Архив - 2024

  • На 10 август в България се открива Първата международна олимпиада по изкуствен интелект

    Броени дни ни делят до началото на първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект IOAI (https://ioai-official.org/), създадена от петима българи. IOAI 2024 e под патронажа на президента на Република България. Близо 200 ученици от близо 40 държави от цял свят ще се съберат в Бургас, България от 9 до 15 август и ще покажат своите знания в полето на изкуствения интелект. В организацията и съставянето на задачите се включват международни учени от водещи университети. Партньори и спонсори на IOAI са институции, неправителствени организации и компании от цял свят, а генерален спонсор е Google.

    В продължение на една вълнуваща седмица ученици, ръководители и учени ще поставят началото на олимпиада, която ще съчетае научни и приложни задачи. Целта й е да предизвика участниците да мислят критично, да трупат теоретични и практически знания, да им даде перспектива за необятните възможности в тази област, и да постави пред тях и обществото моралните и етични въпроси свързани с изкуствения интелект.

    Формат

    IOAI ще се провежда всяка година в различна държава, подобно на другите международни STEM олимпиади. IOAI е отборно състезание, което я отличава от останалите големи научни олимпиади, които са индивидуални. Всеки IOAI отбор се състои от четирима ученици, които с подкрепата на един ръководител работят по темите на олимпиадата в седмиците преди състезанието. По време на подготовката отборът има достъп до всякакви ресурси, но на място ще разчитат на лаптоп, достъп до интернет и, разбира се, изкуствен интелект.

    Състезанието се състои от два сегмента - научен и практически. Научният кръг е насочен към изграждане на по-добри специалисти и експерти, които ще работят с технологията в бъдеще. Тази година той се фокусира върху машинно обучение, обработка на естествен език и компютърно зрение. Всеки отбор получава еднакви ресурси и състезателите имат няколко седмици да оформят своето решение на сложни теоретични и практически задачи. По време на състезанието задачите се разширяват и конкретизират, за да се гарантира, че състезателите могат да работят самостоятелно. 

    Практическият кръг е създаден креативно, за да направи реверанс към България и следващите домакини. Той е цветен и забавен, а учениците ще създадат по-широко разбираем продукт (аудио, видео, изображения). Отборите ще работят с вече съществуващи ИИ приложения и ще покажат границите, до които е стигнала науката. В бъдеще практическият кръг ще демонстрира еволюцията на изкуствения интелект в сферата на изкуството.

    IOAI 2024 включва и конферентна част. В рамките на един ден, отборите и гостите на олимпиадата ще имат възможността да чуят вълнуващи лекции и да участват в практически сесии по актуални теми от изкуствения интелект.

    Научният комитет и журито на олимпиадата включва учени от цял свят. Председател е Йова Кементчеджиева. Тя е доцент по обработка на естествен език (NLP) в Университета за изкуствен интелект Мохамед бин Зайед. Йова получава докторска степен от известната лаборатория Coastal в Университета на Копенхаген. Тя работи на пресечната точка между език и визия. Чрез ръководство на млади изследователи и сътрудничество с колеги от цял свят, тя разработва модели за генериране на текст от изображения и мултимодално извличане.

    IOAI 2024 се провежда със специалното участие на най-успешната женска вокална изпълнителка на съвременната българска музикална сцена - Мария Илиева. Заедно с Мария ще насочим общественото внимание към достъпността, масовото приложение и моралните въпроси около изкуствения интелект.

    Основатели

    Основател на олимпиадата е фондация ЛЕРАИ, зад която стоят петима българи: Лора, Елена, Роси, Алекс, Ива.

    Лора Динева е посветена на развитието на образованието и има над десет години опит в организирането на национални лингвистични събития, включително подготовка на отбори и домакинство на Международната олимпиада по лингвистика. Притежава бакалавърска степен по математика и икономика и в момента продължава образованието си с магистратура по изкуствен интелект за бизнес и финанси. Професионално, Лора прилага изкуствения интелект за подобряване на ефективността и иновациите в правителствения и финансовия сектор.

    Елена Маринова има 25-годишна кариера в ИТ сектора като съосновател на Мусала Софт, сега част от ИТ бизнеса на KKCG group. Тя е лидер в развитието и високите постижения в бизнеса, иновациите и STEM образованието. Елена е част от бордовете на компании, ИТ асоциации и неправителствени организации. Като обществена личност, Елена говори и пише за лидерство, технологични тенденции, иновации, образование. Елена има бакалавърска степен по икономика и магистърска по стратегическо управление. Тя е съосновател на най-старото частно състезание по програмиране CodeIT.bg (2000) и Европейската младежка олимпиада по информатика EJOI (2017).

