Отбор по Астрономия

 • 10 МЕДАЛА, 3 ОТ КОИТО ЗЛАТНИ, СПЕЧЕЛИ ОТБОРЪТ НИ ПО АСТРОНОМИЯ ТАЗИ ГОДИНА

  На Международната олимпиада по астрономия (IOA), провела се от 15 до 24 октомври 2022 г., българските гимназисти се конкурираха със състезатели от цял свят и завоюваха 10 медала: 3 златни, 5 сребърни и 2 бронзови отличия. Турнирът отново се проведе онлайн с виртуален домакин Матера, Италия.

  Учениците бяха разделени в няколко групи (младша, старша и група гама), и спечелиха следните отличия:

  • Маргулан Исмолдаев, 12 клас, МГ Варна - златен медал и най-добър резултат в група гама;
  • Михаил Банков, 12 клас, МГ Плевен - златен медал и най-добър резултат в младша група;
  • Лора Лукманова, 10 клас, СМГ - златен медал
  • Гео Калфов, 11 клас, ПЧМГ София  - сребърен медал
  • Елена Йорданова, 9 клас, МГ Русе - сребърен медал 
  • Константин Кръстев, 12 клас, ППМГ Бургас - сребърен медал
  • Баян Гечев, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Мартин Недев, 9 клас, ПМГ Хасково - сребърен медал
  • Атанас Митрев, 9 клас, ЕГ Кърджали - бронзов медал
  • Калоян Цанев, 10 клас, ПЧМГ София - бронзов медал

  Отборът се подготви през септември в НАОП "Николай Коперник", а техни ръководители бяха д-р Ева Божурова - НАОП “Николай Коперник" Варна, Никола Каравасилев - ЧСУ IZZI Science for Kids София, Захари Дончев и д-р Александър Куртенков - ИА с НАО към БАН.

  На изминалото издание на IOA през 2021 г. българските ученици спечелиха 2 златни, 2 сребърни и 2 бронзови медала. Тогава Италия отново бе виртуален домакин на онлайн формата.

  Националният ни отбор по астрономия и астрофизика пък грабна 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов медала на Международната олимпиада (IOAA) в Грузия това лято. 

  Заглавен кадър: MediaBricks.bg

 • 2 ЗЛАТНИ, 2 СРЕБЪРНИ И 1 БРОНЗОВ МЕДАЛА СПЕЧЕЛИ ОТБОРЪТ НИ ПО АСТРОФИЗИКА В ГРУЗИЯ, 2022

  Между 14 и 22 август 2022 г. в Кутаиси, Грузия, се проведе присъствено 15-ата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика (IOAA). На форума участваха 240 състезатели от 48 държави. 

  Българските участници се представиха отлично, като всички петима състезатели грабнаха медал - 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзово отличия! 

  Отборът бе в състав:

  • Александър Проданов, 12 клас, ППМГ Казанлък - златен медал
  • Явор Йорданов, 12 клас, НПМГ - златен медал
  • Маргулан Исмолдаев, 11 клас, МГ Варна - сребърен медал
  • Баян Гечев, 11 клас, СМГ - сребърен медал
  • Константин Кръстев, 12 клас, ППМГ Бургас - бронзов медал

  Техни ръководители на олимпиадата са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

  През 2021 г. на онлайн 14-ото издание на олимпиадата българският отбор спечели 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медала.

  На МОАА участват ученици от най-горните гимназиални класове, и е по-сложна от Международната олимпиада по астрономия (IOA). Олимпиадата има три индивидуални етапа - теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

  Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.
   

 • МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ СЕ СРЕЩНА И ПОЗДРАВИ ОЛИМПИЙЦИТЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

  На 25 юли 2022 г. в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков връчи грамоти и значки на ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания през 2022 г. Отличени са гимназисти и учители по математика, физика, химия, биология. При награждаването, в присъствието на министъра на образованието Николай Денков и министъра на електронното управление Божидар Божанов, премиерът заяви, че „хубавата част от репутацията на България се дължи на вашия успех“.

