2 ЗЛАТНИ И ОЩЕ 4 МЕДАЛА + ПЪРВО ОТБОРНО МЯСТО НА МЛАДЕЖКАТА БАЛКАНИАДА ПО МАТЕМАТИКА 2020

Отлично представяне за младите българските математици, които спечелиха първо място в отборното класиране и 6 индивидуални медала от Младежката балканска олимпиада по математика 2020. Успехът идва и с най-силните два резултата на турнира, като единият е с максимален брой точки.

В 24-ото издание на международното състезание за ученици под 16 години, гимназистите ни завоюваха 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медали! 

Тази година турнирът се проведе онлайн между 9 и 13 септември. Уастие взеха 108 състезатели от 18 държави, като всяка страна участваше чрез дистанционно наблюдение. Българските ученици се състезаваха в НПМГ. Първото място от националният ни отбор дойде с общо 161 точки, като на второ място са много силните румънци, които останаха със 157 точки в класирането.
 

Отборът бе в следния състав и спечели отличията:

  • Борис Гачевски, 9 клас, СМГ - златен медал и абсолютно първо място в олимпиадата с максимален брой точки
  • Марин Христов, 9 клас, СМГ - златен медал и втория най-добър резултат в състезанието
  • Ясен Пенчев, 9 клас, ПМГ Габрово - сребърен медал
  • Мария Дренчева, 9 клас, СМГ - сребърен медал
  • Иван Тагарев, 10 клас, СМГ - сребърен медал 
  • Антон Бресковски, 9 клас, СМГ - бронзов медал

Ръководители на отбора на МБОМ отново бяха доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН и Емил Карлов от СМГ.

Българските ученици се състезаваха в НПМГ. Първото място от националният ни отбор дойде с общо 161 точки, като на второ място са много силните румънци, които останаха със 157 точки в класирането.

На Балканиадата  през 2019 г. отново шестимата ни младежи спечелиха отличия – 2 златни с пълен сбор точки от задачите, 3 сребърни и 1 бронзов медал, което постави България на второ място в крайното отборно класиране.

Текст: MediaBricks.bg

Тагове