    Росица Декова е доцент в Университет "Паисий Хилендарски" в Пловдив, България. Нейната страст към лингвистиката започна още в гимназията, когато спечели национални състезания по компютърна лингвистика. Тази страст продължава в университетската и изследователската й кариера. Росица има две магистърски степени - по лингвистика и по софтуерно инженерство от Пловдивския университет, както и докторска степен по лингвистика от NTNU, Тронхайм. През годините тя активно участва в организирането на състезания и конференции по лингвистика и компютърна лингвистика. Тя е член на организационния комитет на две международни олимпиади по лингвистика (2015, 2023).

    Александър Велинов се запалва по научни състезания в училище и печели националното състезание по лингвистика в 12-и клас. Като студент започва да преподава лингвистика и вече повече от 20 години води класове във всички големи училища в София. Алекс работи в ИТ сектора, но не изоставя хобито си и след първата Международна олимпиада по лингвистика (IOL) през 2003 г., той е ръководител на българския национален отбор почти непрестанно и до днес. Алекс е организирал IOL два пъти (2015, 2023), като е бил председател, а от 2015 г. е член на международния борд на IOL.

    Ива Гумнишка е бивш състезател и златен медалист по лингвистика от IOL. Тя е основател на Humans in the Loop, социално предприятие, което обработва данни за изкуствен интелект, както и член на борда на директорите на ForHumanity, която работи в сферата на одита на системи за изкуствен интелект.

    Спонсори и партньори

    Международната олимпиада по изкуствен интелект се организира под патронажа на президента на Република България, с институционалната подкрепа на Министерство на образованието и науката, Община Бургас. Платинен спонсор е Google. Златен спонсор е MBZUAI. Сребърни спонсори са Ontotext, SoftUni и Leading Coding. Бронзови спонсори са Musala Soft, Team-GPT, Anthill, DiaDraw, Non-Trivial, Sofia TechPark, Wiser. Организационни партньори са Vivacom, Elektrick.me, Neutral Frames, Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, Sindeo, Arcana Labs, MNKnowledge, Победа. Академични партньори са MBZUAI, Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, INSAIT, MIT, University of Copenhagen, Sharif University of Technology, University of Oxford, Technology Innovation Insitute, University of Houston, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас, ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“,  Бургас, ПГКПИ Бургас.

  • Най-добрите ни ученици по математика спечелиха 5 медала от Международната олимпиада във Великобритания

    Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала от най-престижното състезание по математика в света за годината. На 65-тата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и една почетна грамота, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Олимпиадата се проведе от 11 до 22 юли във Великобритания и събра 609 ученици от 108 държави.

    Сребърните медали спечелиха Марин Христов (12 клас, СМГ), Ангел Христов (11 клас, ППМГ Бургас) и Биляна Димитрова (12 клас, СМГ), която постигна четвърти резултат в света сред участващите 81 момичета. Бронзовите отличия са за Веселин Маркович (11 клас, МГ Варна) и Борис Гачевски (12 клас, СМГ), а много малко не достигна за медал на Виктор Костадинов (12 клас, ПЧМГ), който заслужи почетна грамота. Техни ръководители са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУБ / ЧСУНД), наблюдател е Драгомир Грозев.

    В отборното класиране България зае достойното 27-о място в света (и 11-о в Европа) със 126 точки, отстъпвайки от 25-ото място през 2023 година.

    Подготовката и участието в МОМ бяха подпомогнати от Министерството на образованието и науката, Съюза на математиците в България, Американска Фондация за България и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

    Състезателните дни бяха 16 и 17 юли като се решаваха по 3 задачи, оценени на по 7 точки в рамките на 4 часа и половина. Координациите по задачи се проведоха на 18 и 19 юли, а церемонията по закриването – на 21 юли. На нея присъстваха трима Филдсови медалисти - Тимъти Гаурс (1998), Терънс Тао (2006) и Марина Вязовска (2022).

    Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес.

    Общо до сега на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 308 медала: 57 златни, 130 сребърни, 121 бронзови медала!

