ОТБОРЪТ НА МЛАДИТЕ ФИЗИЦИ С БРОНЗОВ МЕДАЛ ОТ ТУРНИРА В РУМЪНИЯ

Това е най-доброто постижение на български отбор през последните години

Тази седмица, между 17 и 23 юли 2022 г., в Тимишоара, Румъния, се проведе 35-ият Международен турнир на младите физици (International Young Physicists’ Tournament/ IYPT). 

На Турнира българските ученици премериха знания с отборите на 24 държави от целия свят. За разлика от индивидуалните олимпиади тази надпревара е отборна, като се решават изследователски научни проблеми и след това се защитават по време на научни дискусии, наречени „физични битки“.

По-рано днес стана ясно, че отборът е направил най-доброто си представяне от 2015 г. насам и е завоювал бронзов медал! А ето и носителите на бронзовите отличия:

  • Явор Йорданов, 12 клас, НПМГ 
  • Калина Досева, 10 клас, ПМГ Велико Търново
  • Мирослав Минчев, 11 клас, ПМГ Стара Загора
  • Мартин Лозанов, 11 клас, Американски колеж, София
  • Стефан Николов, 11 клас, НПМГ

Ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ).

Голяма част от подготовката си българският отбор проведе в лабораториите на училището по наука Izzi Science for Kids.

Международният турнир на младите физици е престижно състезание по физика, състоящо се в практически изследователски задачи и провеждане на експерименти. Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват по между си.

България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели. Поради бурните обществени развития, страната ни не участва в последващите турнири и едва през 2000 г. възстановява участието си. Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004, 2005 и 2013 г. и със сребърен медал през 2015 г.