеха участие 48 ученици от шест държави - Швеция, Русия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния и България.

    RMPh е едно от най-престижните състезания в областта на физиката, а неговата програма се доближава до тази на Международната олимпиада по физика, а именно теоретичен кръг през първия ден, в който участниците решават три теоретични задачи за пет часа. На следващия ден се състои експерименталната част, отредена за задачи, които младите състезатели решават в рамките на пет часа и половина. 

    Българският отбор бе в следниясъстав: 

    • Бойко Борисов (СМГ) - сребърен медал; 
    • Георги Александров (СМГ) - бронзов медал; 
    • Руско Русков (ПГПАЕ Бургас); 
    • Мартин Игнатов (НПМГ); 
    • Владислав Стефанов (МГ Плевен)

    Ръководители са Нено Тодоров и Иглика Асенова - преподаватели във Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

    Подготовката и участието на България е възможно благодарение на средствата, осигурени от Фондация „Америка за България“.

     

     

  • Обсерваторията на СУ отваря врати за дневни и нощни посещения

    От 20 октомври 2017 година в края на всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. 

    Междувременно националният ни отбор по астрономия заминава за Уейхай, Китай, където от 27 октомври до 4 ноември 2017 г. ще се проведе тазгодишното издание на Международната олимпиада по астрономия.

    Дневните посещения включват кратка интерактивна лекция, запознаване с исторически факти и разглеждане на обсерваторията. Вечерните включват и наблюдения с телескоп при ясно небе. Достъпът се случва след предварително записване. Възможно е да има изключения, при които обсерваторията да не е достъпна за посетители поради провеждането на лекции със студенти, конферeнции, семинари или ремонт.

    Цена за посещение (групи от поне 6 човека):

    Дневни посещения: 5 лв. за възрастни, 3 лв. за деца (над 6 г.), пенсионери и студенти

    Вечерни посещения: 7 лв. за възрастни, 5 лв. за деца (над 6 г.), пенсионери и студенти

    Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет организира и множество популяризационни събития със свободен вход, сред които са ежеседмичният кръжок по астрономия , вечери на астрономията и др.

    Програмата за октомври, ноември и декември включва шест лекции във Физическия факултет и две сбирки в Астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина”.

    Извън ежеседмичните лекции в четвъртък от 19:30 ч. предстои обявяването на допълнителна програма с практическа насоченост към кръжока. Разширената програма ще включва 15 сбирки през учебната година, които ще се провеждат в сряда от 19:30 ч. през седмица в Астрономическата обсерватория със свободен вход и предварително записване. Допълнителната програма стартира на 1 ноември 2017 г. и е подходяща за деца над 12 г., както и за възрастни с интерес към астрономията.

    Кръжокът по астрономия на катедра Астрономия се провежда от над 100 години, като негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България. Повечето от сбирките на кръжока се провеждат от 19:30 ч. в зали А205 или А207 на Физическия факултет с предварително определени тема и лектор. Акцентът на тези сбирки е българският принос в световната астрономия, а основни лектори са учени от катедрата и други астрономически институции от България и чужбина. Нивото на лекциите е подходящо за студенти и ученици с изявен интерес към астрономия и физика. Веднъж в месеца кръжокът се провежда от 19:30 ч. в Астрономическата обсерватория, Борисова градина. Тези сбирки са при свободна програма - разговори за актуални астрономически открития и събития. При ясно време има възможност за кратки демонстрационни наблюдения на планети, Луна и по-далечни обекти с няколко телескопа. Всички сбирки на кръжока са с вход свободен.

     

    Източник и снимки: Софийски университет

  • Президентът връчи наградите "Джон Атанасов" 2017

    Призидентът Румен Радев връчи 15 отличия на млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории. Златният медалист Енчо Мишинев и преподавателят му Антон Шиков са носители на грамотата за високи олимпийски успехи


    Президентската награда „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб български учени  на възраст до 35 години, за изключителни постижения в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на високото отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.

    “Благодарение на Вас България заема челно място в класацията на отборите по информатика и информационни технологии. Вашата всеотдайна изследователска и приложна дейност в областта на компютърните науки формира пред света забележителния облик на младата българска IT генерация.”  С тези думи държавният глава приветства лауреатите в конкурса и гостите на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на 10 октомври 2017 г.

    Бяха връчени Голямата награда „Джон Атанасов“, отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“,  грамоти „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за  ученици и студенти; грамота на президента  за проект с висок обществен принос; грамота за дебютен пробив в компютърните науки.

