2 СРЕБЪРНИ И 2 БРОНЗОВИ МЕДАЛА НА ВИРТУАЛНАТА ЕВРОПЕЙСКА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА ЗА МОМИЧЕТА

Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO) избра тази година все пак да проведе 9-ото си издание, но дистанционно. Домакин на състезанието трябваше да бъде Холандия (Egmond aan Zee). Участваха 204 математички от 53 държави, 39 от които европейски. 

Виртуално открихме състезанието на 15 април, а резултати и закриване разбрахме на живо на 21 април, вторник. Нашите момичета се представиха достойно, като току-що разбрахме, че са спечелили два сребърни и два бронзови медала.

България участва редовно в престижния формат от 2012 г. насам, като към днешна дата страната ни е спечелила общо 32 медала на EGMO: 4 златни, 19 себърни, 9 бронзови, както и 3 почетни грамоти.

Тазгодишните ни представителки на EGMO са: 

  • Десислава Николова, 10 клас, СМГ - бронзов медал
  • Калина Николова, 10 клас, СМГ - сребърен медал
  • Маргарита Стефанова, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Михаела Гледачева, 11 клас, ПЧМГ - бронзов медал

Техни ръководители и наблюдател са Виолета Найденова, Велина Иванова и проф. Петър Бойваленков (ИМИ-БАН). Михаела и Маргарита бяха участнички и в миналогодишния отбор, когато спечелиха съответно сребърен и златен медали в Киев.

Задачите на български език можете да разгледате тук: ДЕН 1, ДЕН 2.

Състезателните дни по програма бяха 16, 17 и 18 април , а организаторите са подготвили серия онлайн активности, за да предадат на момичетата поне малко от преживяването, наречено "олимпиада". Сред (онлайн) заниманията имаше пъзели, оригами, маникюр и различни разговори. 

Искаме да дадем на тези момичета, които са у дома и са се подготвяли за EGMO вече месеци наред, шанс да се състезават. Това ще им даде нещо, което да очакват с нетърпение. Виртуалното състезание ще направи времето у дома забавно, като човек споделя и с други това преживяване.”, обясниха организаторите.

По график EGMO 2021 трябва да се проведе в Грузия, а EGMO 2022 - в Унгария.

Очаквайте още новини и подробности относно (не)провеждането на олимпиадите по природни науки тази година. 

Тагове