2 ЗЛАТНИ, 2 СРЕБЪРНИ И 2 БРОНЗОВИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРИЯ ПО АСТРОНОМИЯ

Днес, 13.11.2021 г., приключи Международната дистанционна олимпиада по астрономия, която се проведе между 05 и 13 ноември. Виртуален домакин бе Милано, Италия, а ще участиевзеха 15 държави, в т.ч. и България. Нашите ученици се събраха намясто в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", благодарение на съдействието от проф. Вили Лилков и ректора на МГУ проф. Ивайло Копрев. В Университета бе осигурена зала, в която учениците ни да се състезават за трите тура на олимпиадата -  теоретичен, практически и наблюдателен.

Равносметката показва цели 6 медала: 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови за нашите астрономи. 

А ето и отбора (със съответните отличия) в състав: 

  • Лора Лукманова, 9 клас, СМГ- златен медал и най-добър резултат в младша възрастова група;
  • Калоян Цанев, 9 клас, ПЧМГ - младша група - сребърен медал
  • Стела Бинева, 9 клас, ПМГ Хасково - младша група - бронзов медал
  • Маргулан Исмолдаев, 11 клас, МГ Варна - старша група - златен медал
  • Баян Гечев, 10 клас, СМГ - старша група - сребърен медал
  • Гео Калфов, 10 клас, ПЧМГ - старша група - бронзов медал
  • Константин Кръстев, 11 клас, ПМГ Бургас - група гама* - диплома за участие

*за учениците, които са били класирани предната година, но не са се явили поради отмяната на олимпиадата

Ръководители на отбора са Ева Божурова (НАОП "Николай Коперник" - Варна), и Никола Каравасилев (ЧСУ "Наука за деца", ПЧМГ).

Припомняме, че през 2020 г. International Astronomy Olympiad не се проведе нито физически, нито онлайн, и бе преместена за тази година.

Още утре, 14 ноември, пък стартира Международната олимпиада по астрономия и астрофизика - за учениците от най-горните класове. Тя също се се проведе онлайн, като в ролята на домакин ще влезе Колумбия.

Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки и да им помогнете да продължат да жънат успехи, можете да го сторите по няколко начина. - Да откриете касичките на кампания "Операция Жълти стотинки" 2021, да използвате приложението Pay by Vivacom, да изпратите sms с текст DMS OLYMP на номер 17 777; или да изпратите еднократно или месечно абонаментно дарение през бутона "Дарете сега".

Снимка: MediaBricks.bg

Тагове