Архив - 2024

 • Българските ученици по математика спечелиха 8 медала от Балканската олимпиада

  Българските ученици по математика направиха силно представяне на 41-вата Балканска олимпиада по математика и спечелиха 8 медала. Тази година състезанието се проведе във Варна, където се събраха 137 ученици от 22 държави. Българските гимназисти завоюваха 2 златни, 2 сребърни и 4 бронзови отличия, както и 4 почетни грамоти, което постави България на трето място в неофициалното отборно класиране, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Като домакин България участва на турнира с 2 отбора от по 6 ученици. Извън балканските държави тази година в олимпиадата се включиха страни като Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Саудитска Арабия и други.

  От първия български отбор златните медали спечелиха Марин Христов (12 клас, СМГ) и Деян Хаджи-Манич (12 клас, МГ Варна). Сребърните отличия са за Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна) и  Андрей Стефанов (9 клас, ПЧМГ), а бронза е за Александър Бангачев (9 клас, ПЧМГ). Почетна грамота взе Виктор Костадинов (12 клас, ПЧМГ). Техни ръководители са Драгомир Грозев  и Александър Иванов.

  Във втория отбор бронзовите отличия спечелиха Ангел Христов (11 клас, ППМГ Бургас), Георги Николов (10 клас, СМГ) и Лазар Тодоров (11 клас, СМГ). Почетните грамоти са за Милен Шуманов, (11 клас, ПЧМГ), Теодор Златанов (10 клас, ПМГ Велико Търново) и Виктор Аврамски (10 клас, СМГ). Техните ръководители са Ивайло Кортезов (ИМИ-БАН) и Мирослав Маринов (ИМИ-БАН).

  Балканската олимпиада по математика е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., когато турнирът се провежда в Атина. През годините Балканиадата набира популярност и става една от най-сериозните международни прояви, която влиза в календарите на десетки държави-гости, участващи извън официалното класиране. Състезателният ден за учениците е един и тази година бе 29 април. В рамките на 4 часа и половина всеки ученик решава 4 задачи, което включва по една задача от темите Алгебра, Комбинаторика, Геометрия, и Теория на числата. Всеки отбор може да се яви с до 6 ученици.

  Основните организатори на Балканската олимпиада по математика в България са Министерство на образованието и науката (МОН) и Съюз на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е чл.кор. Николай Николов, а секретари са проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на турнира е кметът на Варна Благомир Коцев, а за училище-организатор на събитието МОН определи МГ „Д-р Петър Берон“. Партньори на Балканиада са Jane Street, Astea Solutions и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

  Учениците, които защитават българският трибагреник на Балканиадата се избират сред най-добре представилите се от Есенния математически турнир, Националното зимно математическо състезание и Пролетното математическо състезание. След това те преминават допълнителен подбор с контролни състезания, където най-добрите 6 влизат в националния отбор за надпреварата, а следващите 6 класирани от 9 до 11  клас влизат във втория български отбор.

  Задачите за Балканиадата се избират след като всяка държава участник (без домакините) предлага до 5 задачи, след което домакините сформират комисия, която избира ShortList от задачи – 5-6 задачи от всяка една от четирите области. Накрая журито на олимпиадата , състоящо се от ръководителите на официалните страни-участнички, избира състезателната тема в деня преди самото състезание.

 • 12 български ученици по математика се състезават в 41-вата Балканска олимпиада във Варна

  Тази седмица във Варна се провежда 41-вата Балканска олимпиада по математика. В нея като домакини България има право да участва с два отбора от по 6 ученици. Най-добрите ни гимназисти по математика ще премерят знания с над 120 участници от 21 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Турнирът бе официално открит вчера и ще продължи до 2 май. Регламентът на надпреварата предвижда, че в нея взимат участие както 10 официални страни от Балканите, така и държави-гости на турнира, които тази година ще бъдат 12 на брой. В тях влизат страни като Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Саудитска Арабия и други.

