Резултати и разширен отбор от Националния турнир на младите физици 2019

Преди броени дни приключи Националното състезание "Турнир на младите физици", чийто домакин за 2018/2019 бе гр. Перник.
Определен е разширеният отбор, който ще се бори за място в националния състав и МТМФ през юли в Полша

Националното състезание “Турнир на младите физици” се проведе в гр. Перник от 1 до 3 февруари 2019 г.  и под патронажа на Областния управител на Перник, Ирена Соколова.  За първи път заедно с Турнира бе проведена и “Седмица на физиката” във всички общини на областта-домакин. По време на откриването заместник-министър Таня Михайлова прочете поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

ТМФ е насочено към ученици от ІХ до ХІІ клас., в което се оценяват способностите на участниците, обединени в отбори, да решават изследователски научни проблеми, както и да представят и защитават решенията на тези проблеми в убедителна форма в научни дискусии, наречени физични битки (ФБ);  Състезанието се провежда върху задачи, подготвени и публикувани предварително от Международен организационен комитет на Международния турнир на младите физици (МТМФ). Националното състезание се провежда върху 12 от общо 17 задачи за МТМФ.

Международния турнир на младите физици /МТМФ/, известен като International Young Physicist s` Tournament /IYPT / е отборно състезание между ученици от средните училища, равностойно на Международната олимпиада по физика. България участва МТМФ в първите две години от създаването му-през 1988г. и 1989г. Следва прекъсване и през 2000г. участието на страната ни е възобновено по инициатива на учители от ПМГ “Нанчо Попович”- гр.Шумен.

Тази година в националния кръг участие взеха 10 отбора и 37 участници. Състезанието премина на много високо ниво, като дори и отборите, участващи за първи път, се представиха по-добре от очакваното. Специално трябва да се отбележи много добрата организация, създадена от домакините от ПМГ „Хр. Смирненски“ и РУО – Перник.

Най-добре представилите се на селективните битки отбори: НДДН, Новите, Обещаващите и КЕРТИК се изправиха един срещу друг на финалите. Финалната битка бе много оспорвана и получените оценки предизвикаха съществени размествания в класирането, като, в резултат, отборът КЕРТИК спечели първото място

Състав на излъчения разширен национален отбор:     

  1. Матю Машков, МГ Русе
  2.  Нина Димова, 11 клас, СМГ
  3. Ана-Мария Богданова, МГ Русе
  4.  Драгни Драгнев, 11 клас,  91 НЕГ  София
  5. Трифон Ефтов, НПМГ София
  6.  Васил Николов,  ПЧМГ    София
  7. Георги Иванов,   СМГ
  8. Денислав Георгиев, 12 клас, СМГ
  9. Емануил Христов,  НПМГ София
  10. Ния Тасева,  91 НЕГСофия
  11. Николай Митев, Американски КолежСофия
  12. Теодор Маслянков, СМГ

Ръководители:  Даниела Иванова (ръководител на отбора, спечелил златните медали), и Никола Каравасилев (ръководител на трите отбора, спечелили сребърните медали)

Окончателно класиране на отборите медалисти:

1: Отбор КЕРТИК , МГ Русе

2: НДДН  ,   СМГ  и  91 НЕГ София

2: Обещаващите ,  ПЧМГ и СМГ

2: Новите,  91 НЕГ ,  23 СУ "Фредерик Жолио Кюри" и НПМГ  София

3: НПМГ 

Първият семинар със състава на разширения националния отбор ще се проведе от 16 часа на 8.II. (петък) до 13 часа на 10.II. (неделя) в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади, гр. София.

ХХХІІ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР НА МЛАДИТЕ ФИЗИЦИ ще се проведе от 6 до 13 юли 2019 г. във Варшава, Полша. Следете всички състезания и своевременните резултати на нашия Календар.