Резултати от Националния турнир на младите физици

| Галерия

От 7 до 9 февруари 2015г. в гр. Пловдив се проведе Националния турнир на младите физици.

В националния турнир участваха 10 отбора с общо 42 състезатели. Първо място зае отборът на СМГ, ръководен от Никола Каравасилев – ръководител на отборите на България по астрономия и астрофизика. Второто място си поделиха МГ “Баба Тонка”, Русе и МГ “Нанчо Попович”, Шумен, а третото – НПМГ и втория отбор на МГ “Нанчо Попович”, Шумен. Най-добрите 5-ма състезатели ще представят България на международния турнир на младите физици, който ще се проведе 27 юни до 4 юли 2015 г. в Тайланд, а следващите 5-ма по успех са избрани за резерви.

Отборът победител е в състав 4 ученици от СМГ и 1 от НПМГ. Двама от тях – Дилян Христов от НПМГ и Александър Иванов от СМГ – са включени в основния състав на отбора на България. Останалите състезатели, които ще ни представят на международния турнир, са Симеон Стефанов и Димитър Томов от русенския отбор и Николай Николов от първия шуменски отбор.

Състезанието е с различен регламент от тези на олимпиадите. В първия етап от състезанието, младите физици подготвят самостоятелно решения на една или повече задачи измежду предварително подготвен списък.

Следващият етап е Националният турнир на младите физици, който е отборно състезание. В което младите учени заемат ролите на докладчик, опонент и рецензент и се състезават като отбор в така наречените физични битки – защита на разработваните експериментални задачи от предишния кръг. В първия ден на турнира, битките са на български, а във втория – на английски.

Задачите за първия кръг можете да намерите тук: https://www.mon.bg/?h=downloadFile&fileId=6513

Пожелаваме на националния ни отбор успех в Тайланд!