  Българските отбори са в следните състави:

  Първи отбор:

  • Марин Христов, 12 клас, СМГ
  • Деян Хаджи-Манич, 12 клас, МГ Варна
  • Веселин Маркович, 11 клас, МГ Варна
  • Андрей Стефанов, 9 клас, ПЧМГ
  • Александър Бангачев, 9 клас, ПЧМГ
  • Виктор Костадинов, 12 клас, ПЧМГ
  • Ръководители -  Драгомир Грозев  и Александър Иванов

  Втори отбор:

  • Ангел Христов, 11 клас, ППМГ Бургас
  • Лазар Тодоров, 11 клас, СМГ
  • Милен Шуманов, 11 клас, ПЧМГ
  • Георги Николов, 10 клас, СМГ
  • Виктор Аврамски, 10 клас, СМГ
  • Теодор Златанов, 10 клас, ПМГ Велико Търново
  • Ръководители - Ивайло Кортезов, ИМИ-БАН и Мирослав Маринов, ИМИ-БАН

  Балканската олимпиада по математика е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., когато турнирът се провежда в Атина. През годините Балканиадата набира популярност и става една от най-сериозните международни прояви, която влиза в календарите на десетки държави-гости, участващи извън официалното класиране. Състезателният ден за учениците е един и тази година ще бъде 29 април. В рамките на 4 часа и половина всеки ученик решава 4 задачи, което включва по една задача от темите Алгебра, Комбинаторика, Геометрия, и Теория на числата. Всеки отбор може да се яви с до 6 ученици, което значи, че на Балканиадата ще премерят знания 138 състезатели.

  Основните организатори на Балканската олимпиада по математика в България са Министерство на образованието и науката (МОН) и Съюз на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е чл.кор. Николай Николов, а секретари са проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на турнира е кметът на Варна Благомир Коцев, а за училище-организатор на събитието МОН определи МГ „Д-р Петър Берон“. Партньори на Балканиада са Jane Street, Astea Solutions и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

  През последните години българските участници винаги взимат медали и в неофициалното отборно класиране страната ни е в топ 3. Учениците, които защитават българският трибагреник на Балканиадата се избират сред най-добре представилите се от Есенния математически турнир, Националното зимно математическо състезание и Пролетното математическо състезание. След това те преминават допълнителен подбор с контролни състезания, където най-добрите 6 влизат в националния отбор за надпреварата, а следващите 6 класирани от 9 до 11  клас влизат във втория български отбор.

  Задачите за Балканиадата се избират след като всяка държава участник (без домакините) предлага до 5 задачи, след което домакините сформират комисия, която избира ShortList от задачи – 5-6 задачи от всяка една от четирите области. Накрая журито на олимпиадата , състоящо се от ръководителите на официалните страни-участнички, избира състезателната тема в деня преди самото състезание.

 • Отлично представяне и пълен комплект медали за българските ученици на Международната Менделеевска олимпиада по химия

  След изключително силно представяне български ученици спечелиха пълен комплект медали от Международната Менделеевска олимпиада по химия. Родните гимназисти завоюваха 3 медала – 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов, както и почетна грамота, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Златният медал е втори за България в историята на олимпиадата, която тази година посрещна 151 състезатели от 29 държави в Китай от 21 до 26 април. Менделеевската олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света.

  Златният медал спечели Виктор Лилов (12 клас, СМГ), среброто заслужи Явор Христов (12 клас, СМГ). Бронзовото отличие е за Преслав Георгиев (12 клас, СМГ), а Ивайло Къртев (11 клас, МГ Пловдив) спечели почетна грамота. Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

  Състезателната програма на Международната Менделеевска олимпиада по химия включва два теоретични кръга и един практически кръг. На първия теоретичен кръг на участниците работят върху 8 задачи от различни области на химията. На втория теоретичен кръг участниците работят върху материал, структуриран в 5 отделни области на химията – Неорганична химия, Аналитична химия, Физикохимия, Органична химия, и Химия на живота и полимери. За всяка от тези области са дадени по 3 задачи.

  В неофициалното класиране след теоретичните кръгове тази година и четиримата български състезатели влизат в зоната на медалите както следва – Виктор със златен, Преслав и Явор със сребърни, а Ивайло с бронзов резултат, което ги отрежда на още по-високо място спрямо конкуренцията от отлично подготвени ученици от цял свят.

  Състезанието се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.

  Заедно с медалите от тази година активът на България на Международната Менделеевска олимпиада по химия е 2 златни, 15 сребърни и 45 бронзови отличия.

