Българи – с 8 медала от Балканска олимпиада по информатика

Родните златни медалисти - Румен Христов и Христо Венев, са и абсолютни шампиони на Балканите, понеже заемат първо място в групите.

България спечели 2 златни, 4 сребърни и 2 бронзови медала на провелите се едновременно от 3 до 9 юли 2011 г. в гр. Бистрица (Румъния) 19-а Балканска олимпиада по информатика и 5-а Юношеска балканска олимпиада по информатика за ученици до 15 и половина години. Родните златни медалисти - Румен Христов, ученик от 11 клас на Математическата гимназия - Шумен и Христо Венев, ученик от 7 клас на Софийската математическа гимназия, са и абсолютни шампиони на Балканите, понеже заемат първо място в групите, уточниха от просветното министерство. Сребърни медалисти в старшата възрастова група са Георги Георгиев и Владислав Харалампиев от СМГ, а в младшата група – Христо Стоянов от СМГ и Герасим Велчев от Варненската МГ. Бронзови медалисти са Йордан Чапъров от МГ Ямбол и Кристиян Цъклев от СМГ.

Ръководители на отборите са Емил Келеведжиев, Младен Манев, Красимир Манев и Антон Шиков. Участието на страната ни бе осъществено благодарение на Министерството на образованието, младежта и науката и спонсорството на Фондация “Америка за България”.

В надпреварата участваха 56 състезателя от общо 13 държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора в старшата група, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния и Сърбия в младшата група, както и два отбора извън официалното класиране – Швейцария при големите и Хърватска при по-малките ученици.

Тагове