С ШЕСТ МЕДАЛА СЕ ЗАВРЪЩА БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР ОТ 33 БАЛКАНСКА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИКА

Всички шест състезатели в българския отбор са отличени с медали от международното състезание.

С шест медала се представи националният отбор по математика на Балканската олимпиада по математика 2016 г., която се проведе от 5 до 10 май в Тирана, Албания. С три сребърни и три бронзови медала България се нарежда на четвърто място сред  18 държави, взели участие в мащабната олимпиада.

Отборът пристига днес (10.05.2016) в 22:55 часа на Летище София Т2

Ръководители на националния отбор са проф. д-р Петър Бойваленков и доц. д-р. Ивайло Кортезов, а носителите на медали са:

  1. Виолета Найденова, 11 клас в СМГ – сребърен медал
  2. Костадин Гаров, 11 клас в ПМГ Бургас – бронзов медал
  3. Христо Папазов, 11 клас в Американски колеж София – бронзов медал
  4. Даниел Атанасов, 12 клас в СМГ – бронзов медал
  5. Кирил Бангачев, 10 клас в СМГ – сребърен медал
  6. Атанас Динев, 10 клас в ПМГ Бургас – сребърен медал

Само една точка дели Виолета Найденова от златен медал, а Христо Папазов е с една точка под сребърния медал.

Състезателите в отбора се избират сред най-добре представилите се на националните пролетно и есенно състезания по математика. Голяма част от тях са вече неколкократни носители на медали от международни олимпиади по математика.

Балканската олимпиада по математика се провежда от 1984 година насам, като България участва всяка година от самото начало. Това е едно от най-престижните международни състезания по математика в Европа - участват страни от Балканския полуостров, както и гостуващи държави от други краища на света. Освен 11-те балкански държави, тази година са участвали 7 гостуващи страни, сред които Великобритания, Италия и Франция. Състезателите са ученици от 9 – 12 клас, а задачите са на изключително високо ниво. Ето защо участието в олимпиадата дава на българските ученици възможност за изява и прием в най-елитните университети в света.

България ще участва и в 57 издание на Международната олимпиада по математика, която ще се проведе през юли 2016 г. в Хонг Конг.

Тагове