ЗЛАТО, СРЕБРО И 3 БРОНЗА ГРАБНА МЛАДЕЖКИЯТ НИ ОТБОР ПО МАТЕМАТИКА НА БАЛКАНИАДАТА В САРАЕВО, 2022

През изминалите дни от 28 юни до 02 юли 2022 г. се проведе 26-ата Младежка Балканска олимпиада по математика (МБОМ/JBMO) в Сараево, Босна и Херцеговина. След закриващата церемония стана ясно, че българските ученици са спечелили за страната 5 медала - 1 златен, 1 сребърен и 3 бронзови! В отборното класиране страната ни се нареди на 5 място от 10-те официални държави участнички, и на 8-о място от всички участващи държави (в т.ч. гостуващите).

А ето и отличията на отбора ни в съответния ред:

  • Илия Василев, 9 клас, ПЧМГ, 39 т. - златен медал
  • Мая Минкова, 7 клас, СУ Любен Каравелов Несебър, 21 т. - сребърен медал
  • Сара Илиева, 8 клас, ПЧМГ, 17 т. - бронзов медал
  • Мария Касия Петрова, 7 клас, ПЧМГ, 17 т. - бронзов медал
  • Рая Шикова, 9 клас, ПМГ Габрово, 16 т. - бронзов медал
  • Николай Любенов, 8 клас, СМГ, 9 т.

Ръководители на отбора са Ивайло Кортезов, и зам. ръководител - Мирослав Маринов.

Младежкият ни отбор каца утре (неделя), 03.07, в 14:35 ч. на Летище София, с полет от Истанбул.

Припомняме, че през 2021 г. на онлайн изданието на МБОМ българският отбор спечели 6 медала: 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови отличия, което го нареди на Второ място в крайното класиране.

През май месец т.г. по-високата възрастова група пък ни представи на 39-тата Балканска олимпиада по математика в Кипър, откъдето българският национален отбор си тръгна с 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала.
След броени дни националите ни от същата група ще заминат за Норвегия, където ще се проведе 63-ото издание на най-голямото и най-старо състезание от природонаучната лига - Международната олимпиада (IMO/ МОМ).

Всички актуални новини около отборите ни по природни науки следете във фейсбук и инстаграм каналите ни, както и на Олимпийския ни календар за 2022 г.

Тагове