Злато и три сребра за състезателките ни на Европейската по математика за момичета в Киев

Европейската олимпиада по математика за момичета (European Girls’ Mathematical Olympiad – EGMO) е едно от състезанията, които СООПН подкрепя, и което бележи началото на състезателния сезон. Всяка година отбор от четири момичета мери сили с представителки от гимназиална възраст от целия континент. Тази година домакин бе град Киев, Украйна, където между 7 и 13 април се състоя осмата подред EGMO.

Участие взеха 196 състезатели от 50 държави, 36 от които европейски. Бяха раздадени 19 златни медала, 37 сребърни и 56 бронзови, както и 43 почетни грамоти.

Българските момичета могат да се похвалят с цели 4 медала: 1 златен и 3 сребърни! Момичетата ръзвълнувано споделиха в Twotter: “Трети сме в общото класиране, зад само САЩ и Украйна!”

  1. Михаела Гледачева, ПЧМГ - златен медал
  2. Люба Конова, СМГ - сребърен медал
  3. Маргарита Стефанова, СМГ -  - сребърен медал
  4. Марина Бояджиева, ППМГ - сребърен медал

Техни ръководителки бяха две бивши състезателки и неколкократни медалистки от EGMO - Деница Маркова (съответно от: 2014, 2015,2016) и Велина Иванова (2013,2014). Те споделиха емоциите от представянето на българския отбор в Туитър от мястото на събитията, там може да следите и емоциите от бъдещите състезания през годината.

На българските математици предстоят национални турнири, както и национален кръг на олимпиада, за да се определят отборите, които ще ни представляват и на Балканската олимпиада в Молдова, Младежката Балканиада в Кипър, и Международната олимпиада по математика във Великобритания.

Следете всички предстоящи състезания и резултатите в нашия Календар.

Снимка: MediaBricks.bg

 

Тагове