  Видео от поздравителната реч можете да гледате тук и тук

  "Наистина е чест да бъдем с вас тук заедно, защото вие сте показали невероятен успех на световната сцена. Не си давате сметка колко допълнителни плюсове давате на България с тези успехи, каза Петков. Той посочи, че при среща с представители на американска IT компания, те най-много са се впечатлили от броя златни медали на млади българи от олимпиади по математика. Вие носите репутацията на България на гърба си по един невероятен начин", каза Кирил Петков на младежите. Той отбеляза, че си дава сметка колко труд се изисква, за да се постигнат тези успехи, хиляди часове работа.

  "Зная, че ще имате възможност да отидете по целия свят, надявам се да направим така, че България да има условия да ви привлече обратно", каза Петков. Той увери, че с министър Николай Денков обмислят как да направят така, че това да се случи, защото по думите на премиера съдбата на една нация се дължи на единия процент най-талантливи хора. “Ако на най-талантливите им се даде възможност да се развиват, значи, че цялата нация се развива”, посочи министър-председателят в оставка.

  Министърът на образованието в оставка Николай Денков (също така бивш състезател по химия от НПМГ) каза на младежите с високи постижения на олимпиадите, че те са едно от чудесата на България, с които страната ни се гордее. Вие давате перспектива, която е изключителна за всеки един, който влиза в образователната система. Това чудо се дължи на вашите усилия – труд, упоритост, любознателност, творчески талант, който е развит благодарение на работата с вашите ръководители, каза Денков. Той посочи, че днешната среща е организирана по инициатива на премиера в оставка Кирил Петков, защото чудото има своите лица и имена и ние трябва да ги покажем пред България и света.

  Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, също бивш олимпиец, състезател по информатика и лингвистика, каза, че успехите са следствие от голямо постоянство и желание за работа по теми, които не са ежедневни, те са специфични, но именно затова са много интереси. "Пожелавам ви да продължите да проявявате постоянство и желание за развитие, защото това е гаранция за успех", каза Божанов на присъстващите в залата.

 • БЛИЗО 700 МЕДАЛА СА СПЕЧЕЛИЛИ БЪЛГАРСКИТЕ СЪСТЕЗАТЕЛИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 ГОДИНИ

  Понеделник, 20 юни 2022 г. След над 2 години пауза, Сдружението на олимпийските отбори отново събра ученици, ръководители, учители, спонсори и партньори, за да отпразнува успехите от изминалия състезателен сезон.

  Този път наши съмишленици в организацията и домакини на юбилейната Десета Годишна олимпийска среща, бе генералният ни спонсор - Фондация „Америка за България“. На 20 юни вечерта китният двор на бъдещия дом “Америка за България” в центъра на София посрещна широкия кръг от 100 състезатели от 2021 и 2022 година, заедно с техните близки учители и ръководители, дарители, както и други партньори и съмишленици на олимпийската кауза.

  Ежегодната Олимпийска среща се проведе с присъствието и с приветствията на акад. Николай Денков, министър на образованието и науката и бивш състезател, носител на сребърен медал от Международната олимпиада по химия като ученик от Националната природоматематическа гимназия. Той изтъкна важността от присъствието на общност, от възможностите и амбицията, които макар и да водят състезателите към най-престижните университети по света, да съхранят българския потенциал и да го върнат у нас - каквито немалко примери виждаме днес.

  През 2021 г. участниците от националните олимпийски отбори по природни науки по математика, информатика, лингвистика, физика, химия, биология, млади физици, астрономия, астрофизика донесоха за страната ни цели 79 медала, сред които: 13 златни, 30 сребърни и 36 бронзови, както и 1 почетна грамота.

  Екипът на СООПН изчисли, че от провеждането на пилотната Годишна олимпийска среща през 2011 г.  досега, състезателите ни са завоювали общо 673 отличия - 109 златни, 273 сребърни и 291 бронзови медала, както и 56 почетни грамоти!