 • В България започва 41-вата Балканска олимпиада по математика с участието на 22 държави

  На 27 април в България започва 41-вата Балканска олимпиада по математика. Тя ще се проведе до 2 май в „Св.св. Константин и Елена“, Варна. У нас ще дойдат над 130 ученици от 22 държави от цял свят, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Регламентът на надпреварата предвижда, че в нея взимат участие както 10 официални страни от Балканите, така и държави-гости на турнира, които тази година ще бъдат 12 на брой. В тях влизат страни като Франция, Великобритания, Италия, Швейцария, Саудитска Арабия и други. На турнира България, като домакин, ще бъде представена от два отбора.

  Балканската олимпиада по математика е основана от България, Румъния и Гърция през 1984 г., когато турнирът се провежда в Атина. През годините Балканиадата набира популярност и става една от най-сериозните международни прояви, която влиза в календарите на десетки държави-гости, участващи извън официалното класиране. Състезателният ден за учениците е един и тази година ще бъде 29 април. В рамките на 4 часа и половина всеки ученик решава 4 задачи, което включва по една задача от темите Алгебра, Комбинаторика, Геометрия, и Теория на числата. Всеки отбор може да се яви с до 6 ученици, което значи, че на Балканиадата ще премерят знания 138 състезатели.

  Основните организатори на Балканската олимпиада по математика в България са Министерство на образованието и науката (МОН) и Съюз на математиците в България (СМБ). Председател на организационния комитет е чл.кор. Николай Николов, а секретари са проф. Станислав Харизанов и инж. Александър Велинов. Патрон на турнира е кметът на Варна Благомир Коцев, а за училище-организатор на събитието МОН определи МГ „Д-р Петър Берон“. Партньори на Балканиада са Jane Street, Astea Solutions и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

  През последните години българските участници винаги взимат медали и в неофициалното отборно класиране страната ни е в топ 3. Учениците, които защитават българският трибагреник на Балканиадата се избират сред най-добре представилите се от Есенния математически турнир, Националното зимно математическо състезание и Пролетното математическо състезание. След това те преминават допълнителен подбор с контролни състезания, където най-добрите 6 влизат в националния отбор за надпреварата, а следващите 6 класирани от 9 до 11  клас влизат във втория български отбор.

  Задачите за Балканиадата се избират след като всяка държава участник (без домакините) предлага до 5 задачи, след което домакините сформират комисия, която избира ShortList от задачи – 5-6 задачи от всяка една от четирите области. Накрая журито на олимпиадата , състоящо се от ръководителите на официалните страни-участнички, избира състезателната тема в деня преди самото състезание.

 • Български гимназисти участват в Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай

  Едни от най-добрите български ученици по химия започват своето участие в 58-ата Международна Менделеевска олимпиада по химия. Родните гимназисти ще премерят знания с над 120 състезатели от над 30 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Менделеевската олимпиада е сред най-престижните турнири по химия в света и тази година се провежда присъствено в Китай от 21 до 26 април.

  Да пожелаем успех на българския отбор в състав: Виктор Лилов (12 клас, СМГ), Явор Христов (12 клас, СМГ), Преслав Георгиев (12 клас, СМГ) и Ивайло Къртев (11 клас, МГ Пловдив). Ръководители на българските химици са доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова от Факултета по химия и фармация на СУ.

  Миналата година трима ученици от сегашния отбор – Виктор, Явор и Преслав направиха много силно представяне и спечелиха 3 сребърни медала от Менделеевската олимпиада.

  Състезанието се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г. Традиционно участниците в отборите са избрани от най-добре класиралите се ученици в Националната олимпиада по химия.

 • 3 медала за България от Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO)

  Едни от най-добрите български гимназистки по математика спечелиха 3 медала от Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO). Българките завоюваха 3 бронзови отличия в конкуренция с над 200 участнички от 53 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Надпреварата се проведе присъствено в Грузия от 11 до 17 април.

