Избраха най-добрите млади биолози, които формират националния отбор на България за участие на Международната олимпиада

В края на април бяха избрани най-добрите български ученици по биология, които формират националния отбор за участие в Международната олимпиада по биология (IBO) през 2023 г. Това са Виктория Иванова (12 клас, МГ Плевен), Петър Жотев (12 клас, СМГ), Виктор Лилов (11 клас, СМГ) и Яна Атанасова (12 клас, НПМГ), съобщават от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Четиримата олимпийци ще представят България на най-престижния турнир за годината, който ще се проведе от 3 до 12 юли в Ал Айн, Обединените арабски емирства.

Избраните гимназисти се класираха на челните места на Националната олимпиада по биология и здравно образование и след проведена подготовка и изпити на разширения национален отбор се класираха за участие на IBO.

Техни ръководители са проф. д-р Албена Йорданова (Медицински факултет, СУ), гл. ас. д-р Радослав Александров (Институт по Молекулярна биология, БАН) и докторант Теодор Трифонов (Институт по биоразнообразие, БАН).

Виктория Иванова е ученичка в 12 клас в МГ „Гео Милев“, Плевен и за първи път е част от Националния отбор. Тя още от 7 клас се явява на олимпиадата по биология, като освен с наука се занимава и с изобразително изкуство. Виктория е участвала в много международни форуми и конкурси за младежко изкуство, в които е печелила призови места. Учителите, които са ѝ помогнали да развие потенциала си по биология, са Руми Тодорова, Татяна Манойлова и Милена Костова.

Петър Жотев е ученик в 12 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ и в последните години е най-добрият български гимназист по биология, като миналата година завърши на абсолютното второ място в света на проведената в Армения IBO. Той е и единственият наш участник, който е двукратен носител на златен медал от този най-престижен световен турнир по биология. Петър се интересува от природни науки още от дете и от 7 клас редовно участва в Националната олимпиада по биология и здравно образование.

Виктор Лилов е ученик в 11 клас в СМГ „Паисий Хилендарски“ и това е първото му участие в националния отбор. Той се увлича по биология още в 6 клас и един от основните „виновници“ да се занимава с тази наука е г-жа Миглена Георгиева и нейният увлекателен начин да представя уроците. Виктор е участвал на две международни състезания до момента – Европейската олимпиада по експериментални науки EOES през 2022 и Международната Менделеевска олимпиада по химия тази година, като спечели съответно бронзов и сребърен медал.

Яна Атанасова е ученичка в 12 клас в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ и за втори път е част от Националния отбор по биология. Тя от много малка се интересува от биология и е постигнала мечтата си да учи в НПМГ. За развитието си тя е признателна на ръководителите Радослав Александров, Снежана Томова и Албена Йорданова, както и на класния си ръководител - Мариана Христова. Миналата година на Международната олимпиада по биология Яна спечели бронзово отличие, от Европейската олимпиада по експериментална наука (EOES) има златен и бронзов медал, а на Международния турнир на младите естествоизпитатели (IYNT) отборът ѝ се класира на абсолютното първо място през 2021 година.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

До 2022 г. Българските участници на IBO са донесли на страната ни общо 75 медала: 8 златни, 15 сребърни и 52 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

 

Тагове