4 медала за България от Европейската олимпиада по математика за момичета (EGMO)

Много силно представяне за българските гимназистки, които спечелиха 4 медала от Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO). И четирите ни състезателки завоюваха отличия в конкуренция с над 200 участнички от 55 държави. Българките спечелиха 1 златен при това с максимален резултат, 2 сребърни и 1 бронзов медал, като отборно се наредиха на пето място в Европа!

Златното отличие с максимален брой точки спечели Мария Дренчева (11 клас, СМГ). Сребърните медали завоюваха Биляна Димитрова (11 клас, СМГ) и Цветелина Илиева (12 клас, ППМГ Бургас). Бронзът спечели Ивайла Радкова (12 клас, 125 СУ). Техни ръководители на EGMO бяха Люба Конова и Яни Дренчев от ФМИ.

Тази година надпреварата се проведе присъствено в Словения от 13 до 19 април. Това бе 12-ото издание на престижния турнир по математика за момичета, където участват и държави извън Европа, но те не влизат в крайното разпределение на медалите.

От 2012 досега българските състезателки на EGMO са спечелили 6 златни, 23 сребърни и 14 бронзови медала, както и 3 почетни грамоти.

Тагове