    Ето повече информация за българските ученици:

    Марин Христов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за трета поредна година е част от националния отбор на България по математика. За двете си участия Марин е спечелил един златен и един сребърен медал от Международната олимпиада по математика. Интересът му към математиката започва още от 5-годишен, а на 8 години започва да участва на състезания. Човекът, който е запалил искрата към математиката е неговият учител в СМГ г-н Иван Симеонов, за когото Марин споделя, че „на него дължа всичко и искам да му отдам най-топлите си благодарности“. Най-големите успехи на Марин от международни състезания, освен златния и сребърния медал от Международната олимпиада са златни медали от Балканската олимпиада по математика, Жаутиковската олимпиада по математика и Младежката балканска олимпиада по математика. В свободното си време той обича да играе шах и футбол, да решава логически задачи или да ходи на фитнес.

    Ангел Христов е ученик в 11 клас в ППМГ Бургас. Той за втори път е част от националния отбор по математика и миналата година спечели бронзов медал от Международната олимпиада. За Ангел интересът към математиката започва от малък, а в 4 клас решава, че това е предметът, с който иска да се занимава. Учителите, които са го вдъхновявали през годините са Динко Раднев и Ганка Вътева. Те са му помогнали да развие своя интерес към математиката и да го превърне в знания и опит. В състезателната си кариера Ангел до сега е участвал на редица международни състезания, като най-големите му успехи след бронзовия медал от Международната олимпиада са бронз от Балканската олимпиада и златен и два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада. Като допълнение той се явява и на националните състезания по лингвистика и физика. Извън математиката Ангел обича да слуша музика и да ходи на планина със семейството си.

    Биляна Димитрова е ученичка в 12 клас в СМГ. Тя за първи път участва в националния отбор на България по математика. За Биляна математическите състезания започват още в 5 клас, като в 9 клас влиза в сериозните турнири. Успехът си по математика тя дължи на своята учителка Линка Минчева. Биляна е участвала на доста международни надпревари, като основните й успехи са златен и сребърен медал от Европейската олимпиада по математика за момичета, златен от Жаутиковската олимпиада и бронзов от Балканската.

    Борис Гачевски е ученик в 12 клас в СМГ. За него това е първото му участие в националния ни отбор. Борис от малък се интересува от математиката, като в 5 клас започва сериозно да се подготвя и да се явява на национални състезания. Най-голяма заслуга за развитието му като състезател през годините има учителката му по математика Линка Минчева, която винаги го е подкрепяла. От международни състезания Борис е спечелил златен и бронзов медал от Жаутиковската олимпиада, както и златен медал от Младежката балканиада по математика.

    Веселин Маркович е ученик в 11 клас в МГ Варна. Той за втори път е част от националния отбор по математика, като трябва да се отбележи, че и за втори път е част и от националния отбор по информатика. Миналата година Веселин спечели бронзов медал от Международната олимпиада по математика. За него интересът към математиката е възникнал още от много малък, като започва сериозно да се подготвя и да участва на национални състезания в 5 клас, след като е бил приет в МГ Варна. Основните виновници, Веселин да се занимава със състезателна математика са учителите му г-жа Веселина Тодороска и г-н Дико Суружон. Освен бронзовото отличие от Международната миналата година, Веселин е печели и сребърни медали от RMM (Romanian Masters of Mathematics) и Балканиадата по математика и сребърен медал от Младежката Балканиада по математика. Към това трябва да добавим и редица медали по информатика.

    Виктор Костадинов е ученик в 12 клас в ПЧМГ. Той за първи път е част от националния ни отбор по математика. И при него интересът е започнал още от много малък, като вече в 8-9 клас решава сериозно да се заеме с участия по силни математически състезания. Най-голяма заслуга за успехите на Виктор имат неговите учители по математика г-н Добри Данков и г-жа Ирина Шаркова. На международната състезателна сцена той е печелил до сега два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада, втора и трета награда от Европейската математическа купа, както и почетна грамота от Балканската олимпиада по математика.

  • Най-добрите български ученици по химия заминаха за Международната олимпиада по химия в Саудитска Арабия

    Днес от летище София излетяха най-добрите български ученици по химия, които ще представят страната ни на най-престижното състезание по химия тази година. Българският отбор ще участва на Международната олимпиада по химия в Саудитска Арабия от 21 до 30 юли, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

    Националният отбор е в състав: Виктор Лилов (12 клас, СМГ), Преслав Георгиев (12 клас, СМГ), Явор Христов (12 клас, СМГ) и Никола Нинков (10 клас, СМГ). Техни ръководители са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултет по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

    Миналата година националният отбор по химия направи най-силното си представяне в историята на Международната олимпиада, като спечели 2 златни и 2 сребърни медала.

    Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още тогава като наблюдател и като редовен участник от следващата 1969 г. в Полша. Участниците в българския национален отбор се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1973 г. и 1981 г.

    Ето повече информация за учениците по химия:

    Виктор Лилов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за втори път е част от националния отбор по химия, като миналата година спечели златен медал от Международната олимпиада по химия. Само преди 7 дни Виктор спечели и златен медал от Международната олимпиада по биология и така стана единственият ученик в света за цялата история на Международните олимпиади по химия и биология, който е носител на златни медали от двете. Виктор започва да се занимава с химия в 9 клас, когато взима участие в националните кръгове на олимпиадата. Най-голям интерес първоначално предизвиква в него органичната химия. А учителят с най-голям принос в развитието му е г-н Борис Толев. Виктор е един от най-добре представилите се олимпийци по природни науки през 2023 г. Освен златния от Международната по химия миналата година той спечели и сребърен медал от Международната Менделеевска по химия. През пролетта на тази година той спечели и златен медал от Международната Менделеевска по химия, което го превърна в първия български ученик със златни медали от двете най-престижни световни състезания по химия.

    Преслав Георгиев е ученик в 12 клас на СМГ. Той също за втори път достига до националния отбор на България по химия, като миналата година спечели сребърен медал от Международната олимпиада. Преслав се интересува от химия още от 8 клас, когато учителят му Борис Толев го насърчава да се интересува от наука и да влезе в националните състезания, където още в 8 клас печели национален златен медал. Миналата година Преслав се размина на съвсем малко да стигне златен медал от Международната олимпиада и тази година си е поставил за цел да подобри постижението си от предния път. Също така той има в актива си и спечелени сребърен и бронзов медал от Международната Менделеевска олимпиада по химия съответно за 2023-а и 2024 година.

    Явор Христов е ученик в 12 клас в СМГ. Той за трети път достига националния отбор по химия. За двете си участия до тук той е спечелил два сребърни медала от Международната олимпиада. Явор от малък се интересува от природните науки, а в 7 клас избира химията за свое призвание. Учителят му Борис Толев е човекът, на когото дължи голяма част от знанията си, ентусиазма и мотивацията да преследва нови познания в химията. Явор е участвал в доста световни турнири по химия като най-основните му успехи са двата сребърни медала от Международната олимпиада по химия през 2022-а и 2023 година, както и две сребърни отличия от Международната Менделеевска олимпиада (през 2023-а и 2024-а). Той споделя, че медалите са голямо признание за положените усилия, но знанията и опитът, които е натрупал през годините покрай състезанията, ще му помогнат много в бъдещото му развитие в сферата на природните науки.

    Никола Нинков е ученик в 10 клас в СМГ. Той за първи път е част от националния отбор по химия. Интересът му към химията започва в 6 клас, като в 7 клас Никола започва да се състезава на националните кръгове на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Основна роля за неговото развитие в науките през годините изиграва класната му Румяна Караджова, която го подкрепя още от 6 клас. За Никола участието на Международната олимпиада по химия ще е първото му голямо и престижно световно състезание до сега. Извън химията той се занимава със смесени бойни спортове и катерене.

     

  • Най-добрите български ученици по физика заминаха за Международната олимпиада по физика в Иран

    Днес от летище София заминаха най-добрите български ученици по физика, които ще се състезават на най-престижното състезание за годината по физика. Родните гимназисти ще участват на Международната олимпиада по физика, която ще се проведе в Иран от 21 до 29 юли, съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

    Българският отбор е в състав:  Илия Ников (11 клас, ПМГ Велико Търново), Баян Гечев (12 клас, СМГ), Гео Калфов (12 клас, ПЧМГ), Георги Костадинов (12 клас, ППМГ Бургас) и Юнсин Ху (11 клас, СМГ). Техни ръководители са проф. дфн Мирослав Абрашев  и доц. д-р Нено Тодоров от Физически факултет на СУ.

    Българският отбор по физика се избира измежду десетте ученици, представили се най-добре на Националната олимпиада във възрастова група 11-12 клас. След това се провеждат допълнителни контролни работи за определяне на окончателния състав на отбора. В подбора и подготовката на олимпийците ни по физика, освен ръководителите, участват и проф. дфн Виктор Иванов и доц. д-р Димитър Мърваков от Физически факултет на СУ.

