Отборът на СМГ и НПМГ - първи на Националното състезание "Турнир на младите физици" 2016 в Благоевград

| Галерия

Между 05 и 07 февруари град Благоевград бе домакин на Националното състезание “Турнир на младите физици”, организирано от МОН, РИО - Благоевград и Езикова гимназия "Акад. Людмил Стоянов". Във “физични битки” влезнаха десет гимназиални отбора от цялата страна, а във финалното съревнование знанията си “бориха” отбори от София, Русе и Пловдив. Абсолютен победител и начело на крайното класиране е софийският смесен отбор на ученици от СМГ и НПМГ, ръководен от Никола Каравасилев:

 1. Калина Стоименова
 2. Александър Иванов
 3. Александър Щедрицки
 4. Светлин Тотев
 5. Дилян Христов

На второ място в класирането остават учениците от МГ “Баба Тонка” - гр. Русе, а с минимална разлика след тях се нареждат представителите на ОМГ “Акад. Кирил Попов”, гр. Пловдив - също носители на сребро.
Бронза си делят съставите на ПМГ "Нанчо Попович" - гр. Шумен и двата отбора на  НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" - гр. София.
Задачите се подготвят предварително от Международния организационен комитет на турнира, а тази година  една от тях е предложена от България, а именно от Свилен Русев, учител в ПМГ Шумен.

След приключване на състезанието, националната комисия определи и състава на разширения състав на българския отбор, който ще представя страната ни на следващия етап:

 1. Дилян Христов - 12 клас, СМГ-НПМГ - гр. София
 2. Симеон Стефанов - 12 клас, МГ "Баба Тонка" - гр. Русе
 3. Иван Димитров - 11 клас, ОМГ "Акад.Кирил Попов" - гр. Пловдив
 4. Калина Стоименова - 11 клас, СМГ-НПМГ - гр. София
 5. Димитър Томов - 10 клас, МГ "Баба Тонка" - гр. Русе
 6. Симона Тодорова - 10 клас, МГ "Баба Тонка" - гр. Русе
 7. Джоро Иванов - 10 клас, ОМГ "Акад.Кирил Попов" - гр. Пловдив
 8. Зехра Илияз - 10 клас, ПМГ "Нанчо Попович" - гр. Шумен
 9. Климентина Савова - 10 клас, ОМГ "Акад.Кирил Попов" - гр. Пловдив
 10. Александър Иванов - 11 клас, СМГ-НПМГ - гр. София

Млади физици от цял свят ще мерят сили на Междунродния кръг, който ще се проведе от 26.06 до 03.07 в гр. Екатеринбург, Русия - страната учредител на турнира.