“НАУКАТА В 60 СЕКУНДИ” с олимпиеца Даниел Атанасов

НАУКАТА В 60 СЕКУНДИ: ПРЕДВИЖДАЩ АЛГОРИТЪМ
Статията е част от рубриката „Науката в 60 секунди“ на сп. ВВС ЗНАНИЕ


КАКВО?
Биоинженери са разработили математически алгоритъм, който може да „види“ намерението (целта) при извършване на обикновени действия като взимане на чаша или шофиране – дори ако действието е прекъснато преждевременно.

ЗАЩО Е ВАЖНО?
Алгоритъмът може да се използва, за да помогне на шофьор при поднасяне на лед, като предвиди начина, по който шофьорът е искал автомобилът да се придвижи. След това ще промени посоката на движението на колата към тази, която шофьорът е опитал да постигне. Алгоритъмът може да реагира на възникналия проблем много пъти по-бързо, отколкото човек. Аналогично може да бъде използван и за „умни“ протези, които да разбират целта при дадено движение на човек, дори то да бъде неправилно повлияно от самия него – поради мускулни спазми или треперене.

 

КАКВО СЛЕДВА?
Откритието вероятно ще бъде тествано и усъвършенствано допълнително, след което ще бъде добавено към някои от новите модели автомобили, протези и други видове техника. В зависимост от това, дали хората го намират за достатъчно полезно и добре работещо, откритието може да стане част от ежедневието на милиони и да е важно допълнение към автомобилните системи за сигурност.


ДАНИЕЛ АТАНАСОВ е ученик в Софийската математическа гимназия. Носител е на медали от Международните олимпиади по информатика.

“НАУКАТА В 60 СЕКУНДИ” е съвместна рубрика на СРООПН и  сп. ВВС ЗНАНИЕ. Настоящата статия и публикувана в бр. 74