    През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика и участваме във всички издания на олимпиадата досега. Броят на държавите участнички обикновено е около 85.

    Миналата година българите спечелиха 4 бронзови медала и една почетна грамота. Общо от всички издания на Международната олимпиада по физика България е спечелила 141 медала – 15 златни, 45 сребърни и 81 бронзови отличия.

    Илия Ников е ученик в 11 клас в ПМГ Велико Търново. Той е част от националния отбор по физика за първи път. Илия започва да участва на състезания по математика още от първи клас, но в 7 клас избира физиката и започва да се състезава в националните състезания, което допълнително предизвиква интереса му към науката. Основните учители, които го запалват по физиката са първоначално Георги Бяндов, а след това и Теодосий Теодосиев. Илия открива удоволствието от решаването на трудни задачи и как може да приложи знанията си, за да подобри разбиранията си за физичните явления. Той до сега е участвал два пъти на много силното международно състезание Romanian Master of Physics, където печели бронзов медал и почетна грамота.

    Баян Гечев е ученик в 12 клас в СМГ. Миналата година той бе един от най-добре представилите се олимпийци по природни науки на България. Той за втори път ще е част от отбора по физика. Баян започва да се занимава с физика в 7-8 клас, като в 9 клас тръгва и сериозно да участва на национални състезания. Основната си подготовка по физика Баян дължи на Георги Александров и Стефан Иванов, които са медалисти по физика от предните години. След това се включва и в подготовката на Илиян Илиев. Баян е участвал в множество международни състезания. Най-важните, от които са Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, където печели златен и сребърен медал, и Международната олимпиада по физика, където миналата година спечели бронзово отличие. Според него е доста хубаво, че в България има развита олимпийска традиция, и което е още по-хубаво, тя продължава да се развива, в голяма степен благодарение и на дейността на СООПН.

    Гео Калфов е ученик в 12 клас в ПЧМГ. Той за първи път е част от националния отбор по физика. Учителят, който най-много го е насърчил и повлиял, за да се занимава с физика, е Никола Каравасилев, който е бил ръководител на Гео като част от отбора за Международната олимпиада по астрономия и Международния турнир на младите физици. Най-значимите му успехи са бронзов медал от Европейската олимпиада по физика (EuPhO) през 2023 г. в Хановер, Германия и златен медал от Жаутиковската олимпиада по физика (IZhO) през 2024 г. в Алмати, Казахстан.

    Георги Костадинов е ученик в 12 клас в ППМГ Бургас. Той също за първи път влиза в националния отбор на България по физика. Георги започва да се занимава с физика в 7 клас, когато го канят да участва в училищната школа. Основните учители, които го вдъхновяват и повлияват да се занимава с физика, са първоначално Георги Стойчев, а след това Мариана Анастасова и Теодосий Теодосиев. Георги е участвал два пъти на Балканската олимпиада по физика, където печели златен и сребърен медал, както и тази година печели бронзов медал от Жаутиковската олимпиада. Паралелно с физиката той обича да ходи и на състезания по математика. Извън науките Георги играе футбол и шах.

    Юнсин Ху е ученичка в 11 клас, СМГ. Тя за първи влиза в отбора ни по физика за Международната олимпиада. За Юнсин физиката винаги й е била интересна, за това още в 7 клас решава да започне да участва на състезания. Учителите, които през годините са й водили подготовката и са виновни за нейното развитие във физиката, са Стоян Бахчеванов, а след това и Георги Александров и Стефан Иванов. До сега Юнсин е участвала на силната Международна Жаутиковска олимпиада, където печели бронзов медал. В свободното си време тя обича да играе тенис на маса и да гледа сериали.

     

  • Най-добрите български ученици по лингвистика заминаха за Международната олимпиада в Бразилия

    Днес от Летище София заминаха най-добрите български ученици по лингвистика. Те ще се състезават на най-престижния турнир за годината - Международната олимпиада по лингвистика. Отборът ни е в състав: Теодор Тотев (12 клас, ТУЕС), Николай Георгиев (12 клас, ПМГ Силистра), Иванимира Неделчева (9 клас, СМГ), Магдалена Вигенина (12 клас, СМГ), Ния Димитрова (12 клас, СМГ), Сирма Караджова (11 клас, СМГ), Сияна Павлова (10 клас, ПЧМГ) и Ани Кателиева (12 клас, НГДЕК), съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов и Любомир Златков (ИМИ-БАН). Тази година олимпиадата ще се проведе в Бразилия от 23 до 31 юли.

