Достойно представяне за българските ученици на Международния турнир на младите физици (IYPT) в Пакистан

Днес на летище София от Пакистан се завърнаха българските ученици от националния отбор, които взеха участие в Международния турнир на младите физици (International Young Physicists’ Tournament – IYPT). Родните гимназисти направиха достойно представяне на турнира и само 9 десети от точката не им позволи да влязат в борбата за медалите, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Тази година надпреварата се проведе от 18 до 25 юли в гр. Мурее, Пакистан. Този международен турнир се различава от останалите състезания по природни науки, защото е отборна надпревара и се решават изследователски научни задачи.

Победител в турнира стана отборът на Полша, следван от Тайланд и Словакия.

Българският отбор бе в състав: Александра Петкова (10 клас, НПМГ), Мила Гетова (10 клас, НПМГ), Гео Калфов (11 клас, ПЧМГ), Калина Досева (11 клас, МГ Велико Търново) и Златомир Желев (12 клас, ПМГ Сливен). Ръководители на отбора са Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

В турнира състезателите се оценяват по способността да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки. Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различни турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си.

Ето повече за българските ученици:

Александра Петкова е ученичка в 10 клас в НПМГ и за първи път е част от отбора на младите физици. Тя от малка се интересува от природните науки и като ученичка започва да се занимава с физика и математика. Освен това обича изкуствата, шаха и четенето на книги. За участието ѝ в турнира на младите физици най-голям принос имат Никола Каравасилев, Явор Йорданов и Трифон Ефтов (като последните двама са бивши състезатели в IYPT от близкото минало). До сега Александра е участвала в Международния турнир на младите естествоизпитатели през 2022 година, където отборно България печели златен медал и абсолютно първо място, до голяма степен именно благодарение на нейния финален доклад.

Мила Гетова е ученичка в 10 клас в НПМГ и за първи път е в националния отбор. От малка се интересува от физика и още в 5 клас е решила, че това иска да учи в НПМГ. Мила е участвала в две международни състезания. На International Junior Science Olympiad тя печели бронзов медал, а на Международния турнир на младите естествоизпитатели отборът ѝ, в който участва и Александра, печели златен медал и абсолютно първо място.

Гео Калфов е ученик в 11 клас в ПЧМГ и за първи път е част от отбора. Той решава да се занимава с физика в 7 клас, защото тази наука го е вдъхновявала от малък. Най-голям принос в развитието му има учителят по физика Никола Каравасилев, който му е помагал както със задачите, така и с планирането и провеждането на експериментите. От международни състезания Гео има четири спечелени медала – сребърно и бронзово отличие от Международната олимпиада по астрономия, сребро от Балканската олимпиада по физика и златен отборен медал от Международния турнир на младите естествоизпитатели.

Калина Досева е ученичка в 11 клас в МГ Велико Търново и за втори път е част от националния отбор. Тя влиза в света на физиката в 7 клас, когато учителката ѝ Руска Христова я заинтригува с предизвикателни задачи. За турнира на младите физици научава от Никола Каравасилев и Явор Йорданов и решава да преоткрие физиката на експериментално ниво. Миналата година Калина е част от отбора, спечелил бронзов медал от Международния турнир на младите физици.

Златомир Желев е ученик в 12 клас в ПМГ Сливен и за първи път е част от отбора на младите физици. Той задълбочено се интересува от физика от 9 клас, като за това го вдъхновява Теодосий Теодосиев. В турнира на младите физици се включва благодарение на Никола Каравасилев и Явор Йорданов. Досега Златомир е участвал на две международни състезания, като от Жаутиковската олимпиада печели сребърен медал.