Нови седем медала за България

| Галерия

ХХVІ Международния турнир на младите физици (IYPT) се проведе в Таоюан, Тайван от 24 до 31 юли. Турнирът е отборно състезание, изискващо много повече знания и умения от участниците, като целта е учениците да се доближат максимално до реалния научно-изследователски процес. Отборът ни участва в пет физични битки, във всяка от която трябваше да представи решение, опониране и рецензиране на различни изследователски задачи.

Във крайното класиране отборът дели 3-то място и спечели седем бронзови медали. В Турнира участваха 26 страни и след нашия отбор са не само домакините от Тайван, но и отбори на страни с утвърдени успехи във физичните науки като Русия, Франция и Великобритания.

В отбора участват Искрен Ванков, Калоян Дърмонев и Николай Б. Николов от МГ „П. Берон“, Варна, Николай Н. Николов от ПМГ „Н. Попович“ Шумен и Виктор Кузманов от Американския колеж в София, както и ръководителките Гинка Екснер от ПУ „Паисий Хилендарски“ и Аслихан Шенол. Представителят на България в Международния организационния комитет Асен Кюлджиев от ИЯИЯЕ – БАН от своя страна председателстваше три от журиращите състави и бе избран в журито за финалния кръг.

Спонсор на отбора е Фондация „Америка за България“.