    Международната олимпиада по лингвистика е основана от България през 2003 година и първото издание се провежда в Боровец. През 2023 година България излезе на първо място в неофициалното класиране по брой златни медали, спечелени за всички времена. Нашата страна има спечелени 22 златни медала и успя да изпревари САЩ.

    Миналата година лингвистите ни спечелиха 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал и 1 почетна грамота. До сега от всички издания на Международната олимпиада по лингвистика учениците ни са спечелили общо 83 медала – 22 златни, 25 сребърни и 36 бронзови.

    Разширеният национален отбор по лингвистика се формира от най-добре представилите се ученици на националния кръг на олимпиадата и националното състезание. След това те преминават през допълнителен подбор и подготовка, включваща лекции и тренировъчни задачи. На финала се правят две контролни, които определят националния отбор от осем ученици.

    Ето повече информация за учениците от националния отбор на България по лингвистика:

    Теодор Тотев  е ученик в 12 клас в ТУЕС. Той за първи път е част от отбора ни по лингвистика. Теодор открива интереса към лингвистиката в 10 клас, когато започва да участва на национални състезания. Неговият вдъхновяващ учител е Любомир Златков. За Теодор това ще е първата международна олимпиада, а преди лингвистиката, той е участвал на състезания по информатика и тази година е лауреат и по двете дисциплини на национално ниво.

    Николай Георгиев е ученик в 12 клас в ПМГ Силистра. Той за втори път е част от националния отбор по лингвистика. Николай открива страстта си към лингвистиката в 5 клас, а учителят, който го е запалил по това е Милена Коцева. От първото си участие на Международната олимпиада по лингвистика той спечели бронзово отличие. Николай също така е участвал два пъти на Международната Жаутиковска олимпиада като състезател по математика, където печели два бронзови медала.

    Иванимира Неделчева е ученичка в 9 клас в СМГ и за първи път е част от отбора. Тя открива своя интерес към лингвистиката в 5 клас и започва да участва на националните състезания. Човекът, който я е вдъхновил да избере лингвистиката и я е насърчавал през годините е Веселин Златилов. Това ще й бъде първото участие на международно състезание.

    Магдалена Вигенина е ученичка в 12 клас в СМГ и също за първи път ще е част от националния отбор. Занимава се с лингвистика от 9 клас, като интереса й към науката е разпален от учителя Любомир Златков. За Магдалена това ще бъде първата Международна олимпиада, на която ще участва.

    Ния Димитрова е ученичка в 12 клас в СМГ и за втори път се класира в отбора на България по лингвистика. Заниманията й по лингвистика започват още в 5 клас, като първоначално се учи от Людмил Попов. Следващите й години на подготовка са водени от Любомир Златков. Миналата година Ния участва на Международната олимпиада по лингвистика и спечели почетна грамота.

    Сирма Караджова е ученичка в 11 клас в СМГ и за първи път ще е част от националния ни отбор. Тя от 5 клас се интересува от лингвистика и започва да посещава школи, както и не пропуска да участва на националните състезания. Учителят, който я е запалил по предмета е Веселин Златилов. Тази година тя за първи път ще участва на Международната олимпиада по лингвистика. В свободното си време обича да свири на пиано и да спортува.

    Сияна Павлова е ученичка в 10 клас в ПЧМГ също за първи път се класира в отбора на България по лингвистика. И тя открива призванието си в 5 клас, когато започва сериозно да се готви и да участва по състезания. Учителят, който я е вдъхновил е Веселин Златилов. Това ще й е първото международно състезание по лингвистика, но преди това е участвала в доста световни състезания по математика, като сама оценява, че не медала я мотивира, а желанието да намира решенията на задачите.

    Ани Кателиева е ученичка в 12 клас в НГДЕК и също е дебютантка в отбора на България. Тя открива интереса си към лингвистиката в 9 клас, като го превръща в сериозно занимание от 10 клас. Вдъхновяващият учител за нея в лингвистиката е Любомир Златков. Това ще й е първата присъствена международна олимпиада, като преди това е участвала в онлайн световно състезание по лингвистика, където печели бронзово отличие.