  По време на церемонията поздравителни слова отправиха и Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, както и Десислава Тальокова, изпълнителен директор. Фондацията подкрепя Сдружението от самото му начало през 2010 г., предоставяйки финансиране от над 3 млн. лв. за подготовките и участието на националните ни отбори, включително и за оборудването на две научни лаборатории по биология и химия в Софийския университет.

  Председателят на УС на СООПН Алексей Христов изказа своите благодарности от името на Сдружението на олимпийските отбори към всички, съпричастни на олимпийската кауза вече години наред. Някои от присъстващите представители на спонсорите на отборите получиха картини (дело на стипендианти на Американска фондация за България) - Vivacom, Фондация „Америка за България“, EnduroSat, Mondelez и др. 

  От страна на учениците в церемонията взеха участие и миналогодишни медалисти - Самуил Петков (бронзов медалист от Международната олимпиада по химия 2021, и участник в Международната Менделеевска по химия 2021) и Явор Йорданов (носител на златен медал от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика - 2021, и на бронзов медал от Международната олимпиада по физика – 2021 г.). Те изразиха своята радост от възвръщането на физическите олимпиади в различни краища на света, и оцениха усилията на всички замесени по пътя към успеха.

  Зад достигането на всички тези успехи - близо 700 отличия за последното десетилетие и над 1100 медала от 1959 г. насам, стоят изключителният талант, отдаденост и дисциплина на над 60 състезатели и целогодишният труд на техните учители – десетки преподаватели и учени, ангажирани със селекцията и подготовката на националните ни отбори по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

  АКО ИСКАТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ОТБОРИТЕ, МОЖЕТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ ЛЕСНО
  СЪС SMS С ТЕКСТ DMS OLYMP НА НОМЕР 17 777. БЛАГОДАРИМ!

   

 • РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО АСТРОНОМИЯ 2022

  Между 06 и 08 май 2022 г. в град Бургас се проведе XXV-ата Национална олимпиада по астрономия. В тазгодишното издание се включиха 97 ученици от цялата страна, с над 30 техни ръководители, от 20 различни български града.

  Събитието се проведе присъствено с всички представители на място, като домакини бяха ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията”. Състезанието се проведе със съдействието още на РУО Бургас, Община Бургас, Сдружение „Астрономическо Училище Бургас", а официални спонсори са ЕндуроСат, СофтУни и Гоу Стартъпс.

  Откриването на олимпиадата се проведе на 06. май от 18.00 ч. в Атриума на Бургаския свободен университет. Самите състезателни дни бяха съответно 07 и 08 май.

  А ето и кои са най-добре представилите се участници от тазгодишната XXV НАО: 

  Група 7-8 клас

  • Атанас Митрев, ЕГ "Христо Ботев", Кърджали
  • Мартин Недев, ПМГ, Хасково
  • Елена Йорданова, МГ, Русе
  • Валентин Митев, ПМГ, Бургас
  • Димитър Бегов, СМГ, София
  • Петър Попов, ПМГ, Гоце Делчев
  • Николай Хранов, НПМГ, София
  • Петър Вълков, МГ, Варна
  • Теодора Желязкова, МГ, Варна
  • Миглена Меркулова, МГ, Варна

  Група 9-10 клас

  • Гео Калфов, ПЧМГ, София
  • Лора Лукманова, СМГ, София
  • Калина Досева, ПМГ, Велико Търново
  • Калоян Цанев, ПЧМГ, София
  • Стела Бинева, ПМГ, Хасково
  • Емона Илиева, МГ, Варна
  • Георги Стратиев, ППМГ, Казанлък
  • Момчил Христов, МГ, Русе
  • Чавдар Ненов, НПМГ, София
  • Рая Шикова, ПМГ, Габрово

  Група 11-12 клас

  • Явор Йорданов, НПМГ, София
  • Константин Кръстев, ППМГ, Бургас
  • Маргулан Исмолдаев, МГ, Варна
  • Баян Гечев, СМГ, София
  • Александър Проданов, ППМГ, Казанлък
  • Иван Попов, ПМГ, Гоце Делчев
  • Васил Иванов, МГ, Варна
  • Михаил Банков, МГ, Плевен
  • Виктор Герасимов, НПМГ, София
  • Владимир Миланов, НПМГ, София

  Очакваме пълното класиране с резултати по задачи да бъде качено на страницата на МОН.

