Осмо място за български отбор в математическия турнир на Харвард и MIT

Още от създаването си през 1998г. математическият турнир, организирано от Харвард и MIT (Harvard – MIT Mathematics Tournament) е едно от най-престижите състезания по математика за гимназисти в света. Тази година отборите, които представиха България, бяха 3 – от СМГ, МГ “Д-р Петър Берон”, Варна и МГ “Акад. Никола Обрешков”, Бургас. Трите ни отбора бяха единствените от цяла Европа, които бяха допуснати за участие.

В отборното състезание отборът на МГ Варна се класира на 8-мо място, отборът на СМГ – на 13-то, а на МГ Бургас – на 22-ро, от общо 90 отбора.

 

Резултатите от индивидуалните състезания по алгебра, геометрия и комбинаторика поставят отборът на СМГ на 16-то място, на МГ Варна е на 34-то, а МГ Бургас на 35-то.

В този турнир не се раздават медали, но няколко български състезатели се отличиха в топ 50 по съответните дисциплини от общо 682 участници. Емилиян Рогачев (СМГ) се класира 15-ти по алгебра, по комбинаторика се отличиха Даниел Атанасов (СМГ) на 35-то място и Костадин Гаров (МГ Бургас) на 47-мо, а по геометрия на 39-то място се класира Грегориан Пириндев (СМГ).

Състезанието се провежда всяка година през ноември и февруари в Бостън и дава възможност за изява на стотици млади математици. Организира се изцяло от студенти от двата престижни университета, често бивши състезатели. След онлайн кандидатстване, най-добрите отбори са поканени за участие. Често отборите са от медалисти от международни олимпиади по математика.

Миналата година за турнира за пръв път заминава българска група – тя е съставена от ученици на варненската математическа гимназия. Отборът се оказва единствен от Европа. Тази година варненският отбор с ръководители Иван Ангелов и Стоян Ненков е допуснат за участие заради класирането си в топ 40 миналата година.

Тагове