  Бронзовите отличия спечелиха Симона Гагарова (11 клас, СМГ), Демира Недева (11 клас, МГ Пловдив) и Мая Минкова (9 клас, СУ "Любен Каравелов", гр. Несебър). Съвсем малко не достигна за отличие на четвъртата ни участничка Ралица Марчева (11 клас, 91. НЕГ). Техни ръководители бяха Виолета Личева (Оксфорд), спечелила 3 медала за България от изданията през 2014,  2015 и 2016-а и Ивайла Радкова (Факултет по математика и информатика, СУ), която предните две години също се завърща с медали. Тази година ръководителката на българския отбор през последните три години Люба Конова, бе част от журито, което избираше и определяше задачите за олимпиадата, а от 2023 година е член на борда на EGMO. 

  Това бе 13-ото издание на престижния турнир по математика за момичета, където участват и държави извън Европа, но те не влизат в крайното разпределение на медалите.

  От 2012 досега българските състезателки на EGMO са спечелили 6 златни, 23 сребърни и 17 бронзови медала, както и 3 почетни грамоти.

 • Български ученици спечелиха два комплекта отборни сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024

  Едни от най-добрите български ученици до 17-годишна възраст по химия, биология и физика направиха отлично представяне и спечелиха два комплекта отборни сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024. Двата български отбора от по трима ученици се състезаваха с 43 отбора от 23 държави от 7 до 14 април в Люксембург, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

  Сребърните медали спечелиха:

  Отбор А

  Рая Шикова (физика) – ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово, 11 клас

  Боян Ценов (биология) – НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, 10 клас

  Теодор Кусев (химия) НПМГ „Акад. Л. Чакалов“, 10 клас

  Отбор Б:

  Александър Николов (физика) ПЧМГ София, 10 клас

  Андрей Дичев (биология) 91 НЕГ „Проф. К. Гълъбов“, 10 клас

  Мира Дулевска (химия) СМГ „Паисий Хилендарски“, 11 клас

  Учениците от нашите отбори бяха избрани сред първенците от националните олимпиади по химия и биология и националното Есенно състезание по физика.

  Техни ръководители са:

  д-р Христина Андреева Марковска– ръководител (физика) и координатор за страната, СУ „Св. Климент Охридски”, Физически факултет, доцент, Институт по електроника – БАН, доцент

  д-р Калина Любомирова Пачеджиева – ръководител (биология), СУ „Св. Климент Охридски”, Биологически факултет, гл. ас.

  Владимир Тодоров Цветков – ръководител (химия), ЧСУЧП “Абрахам Линкълн”, учител

  д-р Христо Георгиев Рашеев – съ-ръководител (химия), СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по химия и фармация, гл. ас

  Като наблюдател във връзка с предстоящото домакинство на страната ни през 2027 г. взе участие и проф. дфн Виктор Иванов (физика, СУ „Св. Климент Охридски“).

  Европейската олимпиада по експериментални науки EOES е наследник на Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз, с проведени досега 20 издания в различни европейски държави. Съгласно регламента на олимпиадата, всеки отбор се състои от по трима ученици на възраст не повече от 17 години. Учениците от нашите отбори са класирани за участие въз основа на националните олимпиади по химия и биология и на националното Есенно състезание по физика, което спомага за успешното решаване на комплексните мулти- и интер-дисциплинарни изследователски задачи, които се дават на EOES.

  През първия състезателен ден учениците решаваха задачи, свързани с прилагане на разнообразни методи за изследване на канцерогенни фактори на околната среда – влияние на УВ лъчение върху клетъчния растеж, измерване на естествена радиоактивност, както и качествен химичен анализ на потенциално канцерогенни вещества. Във втория тур задачите бяха посветени на науката зад забавленията, на които се наслаждаваме в увеселителните паркове, на примера на традиционния люксембургски фестивал D’Schueberfouer. Учениците изучаваха механиката на увеселителните влакчета и оптическите свойства на осветителните системи. Бяха анализирани съставки в храни и напитки, традиционно предлагани на този фестивал. Бяха изследвани еволюционни връзки и филогенетично развитие на риби на базата на клетъчни свойства на кръвта и морфология на рибешките люспи.

  Учениците трябваше да прилагат разнообразни аналитични изследователски техники: спектрофотометрия, електрофореза, клетъчно броене, PCR, дисекция, титруване, електрически и оптически измервания.