  Следете целия Олимпийски календар с предстоящите събития за 2022 г. тук.

   

 • СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ ПО АСТРОНОМИЯ НА ГОСТИ НА ENDUROSAT

  По-рано този месец състезатели от олимпийските отбори по астрономия, астрофизика и физика отидоха на посещение в седалището на нашите колеги и партньори от EnduroSat - Компанията, разработваща наносателити, които летят в най-ниската орбита на Земята и осигуряват достъпна сателитна връзка с множество приложения за бизнеса и науката. През 2018 г. компанията изстреля своя първи наносателит в Космоса - EnduroSat One, с размер 10 x 10 x 10 см., който още тогава излъчи първите си радиосигнали в достъпна честота.

  Компанията има водеща роля в образованието и науката. Тя е основен партньор и създател на най-голямата образователна платформа за космически науки и технологии в Европа – Spaceport, както и на най-голямата практическа образователна програма за космически технологии – Space Challenges. 

  През 2021 г. стана дарител на олимпийските отбори по природни науки, подготвяйки предколедна изненада от близо 25 000 лв. заа Сдружението на олимпийските отбори, предназначени за развитието на състезателната традиция в България.

  И именно защото припознават каузата и нуждата от нишово образование в космическия сектор, от EnduroSat поканиха на посещение на техен терен състезателите по астрономия, астрофизика  и физика от последните години, заедно с техния ръководител Никола Каравасилев. След срещата олимпийците останаха приятно изненадани и вдъхновени, и ето какво ни споделиха те след това :

  Явор Йорданов: “Първата ми реакция беше “Как така досега не знаех за Ендуросат?” . За мен посещението беше изключително интересно, тъй като получих възможността да видя как реално работи една високотехнологична компания на международно ниво, която често колаборира с NASA, SpaceX, ESA. Много приятно се изненадах от това, че в България се развива космическо инженерство на толкова високо ниво и се надявам повече хора да чуят за тях!”

  Калоян Цанев: “Досега не знаех, че в България има такива технологии. Впечатли ме също, че сателитите могат да се използват за всякакви цели, дори и от няколко души едновременно.”

  Стела Бинева: “Преди поканата си не знаех, че в България се разработват наносателити. Харесаха ми приятелската обстановка и въодушевлението на служителите, които старателно ни представиха работата си.”

  Лора Лукманова: “Беше голямо удоволствие да разбера повече за технологията на сателитите, етапите на създаването им и функционирането на лабораториите, както и за цялостната работа на такава огромна компания. Атмосферата беше много приятна, а служителите отговориха на куп въпроси, като през цялото време си личеше вдъхновението им от работата, което успяха да ни прехвърлят. Радвам се и за това, че разбрах за програмата Space Challenges, която е чудесна възможност за бъдещо развитие.”

  Васил Николов: “Посещението ми на офисите на EnduroSat беше изключително интересно за мен не само защото видях технологиите, с които се правят наносателити и се осъществява връзка с тях, но и се запознах с екипите, които вършат това. Научих много неща от техните обяснения и мисля, че ми стана една идея по-ясно колко сложно е всъщност да изстреляш дори малък функционален сателит, и да се поддържа в изправност. Искам да благодаря на целия екип на EnduroSat за тази покана. За мен беше истински полезно, защого научих много нови неща за наносателитите и технологиите около тях, както и за програмата Space challenges.”

  Баян Гечев: “И преди съм чувал за EnduroSat покрай посещението на Виктор Данчев и Райчо Райчев в лятната лагер школа „Белите брези“, където ни разказа за дейността си. И още тогава ми направи голямо впечатление едно любопитно нещо-тяхната невероятна енергия, вяра в успеха, желание за работа. При посещението на компанията, макар и за съжаление двамата гореспоменати да нямаха физическата възможност да присъстват, видях същия дух.” 

 • УЧАСТВАЙТЕ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС "МЛАДИ ТАЛАНТИ" 2022 Г.

