Очаквайте Европейската нощ на учените 2016

Ако търсите интересно и полезно занимание за петък вечер, то тогава не пропускайте вечерта на 30 септември и Европейската нощ на учените 2016! Това е мега събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. В Нощта университети и научни институти отварят врати и организират събития, които имат за цел да представят науката по интересен и заинтригуващ начин, да доближат учените до широката общественост и да поощрят младите хора да изберат научна кариера.

Независимо дали сте със семейството си, с приятели, в училищна група или пък самостоятелно, ще се потопите в света на науката по невероятно завладяващ начин! Открийте с какво всъщност се занимават изследователите и как това влияе на нашия живот... Очаквайте множество интересни лекции и презентации за всички възрасти: част от програмата са запознаване със света на роботиката, лаборатория по киберсигурност, по виртуална реалност, нощ на отворените врати в Софийската обсерватория, презентации „Роботите в медицината“, "Кухнята на пра-пра-пра-баба (или какво са яли нашите предци)", забавни демонстрации по физика и още много други.

Организаторите предлагат паралелна интерактивна програма, провеждаща се на 7 места в София, а на сайта можете да откриете и събитията в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен!

Програма за събитието - тук.

Партньори и домакини по проекта в столицата са:

  • София Тех Парк
  • Технически университет - София
  • Софийска астрономическа обсерватория
  • Агробиоинститут
  • Национален природонаучен музей
  • Национален политехнически музей
  • Музейко

Достъпът навсякъде е безплатен, с изключение на Музейко*

Българското участие е обединено от проекта „FRESH“, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“. Основната цел на проекта е подобряване на общественото разбиране за науката и по-голяма ангажираност на научния свят към проблемите на обществото.

 

Информация: Sofia Tech Park и Българска наука

 

*Музейко ще празнува Европейската нощ и рождения си ден с интересно Science Party, темата на което е Цветове. По този повод ще се проведят няколко демонстрации и лекции, сред които и лекцията на ръководителя на отбора ни по астрономия Никола Каравасилев "Цветовете в астрономията".