    • Голямата награда “Джон Атанасов” - Присъди се на д-р Васил Денчев - доктор по компютърните науки и главен архитект на квантов софтуер в Google е носителят за 2017 г. Научните му интереси и професионален опит са предимно в сферата на квантовата информатика, която привлича неговия интерес по време на следването му.
    • Грамота „Награда Джон Атанасов“ - Носители са д-р Кристина Капанова, доктор по информатика и компютърни науки, д-р Станислав Харизанов, доктор по математика, главен асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, а третият носител в тази категория е Минко Гечев - магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на СУ. Гечев е единственият носител на две отличия от президентските награди „Джон Атанасов“, носител и на грамота за проект с висок обществен принос.
    • Грамота за дебютен пробив в областта на компютърните технологии - Звездин Бесарабов за неговите проекти - ArduWrite, Obitcoin и Blockchain Predictor; поощрение за Василен Цветков от Варна и Иван Иванов от София за  постигане на високи резултати с авторските си проекти в  национални и международни научни конкурси и фестивали.
    • Грамота „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ - Присъжда се на Енчо Мишинев и Антон Шиков от Ямбол, които през изминалата година спечелиха челни места в повечето от най-трудните международни ученически олимпиади и състезания в направленията информатика. Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговият преподавател Красимир Кирилов от Монтана, които представят България в състезанията по информационни технологии.

    През изминалия сезон Енчо спечели златен медал на Международната олимпиада по информатика в Иран, където се представя отлично в продължение на няколко последователни години. Благодарени на тези свои успехи, олимпиецът се класира на 7 място в рамките на състезанието и на 18 място сред първите 100 най-добри информатици за всички времена. Антон Шиков е преподавател в школа по информатика „Шикови“ и ръководител на българския национален отбор по информатика.

     


     

    Източник: prezident.bg ; Снимки: Делник

     

  • ОЛИМПИЙЦИ ПО БИОЛОГИЯ И ХИМИЯ ЩЕ ДЕМОНСТРИРАТ НАУЧНИ ОПИТИ В ТРЕТАТА ДЕТСКА ЛАБОРАТОРИЯ НА BAYER

    | Галерия

    За трета поредна година олимпийски състезатели по биология и химия участват като демонстратори в Научната лаборатория за деца на Bayer, която се провежда през октомври вече не само в София, но и във Варна  и Пловдив.

    София, 10 октомври 2017 г. Днес в Националния музея “Земята и хората” бе открита Научната лаборатория за деца на Байер с послание “Превърни се в истински изследовател и се потопи в любопитния свят на химията и биологията”. Целта на инициативата е да се покаже на  учениците от 3-ти до 6-ти клас, че науките химия и биология имат и забавна страна, и че могат да бъдат любопитни занимания не само за учени или състезатели от олимпиади. Демонстрациите носят и интригуващи имена като Химически светофар, Слонска паста за зъби, Вълшебни балони, Закуска за шампиони.

    “Проектът се радва на огромен интерес вече трета година и за Олимпийското сдружение е чест да участва в тази инициатива. Тя доказва коллко е важен практическият елемент в обучението по природните дисциплини, особено сред учениците в началните класове.”, каза Алексей Христов, председател на УС на СООПН на откриването днес.

    Както миналите години, така и сега, олимпийците измислиха и подготвиха експериментите, и ги изпълняват заедно с представители от Байер България пред ученици от начални и основни училища. Проектът се осъществява още с подкрепата на МОН и РИО-София. А ето и самите олимпийци, вземащи участие:

    • Янислав Данчовски - Бронзов медалист от Международната олимпиада по химия от 2016г.
    • Кристина Костадинова – Наградена с грамота от Менделеевска олимпиада в Москва от 2016г.
    • Габриела Христова – Сребърен медалист Международната олимпиада по биология 2017 г.
    • Мария Карабоева – Бронзов медалист от Международната олимпиада по биология от 2017г
    • Ваня Миланова  - Участник в Международната олимпиада по биология от 2017 г.
    • Борис Борисов - Бронзов медалист от Международната олимпиада по химия от 2016г.
    • Весела Механджиева - бронзов медалист от Международната олимпиада по химия и Международната менделеевска по химия от 2017 г.
    • Любен Бориславов – Бронзов медалист от Международната олимпиада по химия от 2016г.

    На 14 октомври - събота - събитието ще бъде отворено за свободно посещение от всички желаещи. Демонстрациите ще бъдат с начални часове 10:00, 13:30 и 16:00 ч.
    Научната лаборатория на Байер е безплатна и отворена за деца от 9 до 12-годишна възраст. Участието е само с предварително записване на 0882 740 959 (в работно време) до 12 октомври 2017 г. Местата са ограничени.

    Очаквайте повече информация и за другите локации: Пловдив: 17-19 октомври 2017 г. и Варна: 24-26 октомври 2017 г.