Изложбата „Моите будители“ представя олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители

Изложбата „Моите будители“ представя олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители. Проектът разказва за успехите на млади хора, които мечтаят за открития и академични постижения, и за ръководители, които вдъхновяват за нови върхове в науката. Всички те са малка, но значима част от съвременните будители на България.

Изложбата ще бъде открита на 31 октомври от 9:30ч. в Галерията на открито пред Народния театър „Иван Вазов“. Тя се осъществява със съдействието на Столична община, а автор на фотографиите и тази година е талантливият фотограф Костадин Кръстев-Коко. Пред обектива му застанаха по-голямата част от олимпийците по природни науки и техните ръководители. В специална видеопоредица се разказва за усилията, времето за подготовка, емоциите при представянето на България и спечелването на медали за страната ни.

От началото на 2023 г. досега българските олимпийци по природни науки са спечелили 34 медала от най-престижните световни турнири - международните олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, география, информатика и астрофизика. От тези състезания нашите ученици се завърнаха с 8 златни, 9 сребърни и 17 бронзови отличия. Заедно с останалите международни, европейски и балкански турнири през тази година общо завоюваните медали стават 71 – 11 златни, 28 сребърни и 32 бронзови.

„Моите будители“ се реализира за трета поредна година по идея на ФАНТАСТИКО ГРУП и има за цел да популяризира и подкрепя каузи в сферата на образованието и културата. През 2023 г. партньор и бенефициент по проекта е Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН), което подпомага подготовката на изявени ученици за участията им в световни турнири.

„С много труд, упоритост, всеотдайност към науката и стотици часове на подготовка, с подкрепата на ръководителите си, олимпийците ни постигат резултати, които ги класират в челните места на световни, европейски и балкански състезания по природни науки. Инвестицията в олимпийските състезатели по природни науки е инвестиция в бъдещето на България, в нейните млади хора, които в идните години ще бъдат двигател на иновациите и на научните постижения на страната ни“, заяви Алексей Христов, председател на Управителния съвет на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

 „Бих искал преди всичко да поздравя и да благодаря на родителите на българските олимпийци, на учителите им в гимназиите, които са пробудили любопитството и интереса им към науката и, разбира се, на техните ръководители, които са винаги до състезателите по пътя им към медалите и успехите. Личностите, които представяме в изложбата тази година, са истински съвременни будители. Те са пример и вдъхновение за всички нас, надявам се и за всички, които ще видят изложбата“, заяви Владимир Николов, оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП. 

Компанията ще подкрепи дейността на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки с 50 000лв., като по този начин общият размер на дарените средства по проекта „Моите будители“ вече е 150 000лв. През пролетта на тази година компанията създаде програмата си „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“, като в първата конкурсна процедура бяха финансирани проекти в областта на образованието, културата и околната среда на обща стойност 200 000лв.

За поредна година партньори на инициативата „Моите будители“ са Нов български университет и Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Двете образователни институции ще бъдат домакин на изложбата след 12 ноември. Проектът се осъществява и с медийната подкрепа на bTV Media Group.