  Министерството на образованието и науката е организатор на Национален конкурс „Млади таланти”. Той се провежда от 1999 г. и представлява възможност за насърчаване на младите хора – ученици и студенти, притежаващи потенциал и проявяващи интерес към наука и към провеждането на научни изследвания и иновации. Конкурсът е част от инициативите на МОН за стимулиране и подпомагане развитието на младите научни таланти в страната.

  Регламентът за участие в националния конкурс предвижда подготовката на научноизследователски и иновативни проекти в категориите:

  • Биология
  • Химия
  • Информатика
  • Инженерни науки
  • Материалознание
  • Математика
  • Медицина
  • Физика
  • Социални и хуманитарни науки
  • Екология

  Тази година 24. Национален конкурс ще се проведе в периода 18 -20 април 2022 г. Крайният срок за подаване на проекти е 31 март 2022 г. на следните имейли: e.foteva@mon.bg и vesela.vasileva@mon.bg.

  Класиралите се на първите три места участници в националния конкурс представят България на Европейския конкурс за млади учени (EUCYS), който е част от инициативите на Европейската общност за насърчаване на научното творчество сред младото поколение.

  За участието в двата форума се присъжда парична награда в размер на 1500 лв. на проект. Три проекта получават право на участие в Европейското младежко научно изложение EXPO Science Europe 2022 г. Три проекта получават поощрителни парични награди по 1 000 лв.

  Повече за регламента и документите за кандидатстване - тук, на страницата на МОН за наука.

 • КУПИ ПРОДУКТИ НА MILKA И ПОДКРЕПИ ОЛИМПИЙСКИТЕ ОТБОРИ

  Между 01.02.2022 г. и 20.03.2022 г. се провежда кампанията “Сподели нежността”, чрез която можеш да спечелиш страхотни награди, а Milka ще дари 50 000 лв.* за 3 социалнозначими каузи. Една от тези каузи са именно олимпийските отбори по природни науки! 

  През 2021 г. Milka пусна лимитирана серия шоколади, а вместо логото на марката върху парчетата са изобразени символи на нежност. - Milka вярва, че виждайки тези символи, хората спонтанно биха проявили нежност. 

  През 2022 г. кампанията продължава!

  Milka цели да окуражи аудиторията си да направи света по-нежно място, като сподели позитивните съобщения от новите лимитирани опаковки с тези, които най-много се нуждаят от тях в даден момент. Тази година освен парченца нежни символи върху опаковката на шоколада са изписани четири нежни послания:

  • support you – за хора, които се борят с нещо и се нуждаят от увереност, че не е нужно да се справят с него сами;
  • dream team – за хора, които искат да затвърдят своето приятелство и подкрепа;
  • smile, all is okay – за хора, които просто се нуждаят от малко положителен тласък, за да преодолеят препятствие или проблем;
  • my champion – за хора, които са постигнали нещо, което трябва да бъде отпразнувано; 

  Вдъхновена от тазгодишните лимитирани опаковки е и кампанията на Milka в България с основно послание „Сподели нежността“. В периода от 01.02. до 20.03. всеки, закупил продукти Milka на стойност минимум 4 лв. и регистрирал своите касови бележки на game.milka.bg, получава възможност да даде своя принос към каузата на Milka – да гласува след всяка регистрация за някоя от трите каузи. Гласовете се разпределят в процентно съотношение за всяка една от каузите, а именно по този начин ще бъде направено и дарението.

  Как да се включиш?

  • Купи продукти Milka за минимум 4 лв.;
  • Регистрирай касовата бележка на https://www.game.milka.bg/registration и можеш да спечелиш награди (Някоя от 200x150 лв GiftCard или 10x1000 лв. GiftCard);
  • Гласувай за каузата, която искаш да бъде подпомогната от Milka;

  *Средствата ще бъдат разпределени между трите каузи спрямо събраните за всяка от тях гласове. Гласуването за кауза не е задължително условие за участие в промоцията.

  За повече информация около кампанията: https://www.game.milka.bg