  • 4 медала за българските ученици по физика от Европейската олимпиада по физика в Грузия

    На 19 юли едни от най-добрите ни ученици по физика спечелиха 4 медала от Европейската олимпиада по физика, която се проведе в Грузия. Родните гимназисти спечелиха 1 сребърно и 3 бронзови отличия, като тази година на европейското се състезаваха рекордният брой от 54 държави, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

    Сребърният медал спечели Баян Гечев (12 клас, СМГ). Бронзовите отличия са за Гео Калфов (12 клас, ПЧМГ), Георги Костадинов (12 клас, ППМГ Бургас) и Илия Ников (11 клас, ПМГ Велико Търново), а малко не достигна на Илия Василев (11 клас, ПЧМГ) за медал. Техни ръководители са доц. д-р Нено Тодоров (Физически факултет на СУ) и Георги Александров (Физически факултет на СУ).

    Българският отбор е определен от първите пет ученици, представили се най-добре на Националния кръг на олимпиадата по физика.

    Състезанието има два кръга – теоретичен и експериментален, всеки с продължителност 5 часа. Това е седмото издание на международния турнир, който става все по-популярен и в него участват държави извън Европа.

    Следващата година България ще бъде домакин на Европейската олимпиада по физика, която ще се проведе в София.

     

  • Изложбата с българските олимпийци по природни науки „Моите будители“ гостува в МОН

    На 18 юли в Министерството на образованието и науката министър Галин Цоков откри финалното представяне на изложбата с българските олимпийци по природни науки и техните ръководители „Моите будители“. В нея са представени 14 национални отбора с част от най-добрите български ученици за 2023 г., които са спечелили медали за страната ни от най-престижните международни олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, информатика, астрономия и астрофизика.

    Изложбата е част от проекта на ФАНТАСТИКО ГРУП „Моите будители“ и е създадена в партньорство със Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

    От 1 ноември 2023 г. изложбата гостува на 11 различни локации в 7 града в страната. Хиляди ученици, учители, родители и граждани посетиха представянето й пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, в Нов български университет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, НМУ „Любомир Пипков“, Летище София, Културен дом НХК в Бургас, община Варна, Плевен, Русе, Силистра и Шумен. Навсякъде изложбата бе посрещната с голям интерес и успя да привлече много посетители.

    Финалното представяне на изложбата с българските олимпийци беше открито от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Тези фотографии ни показват, че в нашето съвременно образование има огромен потенциал – че ние можем повече и можем да го направим по-добре. Просто трябва да вярваме в нашите сили и възможности и да работим упорито… Представянето на нашите олимпийци по природни науки може да се разгледа като съвременно будителство. Те представят България по света по най-добрия начин и са будители, които носят българския флаг на раменете си при всяко едно награждаване“, каза той по време на събитието.

    Проф. Цоков подчерта, че будители са и хората, които стоят най-близко до състезателите - техните треньори, ръководители на отбори и учители. „Това са професионалисти, които показват, че съвременното образование не е свързано само с възпроизвеждане на знания и с разширяване на тези знания, а преди всичко с мотивиране на децата - да се поддържа хоризонт пред тях, че те могат да се справят с трудни ситуации и да се борят с най-добрите в света. Това не може да го направи друг, освен будител - човек, който е отдаден на идеята“, изтъкна министърът на образованието и науката.

    По време на откриването присъстваха част от олимпийските медалисти по природни науки и техни ръководители. Гост на събитието беше и изпълнителният директор на „Фантастико груп“ Светослав Гаврилов.

    Само за 2023 година от всички международни, европейски и балкански олимпиади и състезания българските олимпийци по природни науки са спечелили 90 медала.

    „Много се радвам, че беше организирана такава инициатива, тъй като тя помага да се популяризират олимпийските науки и така да събуди повече интерес към състезанията, към науката и повече деца да се развиват в тази област. Смятам, че е много хубаво, че тази изложба ще продължи да се организира, така че да могат всички деца и учители да се вдъхновяват“, каза по време на събитието Крум Александров, златен медалист от Международната олимпиада по химия.

    Поради прекрасното послание на изложбата и вдъхновяващия пример на някои от най-добрите ученици по природни науки и техните ръководители, организаторите от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и „Фантастико груп“ решиха да я превърнат в ежегодно събитие, което ще продължи като специално издание на проекта „Моите будители“ под надслов „Фантастични умове“.

