Злато и високи постижения за българския олимпийски отбор на Младежката балканска олимпиада по математика

| Галерия

Шест медала и впечатляващи класирания са резултатите на олимпийците в престижното състезание

С шест медала, сред които 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови се завърна българският олимпийски отбор по математика след сериозна надпревара в Младежката балканска олимпиада. Постиженията тази година са изключително високи. Голям повод за гордост е златният медал на Евгени Кайряков, който също така е втори сред 124 състезатели в общото класиране на олимпиадата. Тази година престижното състезание се проведе от 24 до 29 юни в Слатина, Румъния. Участие взеха 11 балкански държави и 9 гостуващи държави от цял свят, сред които Индонезия, Франция, Саудитска Арабия, Филипини и други. България се нареди на четвърто място в отборното класиране след Турция, Румъния и Сърбия.

България участва в Младежката балканска олимпиада от основаването и през 1997 г., като за този период се е сдобила с 36 златни, 61 сребърни и 22 бронзови медали, благодарение на младите български математици. За изминалите 20 години отборът присъства 14 пъти в челната тройка на отборно класиране, от които 6 пъти завоюва и първото място. Състезателите са ученици от 7, 8 и 9 клас. Те peшaвaт 4 зaдaчи oт oблacти aлгeбpa, гeoмeтpия, тeopия нa чиcлaтa и ĸoмбинaтopиĸa.

Отборът, който представи България с изключителни постижения, беше в следния състав:

  1. Евгени Кайряков – златен медал и второ място в класацията сред 124 състезатели, 8 ĸлac, СMГ
  2. Виктор Балтин – сребърен медал, 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac
  3. Иво Петров – сребърен медал, 8 ĸлac, CMГ
  4. До виет Къонг – сребърен медал, 7 ĸлac, CMГ
  5. Кристан Минчев – бронзов медал, ΠMГ Бypгac
  6. Светлин Лалов – бронзов медал, 7 ĸлac, CMГ

Ръководител на отбора е проф. Сава Гроздев, зам.-ректор по научната дейност и кариерното развитие във Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). 

Ирина Шаркова е зам.–ръководител на отбора от години и преподавател по математика в Първа частна математическа гимназия.

Тагове