Международната олимпиада по биология във Виетнам приключи със сребро и два бронзови медала за българските олимпийци

| Галерия

Състезателите пристигат днес в 12:00 ч. на Терминал 2,  Летище „София”

Сребро и два бронзови медала са отличията на българския олимпийски отбор в Международната олимпиада по биология, която се проведе в Ханой, Виетнам от 17 до 24 юли. Сред 72 държави младите биолози показаха резултати от целогодишната си работа и няколкоседмичната  подготовка с техните ръководители - Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН). Подготовката и участието на отборите на международни олимпиади се извършва благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“.    

Тази година отборът по биология е в следния състав:

  1. Цветослав Ангелов Георгиев, СМГ, 12 клас – сребърен медал
  2. Никола Любомиров Тодоров, НПМГ, 12 клас – бронзов медал
  3. Виктория Бориславова Христова, НПМГ, 11 клас – бронзов медал
  4. Габриела Христова Христова, СМГ, 11 клас

На олимпиадата през 2015 г. Цветослав спечели бронзов медал, а Виктория – почетна грамота. Габриела и Никола се състезаваха в отбора за първи път тази година. Фактът, че някои от тези деца извоюват място в отбора за втора поредна година показва колко способни са те. Радваме се, че личните им победи стават и национални.

Международната олимпиада по биология се провежда за първи път през 1990 г. в Чехословакия. България е една от шестте страни основателки. През 1994 г. олимпиадата се провежда във Варна, България. До 2016 г. отборът е донесъл на страната ни общо 52 медала: 4 златни, 9 сребърни и 39 бронзови.

Тагове