 • Първата Международна олимпиада по изкуствен интелект - IOAI, България 2024 с водещи световни университети в журито

  От 9 до 15 август в Бургас ще се проведе първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence, IOAI https://ioai-official.org/). IOAI ще срещне в оспорвана надпревара в сферата на изкуствения интелект най-талантливите ученици от цял свят. Проектът е иницииран от България и събира учени от водещи университети, които вече подготвят състезанията на олимпиадата, както и ще представят своите последни разработки в Бургас, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

  Към момента над 40 държави са проявили интерес, като голяма част от тях вече са се регистрирали за участие в олимпиадата. Тя съчетава традиционния научен подход с последните постижения в изкуствения интелект. Целта й е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания, и да им даде перспектива за необятните възможности в тази област.

  Членовете на научната комисия на олимпиадата са от водещи научни и учебни заведения в света -  Мохамед бин Заден университет по Изкуствен интелект - Обединените арабски емирства, Оксфорд - Великобритания, Масачузетски институт по технологии, MIT - САЩ, Университета на Копенхаген - Дания, Университета на Уулвърхямптън - Великобритания, Университета Ланкастър - Великобритания,  института INSAIT от Софийски университет “Св. Климент Охридски” и Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”.

  Международната олимпиада по изкуствен интелект (IOAI) ще бъде ежегодно събитие, на което всяка година научната комисия обявява кои теми от ИИ ще бъдат застъпени на предстоящата олимпиада и по този начин се осигурява винаги те да бъдат в крак с последните тенденции, изследвания и научни разработки. За тази година ще бъдат Machine Learning (машинно обучение), Natural Language Processing  (обработка на естествен език) и Computer Vision (компютърно зрение), a примерни задачи вече могат да бъдат видяни на сайта на олимпиадата.

  Инж. Александър Велинов, основен инициатор и председател на инициативния комитет на IOAI, споделя част от основните причини, поради които сега е моментът за стартирането на подобна Международна олимпиада:

  „ИИ не се учи в средния курс на образователните системи като задължителен предмет никъде по света. В доста държави има различни видове извънкласни занимания и даже състезания, защото там са разбрали, че в съвсем скоро той ще навлезе в още по-голяма степен и ще е необходимо всеки да има основни понятия как работи и какво представлява. А това е дълъг процес когато говорим за образователни системи и ще отнеме десетилетия.

  Целта на IOAI е да научи учениците (а и не само тях) на основните принципи и понятия, които се използват в момента, да прокламира етичното и безопасно използване и да ограничи негативните влияния, които са неразделна част от всяка техническа и научна революция от такъв огромен мащаб.“

  Състезанията в рамките на олимпиадата са две - научно и практическо.

  Научното състезание се състои от две части: първо се публикуват задачи, по които всеки един отбор работи отдалечено няколко седмици преди IOAI. Тези задачи не са решени и нямат точен и ясен отговор, а са вид изследване, в което целта е да се прецени кои от отборите са „стигнали най-далеч“. Много важно място заема и оптимизацията, тъй като ИИ изисква огромна компютърна мощност и в момента повечето учени и лаборатории работят в тази посока. За тази цел, и за да се гарантира обективност и равнопоставеност на всеки отбор, се предоставят еднакви ресурси в облака, на които те имат няколко седмици да оформят решението си и да предадат финална версия 7 дни преди началото на олимпиадата.

  Пак в рамките на научния кръг, вече по време на IOAI, на отборите се дава допълнителна част към тези задания - тя ги надгражда, разширява или конкретизира и има за цел да установи и гарантира, че състезателите работят без външна намеса.

  Второто състезание е практическият кръг - в него отборите получават задачи, които са свързани с вече разработени ИИ приложения и имат за цел да покажат границите, до които е стигнала науката към момента. Често такива задачи могат да включват елементи на опит да се направи определена задача с такъв софтуер, да се обясни или докаже защо не е възможно към днешна дата или да се хакне системата, разбира се с етична цел и издържана теоретична обосновка.

  Олимпиадата ще се проведе с подкрепата на МОН и община Бургас, а основен партньор е Сдружението за олимпийски отбори по природни науки (СООПН).

  Повече информация можете да намерите на официалния уебсайт https://ioai-official.org