БЪЛГАРСКИЯТ ОТБОР ПО МАТЕМАТИКА С ЧЕТИРИ СРЕБЪРНИ И ДВА БРОНЗОВИ МЕДАЛА НА МЕЖДУНАРОДНАТА В РИО 2017

| Галерия

И шестимата ни състезатели се прибират с медали от най-старата  олимпиада по природни науки. В отборното класиране България е на 18-то място и 4-то за държавите представителки на Европейския съюз.

Между 13 и 23 юли 2017 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, се проведе 58-мата Международна олимпиада по математика. На 18 и 19 юли нанай-престижното състезание по математика за ученици 614 ученици от 112 държави решаваха по 3 задачи, избрани преди това от лидерите на отборите. Българският отбор се представи изключително добре, като отново и шестимата ни състезатели от националния отбор се завръщат с медали - 4 сребърни и 2 бронзови медала! 

Българският национален отбор по математика през 2017 е в следния състав:

  • Кирил Бангачев, 11 клас, СМГ -  19 точки, сребърен медал

  • Виолета Найденова, 12 клас, СМГ - 21 точки, сребърен медал

  • Христо Папазов, 12 клас, Американски колеж - 17 точки, бронзов медал

  • Константин Гаров, 12 клас, ПМГ Бургас - 19 точки, сребърен медал

  • Атанас Динев, 11 кл, ПМГ Бургас - 17 точки, бронзов медал

  • Иван Ганев, 12 клас, Американски колеж - 23 точки, сребърен медал

Ръководители на отбора са проф. дмн. Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), доц. дмн. Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Макелов (докторант в MIT).

Виолета Найденова спечели и новоучредената специална награда на името на Мариам Мирзахани като най-добре представила се ученичка от Европа – отлично постижение, което затвърждава традиционно силните ни позиции в тази област. Проф. Мирзахани (1977-2017) е първата и засега единствена жена, носител на Филдсова награда. 

Новата награда се връчва на най-добре представилото се момиче на IMO за всеки континент - тази година са дадени пет награди като тази за Европа идва при нас. Ето и всички момичета, удостоени с престижното отличие: 
• Азия - Dain Kim - Южна Корея; 
• Африка - Garam Park - Ботсвана; 
• Европа - Виолета Найденова - България; 
• Северна Америка - Qi Qi - Канада; 
• Южна Америка - Carolina Ortega Pérez - Колумбия.
*Забележка: Австралия и Окенания няма награда, тъй като в отборите от континента участват само момчета през тази година.

“Ръководството на отбора благодари на всички институции, които ни подкрепяха – Института по Математика и Информатика на БАН, СООПН, Американска Фондация за България, Фондация Георги Чиликов, Министерството на образованието и науката и други.”, споделя вълнението си проф. Бойваленков, член на СООПН. Задачите от състезанието можете да видите тук.

Българският отбор се прибира в София на 25 юли в 22.05 часа с полет LH 1428 от Франкфурт.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния, като България е участвала във всички нейни издания. До 2017 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 271 медала: 53 златни, 111 сребърни, 107 бронзови медала и 10 почетни грамоти.

 

Тагове