Сборникът на български математици, "555 задачи по геометрия", става “555 Geometry Problems"

Бивши олимпийци студенти издават своя “555 задачи по геометрия. Решения по “Геометрия в картинки” на А. В. Акопян” на английски език

“Идеята се зароди спонтанно, като на шега, през лятото на 2014 година. Никога преди това не съм си представял, че ще можем да реализираме такъв проект, най-вече заради големия обем работа, както и заради липсата на опит – та аз тъкмо бях завършил гимназия! Получи се благодарение на страхотния екип. Работихме усилено, подкрепяхме се, бяхме мотивирани и действахме с желание.
“Геометрия в картинки” на А. В. Акопян представлява една чудесна колекция от над 555 задачи по геометрия, чиито условия са зададени по интересен начин – само с чертежи. Не съм ги броил, но мисля, че в същинската част на книгата има под 30 думи. По този начин на читателя се спестява много време – четене на условието, рисуване на хубав чертеж. Вместо това е оставен да се наслаждава на същинската част – решаването. Задачите са разнообразни, има и трудни, но има и лесни.”
- това ни разказа един от съавторите на сборника, Станислав Чобанов, когато го потърсихме за интервю непосредствено след издаването на Задачите.

Любен Личев (студент по математика в Париж), Станислав Чобанов (Компютърни науки, Minerva Schools) и Станислав Димитров (Компютърни науки, ФМИ-СУ) - тримата таланливи математици, които стоят зад този усилен труд, подходящ за ученици от 9 до 12 клас, както и за всеки друг с афинитет към геометрията. През 2014 авторите са готови с решенията, а през август 2015 книжното издание е вече факт. Към 2017, след набралата популярност на сборника у нас и зад граница, и английската версия е вече на път след още близо година работа.
Преводаческата ангажираност се падна и на Мирослав Маринов, студент по математика в Оксфорд. Техният съвместен труд предстои да излезезе на пазара на английски език в най-скоро време, благодарение на УНИМАТ СМБ. Редактор е Петър Бойваленков, професор в ИМИ-БАН и дългогодишен ръководител на националния отбор по математика.  
“Изключително много се радваме на големия интерес. Надяваме се да достигне до колкото се може повече държави и хората да се забавляват с тези задачи така, както самите ние го правихме.”, не скри радостта си Димитров.

Можете да намерите книгата тук, а българското издание - тук..

Тагове