Прибраха се Младите физици от Турнира в Китай

София, 27 юли Между 19 и 26 юли в Пекин, Китай, се проведе 31-вият Международен тернир на младите физици, отборно състезание, в което учениците влизат в ролята на докладчици, рецензенти, опоненти. По-рано днес на Летище София кацнаха петимата ни усмихнати делегати, заедно с Никола Каравасилев, единият от двамата ръководители.

След достойно представяне нашите ученици успяха да се класират пред отборите на САЩ, Индия, Румъния, Турция и  други. Петимата български състезатели са:

  • Нина Димова, 11 клас, СМГ
  • Денислав Георгиев, 11 клас, СМГ
  • Драгни Драгнев, 11 клас, 91 НЕГ София
  • Йордан Цветков, 10 клас, МГ Пловдив
  • Силвия Петрова, 10 клас, ППМГ Стара Загора

Техни ръководители бяха Никола Каравасилев и Асен Кюлджиев.

Пред колегите от MediaBricks.bg Каравасилев обяви, че с този млад отбор сме постигнали добри резултати и натрупаният опит от състезанието ще ни помогне в следващите надпревари. Децата са се представили добре и отборът има потенциал в бъдеще да се връща с медали от подобни състезания.

България и Международния турнир на младите физици

Международният турнир на младите физици е престижно състезание по физика, състоящо се от практически изследователски задачи и провеждане на експерименти. Характерен за състезанието е неговият турнирен формат. Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват помежду си.
България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели (отборът е на първо място в класирането). След прекъсване възстановява участието си през 2000 г. Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004 г., 2005 г. и 2013 г., и сребърни през 2015 г.7

Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки, можете да го направите
SMS дарение с текст на латиница DMS OLYMP на кратък номер 17 777.