5 медала за националния отбор от Международната олимпиада по физика

| Галерия

Със завоювани 5 медали се завръща oлимпийският национален отбор по физика. След успешното представяне по време на 46-тата Международна олимпиада по физика, която се проведе между 5 и 12 юли на екзотичната дестинация – Мумбай, Индия, българските надежди спечелиха за страната ни 2 сребърни и 3 бронзови медала.

Медалистите в състезанието са:

  1. Константин Карчев, Американски колеж, 12 клас – сребърен
  2. Ангел Шерлетов, ПМГ Казанлък, 12 клас – сребърен
  3. Радостин Димитров,  ПМГ Казанлък, 12 клас – бронзов
  4. Бойко Воденичарски, I АЕГ София, 12 клас – бронзов
  5. Христоско Чаушев, СМГ, 12 клас – бронзов

С изключение на Христоско Чаушев, всички състезатели имат опит в международни олимпиади, провеждани в предишните години. Ръководител на отбора е Виктор Иванов – доцент във Физическия факултет на СУ. Ръководител на олимпийския отбор по физика от 2000г. Бивш международен олимпиец по физика. Втори ръководител е Мирослав Абрашев – доцент във Физическия факултет на СУ.

 

Международна олимпиада по физика

В състезанието участват 86 държави с общ брой състезатели – 390. Международната олимпиада по физика се учредява през 1967 г. България участва във всички 45 издания на олимпиадата от тогава насам. До 2014 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 14 златни, 34 сребърни и 57 бронзови медала. Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 г.

Тагове