Със сребърен медал от Международния турнир на младите физици се завръща българският национален отбор

| Галерия

Със сребърен медал от Международния турнир на младите физици ще се завърне българският национален отбор днес в 12:40 часа на терминал 2 на Летище София. Отличието, с което се сдоби отборът на младите физици е доказателство за успешния подбор и добре свършената работа както на учениците, така и на техните ръководители. Отборът се нарежда на 6-то място сред 27 държави, което е сериозен успех за България. Сребърният медал е признание за целия състав, тъй като състезанието има отборен характер и не предполага индивидуални отличия. Международният турнир на младите физици се проведе от 27 юни – 4 юли в Тайланд.

Българският отбор се състои от 5 ученика от цялата страна с членове:

Николай Николаев Николов, ПМГ – Шумен, 12 кл.

Дилян Лазаров Христов, НПМГ – София, 11 кл.

Симеон Орлинов Стефанов, МГ – Русе, 11 кл.

Александър Валентинов Иванов, СМГ – София, 10 кл.

Митко Тихомиров Бенков, ПМГ – Шумен, 12 кл.

Ръководители на отбора са д-р Гинка Екснер, преподавател в Пловдивския университет и Даниела Иванова, преподавател в МГ Русе. Асен Кюлджиев, главен асистент в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика, БАН е ръководител на делегацията.

Важен принос за подготовката на отбора имат също учителите на състезателите Свилен Русев и Никола Каравасилев, както и университетски преподаватели, между които доц. Живко Кисьовски и проф. Мирослав Абрашев.

България и Международния турнир на младите физици

Международният турнир на младите физици е престижно състезание по физика, състоящо се от практически изследователски задачи и провеждане на експерименти. Характерен за състезанието е неговият турнирен формат. Отборите влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент, оценяват се и се предизвикват помежду си.

България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели (отбора е на първо място в класирането). След прекъсване възстановява участието си през 2000 г. Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004 г., 2005 г. и 2013 г.