Българският отбор на младите физици замина за Международния турнир (IYPT) в Унгария

Вчера от летище София заминаха българските ученици от националния отбор, които ще участват в Международния турнир на младите физици (IYPT). Надпреварата ще се проведе от 11 до 17 юли в Унгария, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Този международен турнир се различава от останалите състезания по природни науки, защото е отборна надпревара и се решават изследователски научни задачи.

Българският отбор е в състав: Александра Петкова (11 клас, НПМГ), Мила Гетова (11 клас, НПМГ), Калина Досева (12 клас, ПМГ Велико Търново), Елена Йорданова (10 клас, МГ Русе) Стела Бинева (11 клас, ПМГ Хасково). Ръководители на отбора са Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

В турнира състезателите се оценяват по способността да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки. Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различни турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си.