    От днес към изложбата като партньор се включва и Министерството на образованието и науката. Целта е да се разшири обхватът на градовете и училищата, които ще могат да се запознаят с постиженията на олимпийските отбори по природни науки чрез изложбата през следващата учебна година. Партньорството между СООПН и МОН през последната година допринесе за подобряване на подбора и подготовката на олимпийците ни по природни науки. Споразумението за партньорство за изложбата е в продължение на подписания по-рано през годината „Меморандум за разбирателство“ между МОН и СООПН за партньорство в общата кауза за подпомагане на българските отбори по природни науки по време на техния подбор, подготовка и участие на международни олимпиади, както и за популяризиране на техните успехи.

    „Много се радваме, че наш партньор от тази година ще бъде Министерството на образованието и науката. Посланието на излолжбата, е че с много труд, с много желание и с много отдаденост на науката, и разбира се, с правилните учители и правилните ръководители, се постигат прекрасни резултати, които са видими на световно ниво“, каза Вълкан Горанов, изпълнителен директор на СООПН.

    Друг основен партньор на изложбата е „Столична община“, благодарение на която през есента изложбата ще бъде открита на едно от най-привлекателните външни пространства за младите хора в София – Мостът на НДК.

    Целта на организаторите е всяка година да бъдат представяни най-добрите олимпийци по природни науки и техните ръководители, които са вдъхновяващ пример за много ученици в страната.

    Проектът „Моите будители“ на ФАНТАСТИКО ГРУП представя вдъхновяващи личности със забележителни постижения и подкрепя каузи в сферата на образованието и културата. През 2023 г. инициативата се проведе за трета поредна година, като до този момент са дарени 150 000лв. Автор на фотографиите в проекта от създаването му е фотографът Костадин Кръстев-Коко.

     

    Предстоящите Международни олимпиади по природни науки за 2024 година са:

    11 – 22 юли 2024 г.  - Великобритания, Бат – Международна олимпиада по математика

    21 – 30 юли 2024 г. - Саудитска арабия, Риад – Международна олимпиада по химия

    21 юли – 27 юли 2024 г. - Иран, Isfahan – Международна олимпиада по физика

    23 – 31 юли 2024 г.  - Бразилия, Бразилия – Международна олимпиада по лингвистика

    9 – 15 август 2024 г. – България, Бургас – първа Международна олимпиада по изкуствен интелект

    17 – 27 август 2024 г.  - Бразилия, Рио де Жанейро -  Международна олимпиада по астрономия и астрофизика

    1 – 8 септември 2024 г.  - Египет, Александрия – Международна олимпиада по информатика

  • Български ученици спечелиха отборни сребърни медали от Международния турнир на младите физици (IYPT) в Унгария

    Отборът на България направи много силно представяне на Международния турнир на младите физици (IYPT) и спечели заслужено сребърни медали. Това е най-доброто постижение на българските ученици в този турнир от 2015 година, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Родните гимназисти се класираха на престижното 9-о място със 190,9 точки, като във последния кръг победиха отбора на Германия и така заслужиха отборните сребърни отличия.

    Този международен турнир се различава от останалите състезания по природни науки, защото е отборна надпревара и се решават изследователски научни задачи. В турнира състезателите се оценяват по способността да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки. Като във всяка физична битка отборът ни премина през трите роли: докладчик, опонент и рецензент. Домакин на турнира бе унгарската столица Будапеща и в него се включиха рекордните 38 страни от целия свят.

    Българският отбор бе в състав: Александра Петкова (11 клас, НПМГ), Мила Гетова (11 клас, НПМГ), Калина Досева (12 клас, ПМГ Велико Търново), Елена Йорданова (10 клас, МГ Русе) Стела Бинева (11 клас, ПМГ Хасково). Ръководители на отбора са Никола Каравасилев и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

    Докладите за България изнесоха Елена Йорданова (в първите две битки), Мила Гетова (в битка 3), Калина Досева (в битка 4) и Александра Петкова (на последната пета битка).

    Веднага след церемонията по награждаването ръководителят Никола Каравасилев коментира:

    „Тази година, учениците ни показаха отлични умения във всеки един компонент от състезанието. Всички оценки, които нашите ученици получиха бяха значително над средните за останалите отбори. Като цяло, нашият отбор получи отлични отзиви от всички журиращи, които го оценяваха и всички, които са гледали битки с наше участие.

    Браво, момичета!

    Българският отбор и неговите ръководители благодарят на Министерството на образованието и науката за финансирането и на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки за цялостната подкрепа, която получихме!“